flyszman Posted October 1, 2018 Share Posted October 1, 2018 Witam Was, mam problem a raczej niuans z ustawieniem elektroniku w modelu elektroszybowca. Otóż wszystko sobie sam (mimo braku elementarnej wiedzy modelarskiej) poustawiałem w nadajniku (spektrum dx7, regulator ZTW Mantis 45A SBEC 5A) i model pięknie latał. W momencie gdy postanowiłem zaprogramować butterfly coś przekombinowałem i zresetowałem ustawienia modelu. Od tego momentu zaczęły się schody. Zbindowałem nadajnik z odbiornikiem i ku mojemu zdziwieniu gaz miałem w prawym drążku i wszystko było pomieszane z wychyłami serw. W ustawieniach nadajnika przerzuciłem gaz na lewy drążek ,ale działa gaz od połowy wychylenia (czyli od środkowego punku będącego neutrum). Jak zmienić ustawienia i gdzie w nadajniku lub gzie szukać by gaz działał poprawnie od zerowego wychylenia? Generalnie mam trzy podejrzenia: albo ruszyłem źle drążkiem (prawym) przy programowaniu regulatora, albo zmieniłem MODE z 2 na 1 (choć nie wiem nawet jak to zmienić), albo jest inna przyczyna, której po porostu nie znam. Proszę o poradę jak wrócić do poprzednich genialnych ustawień (zwłaszcza pracy gazu na lewym drążku). p.s. nr 1: mimo to na lewym drążku pozostał kierunek we właściwych wychyleniach. p.s. nr 2: przy okazji czy ma Ktoś z Was PL instrukcje jak programować regulator ZTW Mantis 45A SBEC 5A bo totalnie się na tym nie mogę połapać ? Z góry dziękuję za pomoc. Roland Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Posted October 1, 2018 Share Posted October 1, 2018 Do p.s. nr 2 Mantis-series-user-manual.pdf A najlepiej kupić programator, taki https://rc-team.pl/karty-programujace/59442-ztw-karta-programowania-regulatorow-serii-b-ztwbled.html# Link to comment Share on other sites More sharing options...
flyszman Posted October 1, 2018 Author Share Posted October 1, 2018 Witam ponownie Czyli powodem tego był błąd programowania regulatora i naprawić to mogę tylko i wyłącznie przez powrót do ustawień fabrycznych regulatora? Roland Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Posted October 1, 2018 Share Posted October 1, 2018 Z ustawieniami nadajnika Ci nie pomogę, bo go nie znam. Ale na pewno ustawienia regulatora nie mają żadnego wpływu na ustawienia nadajnika. A czy po resecie kalibrowałeś drążek z regulatorem? (strona 3 instrukcji regulatora). Załączam też instrukcję do nadajnika: SPM7000-manual-EN.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
flyszman Posted October 2, 2018 Author Share Posted October 2, 2018 Witaj, nie z pewnością nie kalibrowałem...wezmę się za to jeszcze raz i dziękuję Ci za pomoc. Pozdrawiam. Roland Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietka Posted October 2, 2018 Share Posted October 2, 2018 ] p.s. nr 1: mimo to na lewym drążku pozostał kierunek we właściwych wychyleniach. p.s. nr 2: przy okazji czy ma Ktoś z Was PL instrukcje jak programować regulator ZTW Mantis 45A SBEC 5A bo totalnie się na tym nie mogę połapać ? Z góry dziękuję za pomoc. Roland Tu masz instrukcję po angielsku. https://www.nanoplanes.net/Mantis-Series-Air-ESC-User-Manual.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
flyszman Posted October 8, 2018 Author Share Posted October 8, 2018 Witam ponownie, bardzo dziękuję Wam za pomoc ... wszystko ustawiłem wzorcowo a tym niuansem było skalibrowanie drążka z regulatorem (strona 3 instrukcji regulatora) + w typie modelu ustawienie nie samolotu z klapami tylko ot po prostu elektroszybowca gdzie każda z lotek i klap ma Swoje serwo. Aktualnym niuansem jest ustawienie (przypomnę , że aparatura spektrum dx7) funkcji Camber System (funkcję Camber Preset już sobie ustawiłem i dałem radę), której nie za bardzo wiem jak ustawić (to jest butterfly)...proszę o podpowiedź jak poszczególne okienka w funkcji Camber System powypełniać? Z góry dziękuję za pomoc. Roland Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts