kuba r. Opublikowano 8 Listopada 2018 Opublikowano 8 Listopada 2018 Witam, mam końcówkę skrzydła (skrzydło centro + dwie końcówki) i chciałbym przenieść jej profil do AutoCADa, tak żeby móc wrzucić to na maszynę CNC i wyciąć żeberka ze sklejki. Uszkodzeniu uległ centropłat, który chcę odbudować, ale nie mam pojęcia jaki to profil - centropłat w rzucie z góry jest prostokątem, więc wszystkie żeberka będą takie same. Myślałem o odrysowaniu profilu na początku końcówki, potem skan i obrysowanie w AutoCADzie, ale odwzorowanie będzie zapewne marne. Czy są na to jakieś sprawdzone patenty? Pozdrawiam, Kuba
kuba r. Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Opublikowano 9 Listopada 2018 Witam, w sumie ciekawy pomysł z przyłożeniem końcówki do skanera i potem ręczne obrysowanie profilu. Jeśli dobrze rozumiem nie ma jakiegos sposobu, żeby zmusić program, np. AutoCADa, do przeniesienia tego skanu na rysunek wektorowy? Kuba
poharatek Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 Sposób jest, ale nie chcesz z niego korzystać Dowolny wektorowy program graficzny (Corel, Illustrator) ma możliwość trasowania konturu. Z tym, że zrobi to źle i spędziłbyś potem mnóstwo czasu usuwając zbędne setki punktów z linii. Tymczasem obrysowanie splajnem, czy krzywą Beziera to kilka sekund roboty.
Rafal B. Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 Obrysować skan w AC, zmierzyć grubość % i poszukać w programie Profili podobnego. 1
f-150 Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 Wystarczy zrobić zdjęcie,zaciągnąć do Cad lub Corel i obrysować,nie potrzeba skanera.
Osa Opublikowano 9 Listopada 2018 Opublikowano 9 Listopada 2018 Darmowy DesignSpark Mechanical też wczytuje jpg, PNG i fajnie się obrysowuje. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Druk 3D Opublikowano 19 Listopada 2018 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zawsze można to zeskanować przy użyciu skanera 3D
Rekomendowane odpowiedzi