robloz Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Zlin Z-37 Cmelak (którego makietę buduję, relacja na forum), ma płaty kryte blachą ze wzmacniającymi przetłoczeniami. Potrzebuję pomysłu na wykonanie trójkątnych listew o wymiarach 1.5x1.5 mm. Próbowałem z kwadratowych litewek, ale efekt był mało zadawalający. W sklepie z materiałami do dioram znalazłem takie, ale cena powala. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal3013 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Może warto dać do wyfrezowania rowki w płycie i to wylaninować? Trochę czasochłonne, ale powtarzalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 A takie dwa narzędzia?? https://www.thingiverse.com/thing:1728459 https://www.thingiverse.com/thing:2016991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marnod2 Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Przemek, proszę, najpierw podawaj proste,jak to zrobić, a dopiero dla tych bogatszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Wystarczy poprosić. Koszt wydruku jest mniejszy niż koszt wysyłki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marnod2 Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Przemku, nie zrozumieliśmy się. Bardzo Ciebie cenię,zawsze piszesz na temat. To na tym zdjęciu, z przecinaniem listewek, to już było, w wydaniu "drewnianym". Chyba muszę się obudzić w nowym Świecie. To co było ,nie wróci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 Przemek, proszę, najpierw podawaj proste,jak to zrobić, a dopiero dla tych bogatszych.Przestań kłuć w oczy tym tekstem, że drukarka 3D jest dla bogatych. Moja nie kosztowała więcej niż 300 złotych czyli mniej niż porządna wkrętarka. Pora wyjść z tej jaskini i rozejrzeć się. Co ktoś się odezwie o druku 3D to wiadomo, że marnod 2 się odezwie. Tą technologia jest i trzeba jej używać. Wydrukuję to za darmo. Czyli taniej niż jeden wkręt z tego przyrządu. Ale z PLA. Pewnie dzwonisz z droższego telefonu. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2019 To pierwsze było drewniane. To drugie juz ciężej zrobić w drewnie. Ale do tego właśnie druk 3d. 1.5mm proszę bardzo. 3mm 5 minut później i masz nową "matrycę". 10mm nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2019 Koledzy, nie ma znaczenia czy drewniane, drukowane. Listwy z balsy się nie nadają, za delikatnie. Przerobiłem pokazaną szlifierkę (może trochę prymitywna, ale na listwach okrągłych zdała egzamin) na frez metalowy i próby są zadowalające. póżniej pokarzę efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi