Jaroslaw_0 Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Dzień dobry, Mam pewien problem z moją ładowarką jak w temacie. W trybie rozładowywania maksymalny prąd to 0.6 A to samo w trybie rozładowywanoa do storage. Według producenta to 2A i tak było na początku użytkowania. Po kilku miesiącach coś się właśnie stało i rozładowywanie robi się uciążliwe bo trwa zbyt długo. Nie wiem w czym jest problem. Nie wiem czy nie oddać ładowarki na gwarancję, Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Exu Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 W swojej ładowarce, inny model ale oprogramowanie to samo, jest tak że jak ustawie mu prąd rozładowywania np. 2,5 A to potrafi sam sobie zbić do 2A z uwagi na kiczowaty zasilacz... Może w Twoim przypadku jest podobnie, wcześniej było ok a teraz np zasilacz coś nie domaga, sprawdź czy ładuje tak samo jak ładował jeśli tak to nie wina zasilacza. I jeśli jest taka opcja oddaj na gwarancję. Chyba że koledzy mają jeszcze jakiś inny pomysł ?
Jaroslaw_0 Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Opublikowano 2 Listopada 2018 Ładowanie jest w porządku na poziomie 5A. Do rozładowywania prąd pobierany przez zasilacz jest raczej znikomy.
dimmus Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Musisz patrzeć nie na prąd rozładowania (A), a na moc rozładowania (W). W zależności od napięcia pakietu prąd będzie ustalany automatycznie, im większe napięcie, tym mniejszy prąd z zależności I*U (napięcie*natężenie).
tomi_72 Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Tak jak napisał Piotrek ważna jest moc rozładowywania.Podawana wartość na ładowarkach określa moc ładowania. W tych ustrojstwach zazwyczaj moc rozładowywania jest 10 krotnie mniejsza. Jeżeli rozładowywałeś pakiet 3 celowy to wszystko by się zgadzał (około 7-8 W) i wygląda , że nie ma co reklamować
Jaroslaw_0 Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Opublikowano 2 Listopada 2018 Chyba macie racje. Napisane jest max 2A discharge pewnie dla LiPo 1S. Przy rozładowywaniu 4S pokazywało 0.6-0.7A. Sprawdzę dziś na 3S i 1S. Dzięki
dimmus Opublikowano 2 Listopada 2018 Opublikowano 2 Listopada 2018 Wystarczy policzyć. Ładowarka ma 10W mocy rozładowania, pakiet 4s załóżmy że ma 14,8V, więc przy tych parametrach max prąd 0.67A ( 10W/14,8V)
Rekomendowane odpowiedzi