Leda_g Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Jak dokładnie odważyć proporcje żywicy i utwardzacza nie mając dokładnej wagi. Dziś czytając tygodnik Angore, znalazłem informację jak bardzo prosto dokładnie odważyć proporcje wagową utwardzacza do żywicy (można oczywiście inne materiały też) Wystarczy po prostu wykonać wagę szalkową o nie równych ramionach. Ustalając różne długości ramion prawej i lewej strony szalki można dokładnie ustalić proporcje wagowe odmierzanych towarów. Sposobów technicznych wykonania takiej wagi może być dużo. Tu tylko teoria Proporcja A/B jest to proporcja wagowa materiałów B/A Można przygotować sobie kilka proporcji (gwoździ na listewce), jedynie co to trzeba przed pomiarem wytarować wagę „czerwonym” odważnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Pomysł ma poważna wadę techniczną Jeśli odmierzasz naprawdę niewielkie ilości materiałów wiecej zostanie ich na sciankach naczynek niz trafi potem do wspólnego "gara "celem zmieszania .. Nawet patenty West Systems z dozownikami porcjujacymi nienadawały sie do ilości poniżej 100g żywicy . Wazny jest rodzaj utwardzacza , temperatura , stan skupienia bo utwardzacze to nie tylko płyny ale również pasty . Pomysł poprawny technicznie ale jednak ma wady logistyczne :wink: przy naprawde niewielkich ilosciach waga cyfrowa za 30-40zł przyda sie bardziej a i szybsza w obsłudze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 A nie lepiej odmierzać objętościowo i używac do tego strzykawek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 A nie lepiej odmierzać objętościowo i używac do tego strzykawek? Albo zważyć pojemniki przed i po wyciśnięciu kleju a następnie utwardzacza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Albo zważyć pojemniki przed i po wyciśnięciu kleju a następnie utwardzacza? Albo lepiej milczeć lub pomyśleć przed napisaniem czegoś.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Leda_g, pomysł spoko ale za dużo zachodu. Ja robię tak jak radzi instruktor, czyli dwie strzykawki i mam po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Mnie by się nie chciało czegoś takiego konstruować. Waga elektroniczna o wystarczającej dokładności kosztuje dwie dychy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Ja połączyłem obie najlepsze metody Strzykawkami nalewam żywicę i utwardzacz do pojemniczka na wadze. ps. Waga jest elektroniczna do 200g. Do małych ilości tak 10/20 ml odmierzanie strzykawkami wychodziło mi dobrze,przy większych ilościach różnie to bywało. Od momentu jak kupiłem i używam wagi to nie zepsułem chyba ani jednej porcji żywicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Ja stosuję wagę elektroniczną, ale jak bym jej nie miał pewnie wypróbowałbym pomysł Mirka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Albo zważyć pojemniki przed i po wyciśnięciu kleju a następnie utwardzacza? Albo lepiej milczeć lub pomyśleć przed napisaniem czegoś.... Poważnie to takie niezrozumiałe?? :shock: 2 pojemniczki- 100g w każdym Mieszać w stosunku 10:4 Z jednego nalewasz do naczynia 20g więc na wadze widać, że pozostało tyle ile ważył pojemnik z klejem - 20g. Utwardzacza dajesz 8g (zakładając, że umie się podstawy matematyki) i również waga powinna wskazywać to co na początku -8g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 skoro waga jest dostępna to jaki sens brudzenia 2 pojemników? pozatym są wagi liczące - wystarczy wprowadzic odpowiednie proporcje i sama będzie pokazywała ile dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 11 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2008 Z jednego nalewasz do naczynia 20g więc na wadze widać, że pozostało tyle ile ważył pojemnik z klejem - 20g. Utwardzacza dajesz 8g (zakładając, że umie się podstawy matematyki) i również waga powinna wskazywać to co na początku -8g. Wojtku - podtrzymuję, to się ledwo kupy trzyma... Choć po kilkukrotnym przeczytaniu zaczyna we mnie kiełkować myśl, że idea może OK, ale nie próbuj żyć z pisania instrukcji, na avatarze widać, że jesteś szczupły, więc głód szybko by cię wykończył ;-) PS. Podobnie jak Szczepan jestem zwolennikiem strzykawek, skoro i tak muszę jakoś składniki z puszek wydobyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.