przema436 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Koledzy mam pytanie, mój model jest wyposażony w 9 serw oraz chowane podwozie. Odbiornik to FrSky x8r wraz z dodatkowymi wyjsciami podlaczonymi przez s.bus. wszystko jest zasilane lipolem oraz regulatorem hobbyking 80a. Pytanie czy odbiornik może zasilić tyle serw? Serwa to Corona ds339 oraz 939. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Pamiętaj, że to nie odbiornik zasila serwa - tylko BEC w regulatorze. Co najwyżej to obciążenie przepływa przez szynę zasilającą w odbiorniku. A teraz kilka faktów: 1. skoro projektant odbiornika przewidział możliwość podłączenia 8 serw tzn że 8 serw może pracować 2. nie napisałeś jak wielkie są te serwa... 3. Nie wiem czy ktokolwiek prowadził badania nad granica obciążenia odbiornika 4. Są na tym forum ludzie, którzy robili przejściówki aby taki prąd nie płynął przez odbiornik 5. Weź pod uwagę, że w czasie lotu nie wszystkie serwa będą pracować na raz - raczej nie będziesz jednocześnie wchodzić w płaski korkociąg i wypuszczać podwozie... trochę to bez sensu 6. A nawet jeżeli wszystkie zapracują na raz to pewnie BEC przysiądzie zanim spalisz ścieżki w odbiorniku - bo o ile się nie mylę to ten ESC ma tylko 4A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przema436 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Czyli o odbiornik nie powinienem się bać, to w takim razie jak wygląda sytuacja z ESC? Tak jak piszesz ten ESC ma 4A i ponoć może przez 2 sekundy podać do 8A. Więc mam nadzieję że Grygiel wytrzyma taka ilość serw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 W X8R zwarłem + z - za odbiornikiem, przy zasilaniu podpiętym do 2s bezpośrednio. Kable za odbiornikiem odparowały izolację, a odbiornik żyje do dziś. Innymi słowy - hulaj dusza, piekła nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przema436 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 W takim razie o odbiornik mogę być spokojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi