Jaroslaw_0 Posted November 2, 2018 Share Posted November 2, 2018 Dzień dobry, Mam pewien problem z moją ładowarką jak w temacie. W trybie rozładowywania maksymalny prąd to 0.6 A to samo w trybie rozładowywanoa do storage. Według producenta to 2A i tak było na początku użytkowania. Po kilku miesiącach coś się właśnie stało i rozładowywanie robi się uciążliwe bo trwa zbyt długo. Nie wiem w czym jest problem. Nie wiem czy nie oddać ładowarki na gwarancję, Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Exu Posted November 2, 2018 Share Posted November 2, 2018 W swojej ładowarce, inny model ale oprogramowanie to samo, jest tak że jak ustawie mu prąd rozładowywania np. 2,5 A to potrafi sam sobie zbić do 2A z uwagi na kiczowaty zasilacz... Może w Twoim przypadku jest podobnie, wcześniej było ok a teraz np zasilacz coś nie domaga, sprawdź czy ładuje tak samo jak ładował jeśli tak to nie wina zasilacza. I jeśli jest taka opcja oddaj na gwarancję. Chyba że koledzy mają jeszcze jakiś inny pomysł ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaroslaw_0 Posted November 2, 2018 Author Share Posted November 2, 2018 Ładowanie jest w porządku na poziomie 5A. Do rozładowywania prąd pobierany przez zasilacz jest raczej znikomy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimmus Posted November 2, 2018 Share Posted November 2, 2018 Musisz patrzeć nie na prąd rozładowania (A), a na moc rozładowania (W). W zależności od napięcia pakietu prąd będzie ustalany automatycznie, im większe napięcie, tym mniejszy prąd z zależności I*U (napięcie*natężenie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomi_72 Posted November 2, 2018 Share Posted November 2, 2018 Tak jak napisał Piotrek ważna jest moc rozładowywania.Podawana wartość na ładowarkach określa moc ładowania. W tych ustrojstwach zazwyczaj moc rozładowywania jest 10 krotnie mniejsza. Jeżeli rozładowywałeś pakiet 3 celowy to wszystko by się zgadzał (około 7-8 W) i wygląda , że nie ma co reklamować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaroslaw_0 Posted November 2, 2018 Author Share Posted November 2, 2018 Chyba macie racje. Napisane jest max 2A discharge pewnie dla LiPo 1S. Przy rozładowywaniu 4S pokazywało 0.6-0.7A. Sprawdzę dziś na 3S i 1S. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimmus Posted November 2, 2018 Share Posted November 2, 2018 Wystarczy policzyć. Ładowarka ma 10W mocy rozładowania, pakiet 4s załóżmy że ma 14,8V, więc przy tych parametrach max prąd 0.67A ( 10W/14,8V) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts