Janusz123 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Witam wszystkich forumowiczów. Własnie rozpocząłem budowę modelu PZL P11C z wycinanki od Pana Jarosława Suchockiego. Chętnie posłucham uwag i podpowiedzi w kwestii budowy modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Witamy na forum! Jaka wielkość tego modelu? Rozpiętość? Kleje i zaciski na fotkach sugerują że skleiłeś widoczne elementy. Według mnie trochę nie po kolei i niezbyt zgodnie z technologią budowy modeli. Wydaje mi się że najpierw należało skleic podłużnice a dopiero później osadzać na nich wręgi i inne elementy, półkę pod serwa itp. Łatwiej było by zachować prawidłową geometrie. Chodzi o to żeby wszystko było prosto i w osi symetrii, oraz żeby zachować przewidziane kąty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz123 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Dziękuję za uwagi, racja. Nie pomyślałem o tym. Jest to mój pierwszy tak duży model składany od przysłowiowego zera. Do tej pory (było to dość dawno temu) składałem modele o mniejszych rozmiarach. Ten ma mieć 2 metry rozpiętości. Model jest robiony na podstawie poniższego zestawu: https://modelemax.pl/pl/wersja-kit/19816-aeromax-pzl-p-11-2000-mm-wersja-kit.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 Ten model jest tak zrobiony, że na etapie klatki kadłuba trudno jest cokolwiek krzywo zrobić. Kadłub to można niemal na kolanie kleić i też będzie równo. Gorzej ze skrzydłami. Tu trzeba się nieźle nakombinować, by wyszły symetryczne. Pod tym kątem konstrukcja Suchockiego jest moim zdaniem niedopracowana. Jednak model o rozpiętość 1530 z zestawu Maska ma dodatkowe elementy, z których przygotowuje się "kopyto" do robienia skrzydeł czy centropłata i trudno jest coś skopać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 "Ten model jest tak zrobiony, że na etapie klatki kadłuba trudno jest cokolwiek krzywo zrobić. Kadłub to można niemal na kolanie kleić i też będzie równo. " Oby to okazało się słuszne. Nie miałem do czynieniea z tym zestawem to nie wiem i życzę koledze żeby model wyszedł piękny i bez problemów. Gorzej jest gdy cos będzie nie tak. Trudno to później poprawić.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz123 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Po przerwie wznowiłem pracę nad modelem. Pomimo obaw, sklejona przednia i tylna część kratownicy, jest symetryczna bez zwichrowań. Rozpocząłem wklejanie listewek i chciałem rozpocząć wklejać pozostałe fragmenty kratownicy. I tu napotkałem na problem. Otóż we wrędze bodajże "D" brak jest wcięcia na półkę pod montowanie skrzydeł. Czeka mnie wyfrezowanie otworu i dokładny przegląd pozostałem elementów zestawu pod kątem braków lub niedoróbek. Wkrótce dalsze efekty pracy, a tymczasem to co jest teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Fajnie że robota idzie do przodu no i dobrze że wszystko prosto wyszło. Lepiej na zimne dmuchać i 10x sprawdzić niż raz ma wyjść nie tak i poprawiać potem. Dziwna wpadka z tym wycięciem na półkę... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz123 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 Dzięki Irek. Ale znalazłem następną - otóż w jedenej z wręg ogonowych brak wycięcia na podłużnicę sosnową 5 x 3 mm. Potem dołączę fotki, bo spieszę się do fryzjera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 Powodzenia przy budowie. Ten model bardzo fajnie lata. Niezbyt solidne są punkty mocowania podwozia. Przynajmniej mój egzemplarz tak ma, nie wiem czy Pan Suchocki to zmienił. W każdym razie na tym etapie możesz to jeszcze "dozbroić". Jaki silnik planujesz zamontować? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz123 Opublikowano 22 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 Dzięki za info. Nie wiem jak w Twoim modelu było rozwiązane mocowanie podwozia. W moim jest tak ja na fotkach. Jak byś poprawił wytrzymałość? Planuję silnik Saito FG-33R3. Myślę, że będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 22 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2019 Mam właśnie tak jak pokazałeś. Pojawiły mi się pęknięcia w okolicy tych węzłów. Niestety nie mam już teraz dostępu i jedyne co moglem zrobić to podlaminować i dołożyć kleju. Gdybym robił raz jeszcze to bym wypełnił wręgę między węzłami żeby to usztywnić. Masz już silnik wybrany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz123 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Dzięki za podpowiedź. Tak zrobię. A o silniku pisałem powyżej Myślę o Saito FG 33R3. A u Ciebie co jest? I jaka wyszła Ci masa modelu? Napęd sterów to Bowdeny czy popychacze stalowe/węglowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 No takie Saito jak planujesz to już lepiej być nie może???? - moje marzenie. Ja mam Saito Fa-125a. Model waży ok 6,5kg bez paliwa. Ster kierunku mam na linkach a wysokość za pomocą tradycyjnego popychacza z okrągłej listwy chyba bukowej. Mój silnik jest lekki więc co mogłem to wpakowałem pod maskę. Pod maskę powędrowały dwa pakiety Nimh, serwo gazu i 300g ołowiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz123 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Też myślę, że będzie ok. Ten silnik jest cięższy bo wg producenta z tłumikiem waży ok 1500 g. Twój ok 700. Więc powinno się obyć bez doważania, ale to teoria a życie pokaże co będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi