Tomek Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Kupiony ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Czekam na @ od ol-pen oraz od allegrowicza. Powoli. Serwa już teoretycznie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Witam Model właśnie rozpakowałem i zaczynam ważenie elementów. Wagi dokładniej nie posiadam - tylko kuchenna ale mysle że wystarczy. Maska 120g kadłub 730g Usterzenie tylne 180g skrzydło [połówka280g] Bagnet aluminiowy 100g Mechanizm podwozia 50g [sztuk 2] koła i kółko ogonowe 20g Drobnica 80g 1890g netto EQ przewidywane: 8 serw po 45g = 360g regiel 40g odbiornik [jak pamietam] 10g silnik 290g mocowanie 55g śmigło 120g akumulator 625g pakiet odbiornika 50g Przedłużacze i y kable ?? Wychodzi mnie 3440g - psychicznie 3400g sobie ustawiam i bede sie starał nie wyjść powyzej Do tego klej i "ińsza" materia myśle że zostanie zredukowane poprzez wage niektórych elementów podanych w UH jako waga zapakowanych czyli też może jeszcze zaoszczedze ze 100g Silnik zamówiłem taki jak na początku dyskusji, akku także, regielek od mag8 [link niżej], śmigła zamówiłem narazie 3 różne [14, 15,16 cali] ale 2 łopatowe ponieważ nie mam jak narazie doświadczenia z 3 łopatowymi śmigłami a przy 2 łopatowym bede miał "wiecej danych" na temat zużycia energi, obciążenia akumulatora i poboru prądu. Niestety z powodu opóźnienia na paypalu mój pakiecik opóźni mi zamówienie [ -3 sztuki licząc z moją a w niedziele było jeszcze pare sztuk] to mam nadzieje tylko pare dni bo rhino maja przyjechać do końca tygodnia. Model ma 40,34dm2 a wiec wychodzi mi 84,28g na dm2 Nikt nie mówił że bedzie mało no ale pakiecik waży swoje i daje swoje a obniżenie obciążenia o 5g zakładając pakiet 200g mniejszy myśle że by nic nie pomogło :wink: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2062&Product_Name=TP_BSC_n65A_Speed_Controller Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Regielek denio słaby,popatrz na dane z twojego linku do silnika.założyłbym 100 z Tower,nie dowierzam chińczykom i sam do 35A silnika zakładam regiel 60A(czterdziestka poszła z dymem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Ciekawe jak miałbym spalić regulator 65A [według datasheet70A] na silniku do którego zalecają 45A+ ?? Wiem że można, ale czy nie po to mam pare śmigieł aby sobie dobrać odpowiednie do mojego zestawu?? Napewno nie wyruszyłbym w góre bez sprawdzenia tego jak mocno sie to grzeje i jaki prąd pobiera. Wszystko wyjdzie w testach. Mam zamówione śmigła 14x7 APC, 14x10, 15x7 i 16x6 - myśle że dosyć dobra grupa testowa. Docelowo celuje w 4 łopatowe śmigło. Regielek zawsze moge podmienic - byle na ziemi. Narazie w mojej opini ten wystarczy. Po dwa nie do końca ufam tym regulatorom powyżej 30A SuperSimple. Jednak Mag8 proponuje nam robbe w swoim zestawie Arcusa - jestem z niego zadowolony. Na SS za mało latałem żeby coś powiedzieć wiecej chociaż nie dawał żadnych powodów do zmartwień jak do tej pory. Zresztą ma sie gdzie to wszystko chłodzić [ no poza pakietem który bedzie w kadłubie ale chce to dobrać tak aby sie nie grzał] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Proponuję zapoznaj sie z tym tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Regiel 40 na pewno będzie za mały. Licz 80% max regla do użytego prądu. Do tego koniecznie na regiel blacha od np.k.grafiki lub starego pcta(486 pentium1) W lecie przegrzały mi się regle w Łosiu ,były 40 przy 28 A prądu,ale było 32 stopnie. W B-25 latają 60A regle ale bez BEC-a i jest O.K. nawet jak jest ciepło (regle mają większe blachy założone.) Co to za pakiet odbiornika 50 g? 8 serw z pakieciku 560mA ? Weź pod uwagę jeszcze wagę wszystkich kabli. W sumie jak dojdzie do 3800 to i tak będzie o.k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Tomek Przecież regiel jest 65A bez beca [na opakowaniu jest 70A] :wink: Tak mnie zastanawia ten pakiet odbiornika - z jakich cell moge go wykonać - myślałem o 5xAAA 1000mah?? Czy ktoś widział może schemat/płytke układu spowalniającego serwa ?? Wagą sie nie martwie - myśle że nie przekrocze 100g/dm2 Narazie wariant optymistyczny wynosi 3,5kg :twisted: Zreszta nieważne - bedzie GIT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 8 serw skrajnym przypadku pobierze ponad 5 A . Więc pewnie twój pakiecik siądzie i będzie BĘC (nie BEC) ,choć może i bec-zeć też będzie ktoś. Proponuje rasowy pakiet sanyo np z RC skorpiona za 70zł (do 20A prądu ciągłego ) Wagą się nie przejmuj to nie akrobat i na nosie wiszać modelu nie będziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fischer8 Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Podaj maila to wyślę schemat do wykonania lub masz już gotowe tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Rozważam jeszcze właśnie menadzer zasilania. Bądz co bądz to jest już 1,5tys złotych nie liczac odbiornika i nadajnika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Nie przesadzaj. Popadasz ze skrajności w skrajność. Odbiornik 8 kanałowy , 2 kable od baterii do odbiornika po samych końcach (piny 1 i 8 lub 4 i 8 ) i masz cały menażer zasilania gotowy. Chodzi tylko żeby pakiet wytrzymał obciążenie serw jak te dostaną mocno w :ass: A jak chcesz mieć naprawdę dobrze to zrobione to pakiet na klapy i podwozie (szczególnie podwozie) osobny , a na odbiornik i resztę serw osobny. Wtedy to już mucha nie siada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Odbiornik mam 6k + bateria. Klapy, lotki i podwozie idą przez Y kable. Zastosuje chyba tak jak proponujesz pakiet sanyo bezposrednio w odbiornik lub tez tak jak na początku mówiliśmy o li-fe. Jak dorobie sie drugiego pakietu do silnika to ewentualnie zakupie menager i drugi pakiet. Jestem troche "zestresowany" bo to moj pierwszy tak drogi model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 To odpuść sobie elektryka ,zapodaj spalinę i ciesz się z długiego latania. Nie żartuję . Mocy pod dostatkiem ,tankujesz i lecisz ,bez stresu. A tu zawsze będzie jakieś ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Problem w tym że nie chce spaliny bo mnie denerwuje ustawianie, odpalanie i mycie modelu :? Wychodze z założenia że wole zadać milion pytań i dostać odpowiedz niż nie zadać wcale i popełnić blad ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 No tak, ten sam problem z B-25, czy polatać dłużej i dłużej go myć czy cieszyć się czystością i 6 minutowym lotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Jeszcze mój najważniejszy + Przyjeżdzam, rozpakowuje sie, wtyczka i gotowy :jupi: BTW widział ktoś instrukcje w necie ?? Bo mój dojechał bez a nie chce robić po omacku. Wiadomo że moge ale wolałbym ją mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 27 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Dzieki "live chat" z pracownikiem UH zamieniłem akku 5s4900 na 6s4000mah i w ciagu 10 minut moje zamówienie ruszyło z miejsca, musiałem jedynie dopłacić różnice 9,46$. Paypal przetworzył to w pare sekund, a sam pracownik dokonał zmian od reki. Powiedział też że zamówienie powinno wyjść dzisiaj popołudniu. Jak bym miał to załatwiać @ trwało by to pewnie do poniedziałku. Sam paypal niestety liczy 1$ = 3,33zl na dzień dzisiejszy. Albo nie nadąża za kursem w pl albo mamy zakłamany kurs albo szykuje sie kolejny wzrost ceny $$$. Ale co tam w polsce zapłaciłbym pewnie grubo ponad 500zł za takie akku a wyszodzi mi 290 z wysyłka... Nadal sie opłaca ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Ertman_176 czy ty kiedyś nie śpisz? czy może wystarcza Ci 2,5 l kawy dziennie. Sorki za offtopa ale nie mogłem sie powstrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 tańszym rozwiązaniem niż manager a nieco pewniejszym jest myk na goldpinach plus płytka uniwersalna . Pic polega na rozdzieleniu obwodu wysokoprądowego serw od obwodów drukowanych odbiornika . Odbiornik zasilany normalnie a do serw podane tylko sterowanie i masa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.