Skocz do zawartości

Przeniesienie profilu końcówki skrzydła szybowca do AutoCADa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam końcówkę skrzydła (skrzydło centro + dwie końcówki) i chciałbym przenieść jej profil do AutoCADa, tak żeby móc wrzucić to na maszynę CNC i wyciąć żeberka ze sklejki. Uszkodzeniu uległ centropłat, który chcę odbudować, ale nie mam pojęcia jaki to profil - centropłat w rzucie z góry jest prostokątem, więc wszystkie żeberka będą takie same. Myślałem o odrysowaniu profilu na początku końcówki, potem skan i obrysowanie w AutoCADzie, ale odwzorowanie będzie zapewne marne. Czy są na to jakieś sprawdzone patenty?

Pozdrawiam,

Kuba

Opublikowano

Witam,

w sumie ciekawy pomysł z przyłożeniem końcówki do skanera i potem ręczne obrysowanie profilu. Jeśli dobrze rozumiem nie ma jakiegos sposobu, żeby zmusić program, np. AutoCADa, do przeniesienia tego skanu na rysunek wektorowy?

Kuba

Opublikowano

Sposób jest, ale nie chcesz z niego korzystać ;)

Dowolny wektorowy program graficzny (Corel, Illustrator) ma możliwość trasowania konturu. Z tym, że zrobi to źle i spędziłbyś potem mnóstwo czasu usuwając zbędne setki punktów z linii.

Tymczasem obrysowanie splajnem, czy krzywą Beziera to kilka sekund roboty.

Opublikowano

Darmowy DesignSpark Mechanical też wczytuje jpg, PNG i fajnie się obrysowuje.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.