ssuchy Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Szperając na ruskich stronach internetowych wyhaczyłem takie ciekawostki: 1941_beskurnikov.zip 1941_schedling.zip 1963_luchininov.zip morskoi_modelizm.zip Паровые двигатели для морских моделей.zip Самодельная паровая турбина.zip PS Po rozpakowaniu archiwum, do czytania książek potrzebna przeglądarka, obsługująca pliki: DjVu. Przy okazji przypomnę link do ciekawego archiwum (już gdzieś podawałem): Modelist konstruktor - ściągniecie stąd wszystkie numery ruskiego Modelarza od 1966 do 2017r. Warto zapamiętać główny link do tego archiwum, bo są tam nie tylko Modelarze. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 20 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 No, to ja się podłączę i zaoferuję ksiażkę Mariana Dereżyńskiego "Teoria i zasady projektowania modeli żaglowych", rok 1955. Bardzo cenna literatura, mam dwie, więc jedną mogę odstąpić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 W modelarstwie podobnie jak w nauce są prawdy uniwersalne które się nie zmieniają(odwrotnie niż technologie), a wiedza i praktyczne doświadczenie starych mistrzów, które niestety często ginie bezpowrotnie wraz z ich odejściem, może nas jeszcze wiele nauczyć... Dlatego warto takie stare periodyki szanować. Sam ostatnio robiłem porządek w moim "chybździku" archiwizując w kartony uzbierane przez długie lata roczniki "Modelarza"(najstarszy z 1984r), "RC Przeglądu Modelarskiego", "Modelist-Konstruktora", "FMT,Modelflug", i wielu innych czasopism z dziedziny modelarstwa, elektroniki, popularno-technicznych... Trochę się tego uzbierało... Abstrahując, tak się zastanawiam czasem jak wyglądałaby nowożytna europejska cywilizacja, gdyby nie utraciła(przez fanatyków) na tysiąclecia wiedzy starożytnych, np Rzymian dajmy na to o betonie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Roman, to prawda co prawisz! Jednak oglądając twoją kolekcję na ekranie Smart TV Samsunga i porównując z moją, miałem mieszane uczucia . Ty przynajmniej "zagoniłeś" całość do piwnicy, a ja nadal trzymam 2/3 zbioru periodyków technicznych na chacie (na dodatek posegregowane, jak widać na foto) , ma to swoje zalety, bo w każdej chwili mogę sobie zrobić wspominki techniczne, choć z drugiej strony: odkurzania jest więcej : ... jakoś nie mogłem się tegoż pozbyć, choć już nie jeden raz miałem "dziurę wierconą w brzuchu" z tego powodu, ale kobitkę mam niezwykle spolegliwą i kochającą, więc sprawa "nie wisi na ostrzu noża"! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi