d9Jacek Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Wprawdzie dziś 3-go maja a nie Prima Aprilis ale........................ tu ciekawostka ???? https://allegro.pl/oferta/silnik-spalinowy-modelarski-8064795436 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 3 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Głupota ludzka nie zna granic... Czemu niby miało służyć takie porżnięcie silniczka ?? z opisu wynika że do napędu helikoptera , ale co tam, to może być taka nowa ta,no.... "pscoła" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Głupota ludzka nie zna granic... Czemu niby miało służyć takie porżnięcie silniczka ?? Nie wiadomo. Może silnik był zarżniety i ktos chciał go w jakoś wykorzystac? Głupotą jest sprzedawanie go jako silnika do heli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 (edytowane) ......Czemu niby miało służyć takie porżnięcie silniczka ?? Dla eksperymentu Panowie, dla eksperymentu ! Kolega chciał po prostu zobaczyć jak pracuje układ korbowy długoskokowy i poeksperymentować ! Nie robiliście nigdy w dzieciństwie operacji chirurgicznej "temu misiu" ?? Nie zawsze to misiek przeżywał .... Odwieczna chęć poznawcza gatunku "homo sapiens" !! A swoją drogą na pewno pięknie by się rozpadł na kawałki po uruchomieniu ....jednym słowem cytując Greka Zorbę - jaka piękna katastrofa !! Ps. W wieku chyba ok. 9 lat miałem piękny, stary, dzwoniący i chodzący budzik fi 100mm z którego zdemontowałem obudowę .... Cudo techniki, fascynujące przeżycia behawioralno-transcendentalne podczas obserwacji pracującego mechanizmu...... I cholera jasna, pokorciło mnie coby odkręcić jeszcze jedną, pier....ą śrubkę - to była akurat ta, co trzymała mocowanie głównej sprężyny napędowej budzika !!!! Jak pewnie przypuszczacie, stałem się szczęśliwym posiadaczem dużej ilości kółek zębatych, części jeszcze po kilku dniach znajdowałem pod szafami ..... Ale wszystko dla nauki i rozwoju !!! Niech żyje eksperyment !! Edytowane 7 Maja 2019 przez kaszalu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Ja raz za mlodu skubnalem starszej siostrze kase , bo chcialem sobie TZW korkotrampki zrobic ( w tamtych czasach nie bylo , albo byly ale rzadko ) . Podszedlem do zadania zbyt doslownie , bo w 1001 drobiazgow kupilem korki do butelek i przykleilem butaprenem do trampek . Po powrocie ze szkoly siostra zauwazyla brak kasy ( ile te cholerne korki mogly wtedy kosztowac ? ) i zaczela plakac na caly glos. Wpada ojciec i pyta gdzie kasa . Najpierw zaprzeczalem ze wzialem , ale pozniej zmieklem i opowiedzialem NA co mi pieniadze byly potrzebne . Ojciec powiedzial , ze jak na nich stane i sie nie rozjada , to on odda kase siostrze , a jak sie rozjada to lanie i ja oddaje . Lania co prawda nie bylo , ale kase musialem oddac ........ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krankor Opublikowano 3 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Ale, jak rozumiem, silnik jest na chodzie. Najwyraźniej to jest ktoś z rodzaju eksperymentatorów - eksploratorów. Tak wygląda SMIENA od niego na innej aukcji. Ewidentnie zbadana, co ma w migawce i samowyzwalaczu. Ja to już wiem, bo sam taką rozebrałem, złożyłem i przerobiłem na działający aparacik pstrykający zdjęcia o połowę mniejsze (24x18) i dwa razy więcej na standardowym filmie - jak Czajka. To był sam obiektyw i dwa pudełka zapałek za nim. Byłem z siebie dumny jak cholera. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 7 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Autor "machiny mesze" chyba też !! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 7 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 jako załozyciel tematu postanowiłem napisać : po głebokiej analizie doszedłem do wniosku owa machina miała słuzyc do napędu tegoż to urządzenia https://allegro.pl/oferta/pralka-bosch-logixx-8-sensitive-8064865213 sam wystawiający dał w opisie taki to pasus ....." łożyska do wymiany i chyba coś jeszcze " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Też ją zeksplorował ?? Myślę, że ten "silnik" miał być przerobiony na napęd sprężonym powietrzem - lub próbowano to uczynić - o czym może świadczyć ten dorobiony cienki króciec mosiężny ( "przylutowany" nota bene do siluminowego karteru .. ) z sześciokątnym pokrętłem na cylindrze i duże koło zamachowe... Lub próbowano z niego zrobić sprężarkę... Ale chyba się nie udało... Albo też jest to nowoczesna forma artystyczna z części mechanicznych pochodzących z odzysku, coś jak to poniżej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi