flyszman Opublikowano 1 Października 2018 Opublikowano 1 Października 2018 Witam Was, mam problem a raczej niuans z ustawieniem elektroniku w modelu elektroszybowca. Otóż wszystko sobie sam (mimo braku elementarnej wiedzy modelarskiej) poustawiałem w nadajniku (spektrum dx7, regulator ZTW Mantis 45A SBEC 5A) i model pięknie latał. W momencie gdy postanowiłem zaprogramować butterfly coś przekombinowałem i zresetowałem ustawienia modelu. Od tego momentu zaczęły się schody. Zbindowałem nadajnik z odbiornikiem i ku mojemu zdziwieniu gaz miałem w prawym drążku i wszystko było pomieszane z wychyłami serw. W ustawieniach nadajnika przerzuciłem gaz na lewy drążek ,ale działa gaz od połowy wychylenia (czyli od środkowego punku będącego neutrum). Jak zmienić ustawienia i gdzie w nadajniku lub gzie szukać by gaz działał poprawnie od zerowego wychylenia? Generalnie mam trzy podejrzenia: albo ruszyłem źle drążkiem (prawym) przy programowaniu regulatora, albo zmieniłem MODE z 2 na 1 (choć nie wiem nawet jak to zmienić), albo jest inna przyczyna, której po porostu nie znam. Proszę o poradę jak wrócić do poprzednich genialnych ustawień (zwłaszcza pracy gazu na lewym drążku). p.s. nr 1: mimo to na lewym drążku pozostał kierunek we właściwych wychyleniach. p.s. nr 2: przy okazji czy ma Ktoś z Was PL instrukcje jak programować regulator ZTW Mantis 45A SBEC 5A bo totalnie się na tym nie mogę połapać ? Z góry dziękuję za pomoc. Roland
Tomasz Opublikowano 1 Października 2018 Opublikowano 1 Października 2018 Do p.s. nr 2 Mantis-series-user-manual.pdf A najlepiej kupić programator, taki https://rc-team.pl/karty-programujace/59442-ztw-karta-programowania-regulatorow-serii-b-ztwbled.html#
flyszman Opublikowano 1 Października 2018 Autor Opublikowano 1 Października 2018 Witam ponownie Czyli powodem tego był błąd programowania regulatora i naprawić to mogę tylko i wyłącznie przez powrót do ustawień fabrycznych regulatora? Roland
Tomasz Opublikowano 1 Października 2018 Opublikowano 1 Października 2018 Z ustawieniami nadajnika Ci nie pomogę, bo go nie znam. Ale na pewno ustawienia regulatora nie mają żadnego wpływu na ustawienia nadajnika. A czy po resecie kalibrowałeś drążek z regulatorem? (strona 3 instrukcji regulatora). Załączam też instrukcję do nadajnika: SPM7000-manual-EN.pdf
flyszman Opublikowano 2 Października 2018 Autor Opublikowano 2 Października 2018 Witaj, nie z pewnością nie kalibrowałem...wezmę się za to jeszcze raz i dziękuję Ci za pomoc. Pozdrawiam. Roland
pietka Opublikowano 2 Października 2018 Opublikowano 2 Października 2018 ] p.s. nr 1: mimo to na lewym drążku pozostał kierunek we właściwych wychyleniach. p.s. nr 2: przy okazji czy ma Ktoś z Was PL instrukcje jak programować regulator ZTW Mantis 45A SBEC 5A bo totalnie się na tym nie mogę połapać ? Z góry dziękuję za pomoc. Roland Tu masz instrukcję po angielsku. https://www.nanoplanes.net/Mantis-Series-Air-ESC-User-Manual.pdf
flyszman Opublikowano 8 Października 2018 Autor Opublikowano 8 Października 2018 Witam ponownie, bardzo dziękuję Wam za pomoc ... wszystko ustawiłem wzorcowo a tym niuansem było skalibrowanie drążka z regulatorem (strona 3 instrukcji regulatora) + w typie modelu ustawienie nie samolotu z klapami tylko ot po prostu elektroszybowca gdzie każda z lotek i klap ma Swoje serwo. Aktualnym niuansem jest ustawienie (przypomnę , że aparatura spektrum dx7) funkcji Camber System (funkcję Camber Preset już sobie ustawiłem i dałem radę), której nie za bardzo wiem jak ustawić (to jest butterfly)...proszę o podpowiedź jak poszczególne okienka w funkcji Camber System powypełniać? Z góry dziękuję za pomoc. Roland
Rekomendowane odpowiedzi