jacekb Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Opublikowano 17 Listopada 2008 Przydały by się jeszcze koordynaty do profila P.W.S.A /profil skrzydła samolotu PWS-26
Czaro Opublikowano 17 Listopada 2008 Opublikowano 17 Listopada 2008 Jacek, ale jesteś świadomy, że oryginalne profile z danego samolotu niekonieczne mogą nadawać się do makiety, albo jakiegokolwiek innego modelu?
stawoj Opublikowano 30 Listopada 2008 Opublikowano 30 Listopada 2008 Zatem dla mojego płata (centropłat o cięciwie 24 cm) wychodzi: Obrazek Re=150000 odpowiada mniej-więcej prędkości 9 m/s. Czyli mam ustawić kąt zaklinowania płata około 5 stopni w stosunku do statecznika poziomego? Panowie wybrałem profil akrobacika którego własnie robię NACA 16 Czy z tego wynika że powinienem dla tego profilu mieć kąt natarcia ( odejmując 2-3 stopnie) koło 4 st. ? A moje drugie pytanie czy akrobacik powinien mieć wogóle kąt natarcia na płacie względem statecznika, czy raczej na 0 st. ? Nie mam z tym doświadczenia, powiem tak.
Tomek Opublikowano 30 Listopada 2008 Opublikowano 30 Listopada 2008 Przy profilu symetrycznym pierwsza odpowiedź padła by , zę na 0 , ale nie do końca i nie we wszystkich przypadkach. Czasami jest np. 0,5+, a w dwu płatach może być 1 na -. Sporo zależy od konstrukcji .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.