Piciu Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Witam, Znalezione w stercie starych gazet o lotnictwie na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku. Wygląda na to że powinien być jeszcze jakiś opis lub drugi arkusz. Poproszę o pomoc w znalezieniu danych. Pozdrawiam Piotr
noker Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Jak polskie to albo wkładka z MODELARZa, albo Plany Modelarskie Nr62
d9Jacek Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Plany Modelarskie nr 62 to sa plany samolotu a to jest ewidentnie plan wykonawczy modelu Korsarza modelu na uwięzi, napędzanego silnikiem "Rytm" ( taki silnik jest tam wrysowany)
Andrzej Klos Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 W latach 70-tych po ukazaniu sie Planow Modelarskich z Corsair i inne, jakis czlowiek rozrysowal je uzywajac dokladnie tych samych przekrojow kadluba etc i sprzedawal je za posrednictwem "Modelarz Pomaga" z Modelarz'a. Niektore modele byly male, sam kupilem Spitfire na silnik Cox chyba 0.8cm3. Silnik Cox mialem. Nie dokonczylem z powodu braku podstawowych materialow w Skladnicy Harcerskiej. Postanowilem wtedy wyjechac do krajow/ustrojow gdzie nie ma problemu z podstawowymi artykulami do mojego hobby . Nie sadze aby jakikolwiek z tych modeli zostal oblatany przez autora, po prostu je narysowal. Ze swojej strony szukam planow Jak-18 (ten z kolkiem ogonowym i wypustkami na masce silnika) produkcji Czeskiej, na uwiezi. Tez z lat 70-tych. Mialem plan ale po moim wyjezdzie rodzina wyrzucile wszystkie moje skarby na smietnik . Po zobaczeniu koloru tego planu przypomnial mi sie Jak-18
hubert_tata Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Na początku lat 80-tych kupiłem kilkanaście podobnych planów w ogłoszeniu z Modelarza. Mam je w wersji papierowej, na oddzielnej kartce był spis materiałów; taki pisany na przedwojennej maszynie Kto chce poszukać, to pewnie są gdzieś elektroniczne kopie moich wersji. Cały wątek tutaj: https://www.alexrc.pl/viewtopic.php?f=28&t=1581&hilit=plany PS uprzedzę pytanie: akurat tylko dla F4U nie mam tej listy materiałów - nie pamiętam czy była, czy zginęła - minęło 38 lat
d9Jacek Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 hmm...też mam parę podobnych kupionych na Giełdzie Modelarskiej w Warszawie- początek lat 80-tych. Giełda odbywała się na terenie Muzeum Kolejnictwa dawny dworzec Warszawa Główna typuję jako twórcę planów pana Zdzisława Umińskiego z Łodzi...może syn Andrzej jeśli bywa na Forum cos podpowie
ssuchy Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Plany modelu C/L - chcesz Piotrze model Korsarza na uwięzi budować? Na Outerzone (tutaj link do: Corsair) masz ponad 30 planów w różnych wersjach maszyny dla modeli: FF, CL, RC o rozmaitych rozpiętościach, wiele jest z opisami (co prawda po angielsku), jak np. ten prosty Korsarz RC dla spalinki w takiej samej wersji (1D): Vought F4U-1D Corsair_135cm_RC - do ściągnięcia plany i artykuł z RCM 5/2005 (fajne plany, bo na oddzielnym arkuszu masz wykroje, a nie tak jak w tych powyżej), a tak wygląda ten model i jego autor: Tak na marginesie, mam sporo publikacji w wersji elektronicznej na temat tego klawego "połamańca" (w językach: polskim, rosyjskim, angielskim). Zainteresowanych zapraszam na PW. Skompresowałem wszystkie publikacje o Korsarzu do jednego zipa - mogę wysłać na maila (razem ok 300MB - 12 pozycji, historia, opis konstrukcji, szczegółowe foty - dla makietowców skarb).
ssuchy Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 ... Ze swojej strony szukam planow Jak-18 (ten z kolkiem ogonowym i wypustkami na masce silnika) produkcji Czeskiej, na uwiezi. Tez z lat 70-tych. Mialem plan ale po moim wyjezdzie rodzina wyrzucile wszystkie moje skarby na smietnik . Po zobaczeniu koloru tego planu przypomnial mi sie Jak-18 Myślę, że może chodzić o plany, które ukazały się w Modelarzu nr 2/1984 (str. 10-15): Jak-18 "Stunter". Model na uwięzi o rozpiętości 1220mm napędzany motorkiem 4-6ccm (Fox25/35 w oryginale). Plany te opracowane przez Petera Millera, opublikowane były wcześniej w czasopiśmie Aeromodeller, a dla naszego Modelarza rozrysował je Piotr Zawada. Andrzej zajrzyj na PW. ... ewentualnie to: Jak-18 Scale controliner by Jaroslav Fara Czechoslovakia (str. 44) ... faktycznie w którymś z czechosłowackich czasopism modelarskich (Letecky Modelar) ukazały się plany modelu Jak-18 na uwięzi, które potem znalazły się w Aeromodeller Annual 1959-60 (str. 44 - ale materiały dostępne w necie za free są marnej jakości). PS Dla zainteresowanych podaję link do biblioteki (archiwum), gdzie za free można zassać: Aeromodeller Annual od 1948 do 1979r. Ciekawa baza wiedzy, co się działo na świecie w modelarstwie w tamtych czasach. 2
Uszek Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Takie plany Jaka J. Fary też znalazłem, może się przyda. 1
Piciu Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Plany modelu C/L - chcesz Piotrze model Korsarza na uwięzi budować? Na Outerzone (tutaj link do: Corsair) masz ponad 30 planów w różnych wersjach maszyny dla modeli: FF, CL, RC o rozmaitych rozpiętościach, wiele jest z opisami (co prawda po angielsku), jak np. ten prosty Korsarz RC dla spalinki w takiej samej wersji (1D): Vought F4U-1D Corsair_135cm_RC - do ściągnięcia plany i artykuł z RCM 5/2005 (fajne plany, bo na oddzielnym arkuszu masz wykroje, a nie tak jak w tych powyżej), a tak wygląda ten model i jego autor: Corsair-135cm-RC.jpg Tak na marginesie, mam sporo publikacji w wersji elektronicznej na temat tego klawego "połamańca" (w językach: polskim, rosyjskim, angielskim). Zainteresowanych zapraszam na PW. Skompresowałem wszystkie publikacje o Korsarzu do jednego zipa - mogę wysłać na maila (razem ok 300MB - 12 pozycji, historia, opis konstrukcji, foty - dla makietowców skarb). Witam, Dziękuję za pomoc. Bardzo chętnie skorzystam z Kolegi materiałów. Zawsze mogą się przydać. Proszę podać sposób na pobranie plików. Dziękuję i pozdrawiam Piotr
ssuchy Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 No skoro Janusz już wybadał, że to Letecky Modelar nr 3/1959 to wklejam ten numer (opis i plany Jak-18 od 62 str.): Letecky Modelar 1959-03(150 dpi).pdf ... szkoda, że skany tylko 150dpi, ale widać już nieco więcej i jest opis (po czesku). PS Piotr podaj mi na PW twój adres mailowy, to wyślę materiały o Korsarzu na twoją pocztę, bo tutaj nie mogę zamieścić tak ciężkiego pliku (300MB) 1
Andrzej Klos Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Takie plany Jaka J. Fary też znalazłem, może się przyda. Janusz, Dziekuje bardzo wlasnie o ten plany mi chodzilo! Zauwazcie jak wspaniale plany ten czlowiek rysowal juz w latch 50-tych. Nawet profile sa porzadne!
Rekomendowane odpowiedzi