KML Awiatik Sosno Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Witam, Takie maleństwo powoli powstaje w awiatikowej modelarni. Punktem wyjścia jest plan P.Rake, który był opublikowany w FSM 10/2011. Boki balsa 3 mm, listewki kratownicy 3x3 mm. Rake proponuje profil płasko-wypukły, ale w moim modelu będzie wklęsło-wypukły, może do końca nie taki jak w oryginale. I trochę danych: Rozpiętość- 760 mm, długość-450 mm napęd Turnigy C 1606-3000 Napęd sprawdzony w kilku podobnych moich modelach mini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Swietny parasol widze że w micro zaczyna sie dziać niedługo i ja do Was dołączę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 O!Bardzo fajny temat;) Powinien super wolno latać, to jest to co lubię. Tego planu Rake'a nie znam ale tam balsa na bokach kadluba byla 3mm? Profil wkleslo-wypukły wykreślony na planie wygląda b odważnie, masz juz koncepcję jak przekonstruować skrzydlo? Bo bez tego sie chyba nie obejdzie bo u Rake'a na ogół skrzydełka b.proste są i dzwigarek na ogół jeden. Powodzenia w budowie będę z przyjemnością oglądał postępy. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Awiatik Sosno Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Z budowy raportu ciąg dalszy: - boki powinny być z balsy ok 2,5 mm - dźwigary będą dwa z twardszej balsy 3x5, jest sporo linek także takie dźwigary wystarczą Dzisiaj ogarnąłem: żebra, oraz lamelki do usterzeń. ............cdn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Awiatik Sosno Opublikowano 28 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 Model Pfalza powoli powstaje. Usterzenia sklejone. Kocówki skrzydeł też będą ładne wylamelowane. cdn..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 29 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Hej, no fajne modele prezentujesz na fotkach - chyba lubisz takie stare maszyny "z duszą"? Masz gdzieś może na YT filmiki z lotu swoich "staruszków"? Chętnie bym podejrzał. PS Noo, my tu wszyscy mówimy sobie po imieniu (albo ksywką) - prosto, wygodnie! Nie wiem jak się do Ciebie zwracać, bezosobowo? Trochę niezręcznie. "KML Awiatik Sosno"? Dziwnie i przydługawo! "MODELARNIA Awiatik"? (choć to w zasadzie nie imię, tylko nazwa i chyba nie do końca zgodne z regulaminem). Na forum dyskutujemy i czasami jakoś do siebie zwracać się przecież musimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Awiatik Sosno Opublikowano 30 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 I po temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 6 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Kolego no co Ty, Jerzy nie miał nic złego na myśli, jeśli chodzi o sprawy relacji w tym dziale to tu jest spoko, nie jest jak w innych działach gdzie obowiązuje zasada opluć, zgnoić, zgnieść. Wracaj z tematem, bo chce zobaczyć jak lata model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 6 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Patryk dobrze prawi. Jak na razie "politykiery i hi-ego" omijają ten dział (dla nich pewnie śmiesznie niepoważny) i oby było tak jak najdłużej. Wracaj Kolego z tematem, bo jest bardzo ciekawy. Chyba opacznie mnie zrozumiałeś, bo szczerze nie miałem nic złego na myśli. Jeśli faktycznie poczułeś się urażony, to PRZEPRASZAM! Mnie również interesują modele z początków epoki lotnictwa, ale ze względu na występujące w "parasolach" liczne linki, odciągi (często z jakimiś tam regulacjami), dotychczas nie odważyłem się za nie brać! Opisz dokładnie jak będziesz realizował sposób mocowania linek, jak dojdziesz do etapu odciągów, bo jak widzę jest w tym samolociku tego trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi