Michal4x4 Opublikowano 29 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Dobry wieczor, Dzis oklejania ciąg dalszy. Duzo czasu to zajmuje ale wreszcie sie jakies formy pojawiają... Pozdr, M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 30 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Dobry wieczór, Bardzo chcialbym mieć dziś jakiś "postęp" spektakularny za sobą a tu niestety cały dzien zszedł na dlubaninie w detalach skrzydelek. Jedyne zdjęcie które pokazuje jak "olinowanie" wygladalo troche mnie osłabia;( dziś montowałem wzmocnienia punktów kotwiczenia tych linek oraz wykończylem środek 3go (od dolu) płata w miejscu gdzie będzie okienko. Niestety tylko tyle na dziś a do listpada już tak blisko.... Pozdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 1 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2018 Dobry wieczor, Oklejanie skrzydelek skończone.uff;) I male ważenie ( w kadlubie jest zamontowany tylko silnik). Cdn. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 2 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Z tego co tam jest można zrobic 4 modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 2 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Dobry wieczor, No, niestety u mnie wyjdzie tylko jeden:) Dzis niestety male postępy bo lakierowalem kadlub i opary skutecznie uniemozliwialy dalsze prace przez dalszą cześć dnia. Przygotowalem szkice usterzenia. Z prac przy modelu zrobilem zatem tylko wspólne mocowanie maski silnika i otwieranie pokrywy przedzialu elektrycznego. Czyli prawie nic:( jutro trzeba będzie nadgonić. Cdn. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 3 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Dobry wieczór, Dziś zrobiłem usterzenie. Troche je powiększyłem, ale nie jestem pewien czy wystarczająco. Na tym główne prace konstrukcyjne zakończone. Z montażem usterzenia trzeba będzie długo poczekać bo najpierw pójdą skrzydla. Cdn. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 7 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 No i GIT! Już wygląda extra. Kiedy będziesz robił olinowanie, to napisz szczegółowo czego użyjesz w roli linek i jak będziesz je mocował w miejscach kotwiczenia. Też mi się słabo robi, jak patrzę na taką ilość odciągów! Jak zrobić w tak małej skali, żeby toto miało "ręce i nogi"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 7 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Dzien dobry! Dzieki! Troche bylo przerwy w relacji bo prace ostatnio malo spektakularne. Ale idzie cos. Powstaja nowe kola i o nich slowo. Od czasu decyzji ze bedą nowe to pierwsze kółko poddalem licznym "próbom zmęczeniowym" (poprzez palpację). Jest bardzo mocne, i nawet napięcie "szprych" z nylonu mocno suszarką nie naruszylo konstrukcji. Potem odciąłem odcinki nylonu obiegające kolo od zewnątrz i powtórzyłem próby. No i wtedy jedna ze szprych odjechala. Ale tylko jedna! I kolo zupełnie mocno sie trzyma nadal. Niemniej postanowilem ze w nowych kolach nie będę odcinał tych odcinków żyłki tylko je ukryję w wytrasowanym wzdłuż obwodu koła rowku, a potem po prostu go zakleję szpachlówką i tyle. Poza tym mam chyba jednak problem z koncepcją montazu skrzydelek. Pierwotnie myslalem o ich zmontowaniu na stelazu poza kadlubem i poźniejszym ich nasunięciu na kadłub, teraz jednak mam coraz wiecej wątpliwości. Coraz bardziej myślę o tym zeby jednak najpierw przykleic do boków kadluba 4 srodkowe zastrzały tak by "złapać" podstawową symetrię a potem nakładac skrzydelka . Ktos ma jakąś radę jak będzie najlepiej? Cdn. M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 8 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Zrób poza modelem, będzie łatwiej ustawić te konty a jest ich trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Michal4x4 Opublikowano 9 Października 2018 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Caly czas sie zastanawiam... oraz jadę z cepelią i wyplatam. Ale dziś juz koniec tego. Wreszcie na własnych kołach. Cdn. Pozdr. M Ps cos zdjecie proporcje kolek mi zdefasonowalo. Zrobie i zamieszcze jeszcze raz.m 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Nie wiem dokładnie jak wz iii byl malowany ale mój dostanie zielony kadłub i kremowe skrzydełka. Dzisiaj tylko tyle zdązylem pomalować bo mnie wyplatanie trochę wykończyło. Cdn. Pozdr. M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 ... Dzisiaj tylko tyle zdązylem pomalować bo mnie wyplatanie trochę wykończyło. Cdn. Pozdr. M ... wcale się nie dziwię! Szacun za to, że ci się chciało przetestować taką pracochłonną metodę wykonania całkiem klawych kółeczek szprychowych. Bedzie na przyszłość, jak znalazł! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Świetnie to wygląda zdradź jakich farb używasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 9 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Niestety malarzem jestem słabym ;( uzywam różnych ale akrylowych w 99% przypadków. Kupilem tez kiedys farbe do scian i działa znakomicie (ale nie wiem jak to wagowo wygląda). Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 10 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Dobry wieczór! Prace malarskie idą wolno bo niestety mimo ze maluję akrylami coś mnie dziś uczuliło i alergia mnie powaliła;( ale kadlub pomalowany i maska, jutro mam nadzieję jakos będzie lepiej. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Przepraszam Michał, może już jest za późno, ale gdybyś zamiast tych sklejek przez które przechodzi oś podwozia owinął oś "z czuciem" kilka razy na krzyż gumą to miał byś bezpiecznie amortyzowane podwozie przy okazji na wzór tamtej epoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 11 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Dzięki! Nie, nie jest za późno. Taka amortyzacja jest w planie i będzie, tu na zdjęciu użyłem tylko dla prezentacji otworka w którym będxie rozpórka goleni. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 To świetnie, że takie miałeś zamierzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 13 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Dobry wieczór, Duzego postępu nie ma ale to juz ostatnia faza przed malowaniem i montazem skrzydeł. Usterzenie gotowe i pomalowane (poziome). Wygląda pokracznie ale w tym mam nadzieję trochę przypomina oryginał. Ostatnia rzecz przy skrzydłach: nakładam paski grubszego papieru japonskiego w miejscach gdzie będą przechodzić zastrzały. Tak na wszelki wypadek. Skrzydełka wyszły myslę dość lekko i jeszcze niektóre dziurki zakleję bezbarwnym lakierem akrylowym. Potem juz wreszcie malowanie. Cdn. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Ale to fajnie zaczyna wyglądać widzę że stery będą napędzane linkami bardzo dobra opcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi