jethrotull Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Koleżanki i Koledzy, w jaki sposób zapewniacie sobie dostęp do świecy i iglicy w modelach samolotów które w oryginale miały silniki gwiazdowe? Robicie ogromne wycięcie w okapotowaniu silnika? Robicie zdejmowane części okapotowania? Potrzebuję jakiejś inspiracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Chyba najprosciej to zrobic jakas SZYBKO zdejmowana oslone silnika ( swiece ) , a iglice przedluzyc i raczej powinna wyastawac ( szybka regulacja ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Jak na moje potrzeby za wielkie i nie rozwiazuje problemu iglicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 A nie lepiej zastosować takie coś : https://www.rctrax.pl/wyprowadzenie-zarzenia-swiecy/8142/ ? O tym nawet nie pisalem. Sa jeszcze lepsze "pomoce" . Wielofunkcyjny podgrzewacz naszego kolegi z forum , lub proste chinskie dzialajace przez 15 sek od wcisniecia przycisku , "chodzace" na napieciu z pakietu odbiornika. https://hobbyking.com/en_us/hobbyking-on-board-smart-glow-driver.html?___store=en_us Tyci drozsze , a o ile praktyczniejsze ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Za wielkie ? Jaja se robisz Albo "fajka" z wyprowadzeniem, albo podgrzewacz, albo rezasz maskę. A z iglicy każdej prawie można wypuścić przedłużkę przez malusi otworek w masce i po sprawie. Moze kolega COXa ma w modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Za wielkie ? Jaja se robisz Waży prawie tyle co sam silnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Piotrek nie mam w tej materii zbyt wielkiego doświadczenia ale wiem że żarzenie świecy można zrobić samemu za parę groszy fajkę na świecę można wypiłować z blaszki mosiężnej zlutować kabelkiem masę pod śrubkę a na końcu zamiast otworu na fajkę jakąś malutką wtyczkę. Żarzenie świecy niekoniecznie musi się odbywać przez zapalniczkę można podłączyć np z koszyczka na kabelku. Zapalniczka to jest moim zdaniem troszkę kiczowaty pomysł. Cały jej cieżar trzyma się na silniku pod wpływem wilbracji od silnika wyrabia się w niej uchwyt i po pewnym czasie do kosza nie mówiąc o straszliwej niewygodnej dziurze w modelu która psuje cały wygląd to tylko moje przemyslenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Żażenie świecy o ile mi wiadomo powinno odbywać się tylko na niskich obrotach, z koszyczka będzie grzać ciągle co może spalić świece na wysokich obrotach. No chyba że się mylę to mnie poprawcie:) PS. Dobra już skumałem że chodzi tylko o odpalenie ;p nie było odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Mateusz trochę źle mnie zrozumiałeś mnie chodziło o to aby po odpaleniu motorka koszyczek odpiąć tak jak zapalniczkę w modelu masz tylko dojście do świecy zakończone małą wtyczką którą dajesz w dowolne miejsce gdzie ci pasuje. Koszyk tak jak panel startowy po zapaleniu odpinasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Mateusz trochę źle mnie zrozumiałeś mnie chodziło o to aby po odpaleniu motorka koszyczek odpiąć tak jak zapalniczkę w modelu masz tylko dojście do świecy zakończone małą wtyczką którą dajesz w dowolne miejsce gdzie ci pasuje. Koszyk tak jak panel startowy po zapaleniu odpinasz. Właśnie zrozumiałem po jakimś czasie i edytowalem post dodając PS. moja wina wybacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Panowie może nie na temat wiecie gdzie można dostać twardą balsę to jest klucz do modeli do 80 cm rozpiętości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Trochę nie na temat, ja używam zwykłej, średniej bądź lekkiej balsy, a tam gdzie ona by była za słaba - sosny. Ogólnie moim skromnym zdaniem twarda balsa nie ma w ogóle miejsca w modelarstwie, a szczególnie w małych modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 No, nie 17 tylko jakieś 26g, zdjęcie przykładowe: http://wiki.rc-network.de/images/1/16/Rojo_COX_PEE_WEE_2.jpg Świeca wystaje na 32mm od osi śmigła w najwyższym miejscu, więc jakiekolwiek okapotowanie większe niż 60mm średnicy praktycznie uniemożliwia dostęp do silnika bez dodatkowych zabiegów. Chyba będę robić zdejmowaną górną połowę okapotowania i mocowanie na magnesy neodymowe. Albo po prostu zrezygnuję z modeli samolotów z silnikami gwiazdowymi. Tak poza tym, jak byś napisał od razu że to mikrus, to bym i Tobie i sobie du..y nie zawracał...zaraz zawracał du..ekhm..gitarę, w tym modelu się nie przyda, ale może w innym tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 A co to ma być za model pokaz fotę może będzie łatwiej coś wywnioskować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 No właśnie nie wiem jeszcze, sam dopiero kombinuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 No, nie 17 tylko jakieś 26g, zdjęcie przykładowe: http://wiki.rc-network.de/images/1/16/Rojo_COX_PEE_WEE_2.jpg Świeca wystaje na 32mm od osi śmigła w najwyższym miejscu, więc jakiekolwiek okapotowanie większe niż 60mm średnicy praktycznie uniemożliwia dostęp do silnika bez dodatkowych zabiegów. Chyba będę robić zdejmowaną górną połowę okapotowania i mocowanie na magnesy neodymowe. Albo po prostu zrezygnuję z modeli samolotów z silnikami gwiazdowymi. zaraz zawracał du..ekhm..gitarę, w tym modelu się nie przyda, ale może w innym tak. Czyli ZGADLEM !!! Koksik bedzie ......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi