Bartkosz Opublikowano 2 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2018 Witam, przedstawiam model mojej produkcji. Model Zboczowy, HNka 2.0 1600mm 2018 Model HNka 2.0 jest przeznaczony do latania na zboczu, z pojedynczym wzniosem płata, wyposażony w lotki i ster wysokości. Wersja standardowa jest z usterzeniem klasycznym. Parametry modelu: Profil: HN 1033a Rozpiętość: 1600mm Długość: 1040mm Powierzchnia: 18 dm² Wznios skrzydeł: 1.8° Masa: 350-370g HNka 2.0 jest przeznaczona do latania w wietrze od 5m/s do 7m/s, przy wietrze powyżej 7m/s będzie konieczne balastowanie, nawet do 700g (masy startowej). Skrzydło i stateczniki szybowca są wykonane z tkaniny węglowej TeXtreme + dźwigar i kevlarowy zawias, rdzeniem jest styrodur. Wszystko wykonane metodą próżniową. Kadłub składa się z tkaniny kevlarowej i tkaniny węglowej, rurka ogonowa: tkanina jednokierunkowa + TeXtreme. Moje wyposażenie: Lotki: Hitec HS-81 Ster wysokości: Hitec HS-55 Odbiornik: Hitec Optima 6 lub 7 Źródło zasilania: 4x AAA lub Li-Pol 2s + step down Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 A jak oceniasz loty tym modelem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkosz Opublikowano 4 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Bardzo przyjemnie, zaskakująco dobrze radzi sobie przy mocnym wietrze (ponad 10m/s) jak na małą rozpiętość zachowuje się bardzo stabilnie. Latałem nim również w termice lecz wymaga to użycia dużych klap. Niebawem dodam filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Ok czekamy na filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielonnn Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Duże klapy mogą być przyczyną małego wzniosu. Twój model przypomina proporcjami model f3k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Hmm. Mocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek:D Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Oj tam oj tam, f3k też lata na zboczu tylko inaczej Potrzebne są tylko turbomodyfikacje poparte godzinami spędzonymi przy komputerze na obliczaniu idealnej masy i optymalizację opływu aerodynamicznego. Na szczęście mam to już za sobą, ufff... U mnie wyglądało to tak: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkosz Opublikowano 5 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Duże klapy mogą być przyczyną małego wzniosu. Twój model przypomina proporcjami model f3k. Tak, ponieważ priorytetem tego modelu było latanie w wietrze Proporcje podobne ponieważ kadłub użyty w tym modelu jest od DLG, cięciwa wynosi 180mm Oj tam oj tam, f3k też lata na zboczu tylko inaczej Potrzebne są tylko turbomodyfikacje poparte godzinami spędzonymi przy komputerze na obliczaniu idealnej masy i optymalizację opływu aerodynamicznego. Na szczęście mam to już za sobą, ufff... U mnie wyglądało to tak: IMG_2598.JPG Lata oczywiście, lecz właśnie dlatego powstał ten model żeby nie walczyć z DLG tylko cieszyć się szykim zboczowym lataniem. Póki co dla mnie radość z latania DLG kończy się powyżej 6m/s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicherek86 Opublikowano 10 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Bartosz bardzo ładny model . Pytanie trochę z innej beczki : gdzie w Żaganiu latasz? Pytam bo jesteśmy z jednych stron ja mieszkam niedaleko Szprotawy, Żagań to mój powiat. Fajnie by było kiedyś spotkać się, może polatać razem. W mojej miejscowości jestem jedynym modelarzem, w okolicy też nic się nie dzieje , więc latam sam. Sądząc po zdjęciach twoich modeli jesteś dość zaawansowanym modelarzem , robisz modele sam.. Myślę, że mógłbym się od ciebie wiele nauczyć.(również buduję samodzielnie modele) Jeśli masz ochotę to odezwij się,pozdrawiam Arek. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi