motfil Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Witam mam problem podczas podgrzewania PETG materiał robi się biały poza tym nie osiąga też takiej plastyczności aby dało się uformować kabinkę , Czy ktoś miał podobne przygody ? Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zbyt wysoka temperatura. Sprawdź specyfikację materiału i zmniejsz temperaturę poniżej punktu krystalizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 No i upewnij się, że masz PETG a nie APET, bo one często są nieświadomie lub świadomie mylone, a APET robi się mleczny znacznie chętniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Prosta sprawa: najprawdopodobniej masz A-PET sądząc po zachowaniu się materiału-zbielenie. Inaczej to chyba nazywa się AXPET. Bez profesjonalnej maszyny to raczej nie wytłoczysz z Axpetu. Zbielenie wskazuje na przegrzanie materiału. PET-G to PET z dodatkiem glikolu zdaje się. Jest to rewelacyjne tworzywo do formowania nawet z pomocą odkurzacza. Występuje pod nazwą Vivak. Drogie jest niestety. Ono nie bieleje nawet po przegrzaniu. Tu jest przykład wytłoczki z vivaku zrobionej za pomocą odkurzacza -detal ma ze 40cm długości. http://pfmrc.eu/index.php/topic/47871-su-29-elektro-1250mm/page-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udało się , przeniosłem się z zimnego garażu do domu proces nagrzewania trwał krócej i to pomogło, ale myślę że Bartek miał rację że mam APET (mimo że kupiłem jako PETG) poprzedni materiał jaki używałem mimo długiego wygrzewania to potrafił się tak wyciągnąć że się przetopił ale nigdy nie zbielał . To dodatkowa nauka aby uważać co kupuję się na allegro . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Odpowiedziałem koledze rano ale wygląda na to że ktoś usunął post- powodów nie znam. Nie zginął, chyba kolega założył dwa tematy. http://pfmrc.eu/index.php/topic/78240-termoformowanie-problem/ "Napisano dziś, 11:46 Prosta sprawa: najprawdopodobniej masz A-PET sądząc po zachowaniu się materiału-zbielenie. Inaczej to chyba nazywa się AXPET. Bez profesjonalnej maszyny to raczej nie wytłoczysz z Axpetu. Zbielenie wskazuje na przegrzanie materiału. PET-G to PET z dodatkiem glikolu zdaje się. Jest to rewelacyjne tworzywo do formowania nawet z pomocą odkurzacza. Występuje pod nazwą Vivak. Drogie jest niestety. Ono nie bieleje nawet po przegrzaniu. Tu jest przykład wytłoczki z vivaku zrobionej za pomocą odkurzacza -detal ma ze 40cm długości. http://pfmrc.eu/inde...-1250mm/page-23 " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Tak jak pisałem mam APET ale i to da się ogarnąć na 6 formatek 3 trafiły do kosza .Osobiście robiłem kabiny po 50cm tylko z PETG niżej zdjęcie mojej maszynki pole robocze 65x45cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi