jacekb Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Przydały by się jeszcze koordynaty do profila P.W.S.A /profil skrzydła samolotu PWS-26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Jacek, ale jesteś świadomy, że oryginalne profile z danego samolotu niekonieczne mogą nadawać się do makiety, albo jakiegokolwiek innego modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stawoj Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Zatem dla mojego płata (centropłat o cięciwie 24 cm) wychodzi: Obrazek Re=150000 odpowiada mniej-więcej prędkości 9 m/s. Czyli mam ustawić kąt zaklinowania płata około 5 stopni w stosunku do statecznika poziomego? Panowie wybrałem profil akrobacika którego własnie robię NACA 16 Czy z tego wynika że powinienem dla tego profilu mieć kąt natarcia ( odejmując 2-3 stopnie) koło 4 st. ? A moje drugie pytanie czy akrobacik powinien mieć wogóle kąt natarcia na płacie względem statecznika, czy raczej na 0 st. ? Nie mam z tym doświadczenia, powiem tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Przy profilu symetrycznym pierwsza odpowiedź padła by , zę na 0 , ale nie do końca i nie we wszystkich przypadkach. Czasami jest np. 0,5+, a w dwu płatach może być 1 na -. Sporo zależy od konstrukcji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.