robintom Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Takie pytanko. Mam tkaninę 50 i chcę ją połozyć na skrzydło. Chcę dać 2razy. Czy drugą warstwę dać na pierwszą mokrą czy suchą :?: W pracy elementy pokrywałem nawet 3 warstwami na raz ale potem było podciśnienie. Ja mam w domu tylko wałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 na mokrą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Połóż tkaninę na tekturze ,zwykłej nie lakierowanej,nalej na nią żywicę i następnie rozprowadź kartą telefoniczną lub czymś podobnym po całej tkaninie, zbierając nadmiar żywicy. Następnie podnieś ją i połóż ,stroną na którą lałeś żywicą ,na model i dalej rozprowadź kartą.Tektura jest po to aby odsączyć nadmiar żywicy. Tym sposobem można przy odrobinie wprawy uzyskać laminat podobnego nasycenia jak podciśnieniowo.Zobacz w sieci jak Rutan robi swoje samoloty w tak poważnej firmie jak Scaled Composites. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 ... i następnie rozprowadź kartą telefoniczną lub czymś podobnym po całej tkaninie, zbierając nadmiar żywicy. ... Bardzo równomiernie i szybko się rozprowadza, jeśli krawedź karty powycinasz w grzebień. Najlepiej jednak spiralnym wałkiem... Efekt jak z podciśnieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Kaziuk.Nie chodzi tu o równomierne rozprowadzenie żywicy, tak jak w przypadku wałka.Chodzi o wciśnięcie żywicy w tkaninę i zebranie jej nadmiaru.Po to jest od spodu tektura pijąca żywicę a na wierzchu gładka krawędż szpachli. Tkanina ma być prawie sucha ,ale jednak przesycona co widać po jej kolorze. Tomek dobrze wymyślił dwie warstwy ,bo żywica z pierwszej nasyci trochę podłoże /skrzydło/a z drugiej uzupełni ewntualne braki nasycenia. Opisanym sposobem uzyskuję 68-72% laminat i nie jest to rekord .Słyszałem o lepszych wynikach ale boję się przesadzić i niedosycić laminat co bardzo by obniżyło jego wytrzymałość.Nie mam jeszcze dostatecznej wprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 No tak, ale im równomierniej, tym lepiej, a wciska i w dodatku równomiernie właśnie wałek z 'gwintem' na powierzchni. Nie wiem gdzie Ty tu jakieś moje nieścisłości albo niezrozumienie pytania dostrzegasz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Kaziuk Wałek z gwintem jest rewelacyjny do grubych laminatów np.przy produkcjii jachtów/zajmowałem się tym zawodowo/ ,ale na tkaninie 50 g/m2 zostawi tyle żywicy, że będziesz miał 30% szkła w laminacie . Niezrozumienie zasady widzę w tym ,że proponujesz nacięcie karty w ząbki .Karta nie służy w tej technologii do rozprowadzenia żywicy ,można to zrobić wstępnie wałkiem ,tylko po co brudzić narzędzie.Karta służy do jak najdokładniejszego zebrania żywicy z powierzchni tkaniny ,bo i tak żywicy lejesz wstępnie za dużo. To by było na tyle ,bo sposobów na dobry laminat jest kilka( RTM lekkie i ciężkie,vacum,prasa,prepegi itd) i każdy niech robi jak chce lub jak mu wygodniej. Wałkiem też zrobisz dobry laminat ale trzeba mieć wprawę.Szkutnik ,który uczył mnie zawodu ,potrafił pędzlem zrobić 55% laminat , to był jednak Pan Krzysio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaziuk Opublikowano 6 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2008 Mówimy to samo, tylko skale i proporcje tych wszystkich wielkości, Pytek musi wyczuć już sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.