ertman_176 Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Witam Poszukuje SI4856 smd Czy ktos zna jakis sklep w polsce w którym dostane ten element ?? Dokładnie ten bo z tego co wiem nie ma zamiennika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 20 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2008 Witam Dane katalogowe znajdziesz tu: http://www.vishay.com/docs/71881/si4856dy.pdf To jest tranzystor MOSFET z kanałem typu N, o dop uszczalnym napęciu dren-źródło (Uds) = 30v i o prądzie drenu 17A. Wg danych z "Elektrody" nie ma bezpośredniego zamiennika. Według tego co wiem, to elementy tej firmy (VICHAY) sprzedaje POLTRONIC, ale tego tranzystora nie mają w aktualnej ofercie. Zadzwoń, czy napisz do nich może coś wygrzebią, jak rozumiem to potrzebujesz 1 szt. Inna możliwośc to zastąpienie podobnym, N-MOSFET - jeżeli to stopień końcowy regla 3f, to raczej należy wstawic 3 nowe tego samego typu i jeżeli jest miejsce na płytce to niestety pokombinować z wyprowadzeniami, bo te nie muszą się zgadzac z oryginałem. Pozdrowienia PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 Dziekuje Dane już znalazłem wczesniej. Elektrode też sprawdziłem. Problem wyglądał w skrócie tak że ten tranzystor miał zwarcie i regulator chodził na max obrotach. Po jego demontażu regulator działa tylko ma około 30A. Zadzwonie do Poltronica w poniedziałek. Regulator to szczotka 45A - mlodego modelarza który zwarł końcówki pare razy bo "nie wiedział" że trzeba to odizolować ... A mówiłem mu tym ... Czy uważasz że można by zastąpić mu ten tranzystor tranzystorem w standardowej obudowie lub też dać wiekszy smd ?? EDIT: Już rozmawiałem z tym sklepem - niestety nie spodziewaja sie tego elementu w najbliższym czasie. Napisałem także do Jeti. Zobaczymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 Witam Jeżeli koszty naprawy i przesyłki jakie zaproponuje JETI, nie będą satysfakcjonowały Twojego Kolegi, to pozostaje tylko zamiennik. To czy będzie to smd, czy obudowa do montażu przewlekanego , to nie ma znaczenia pod warunkiem zapewnienia warunków chłodzenia jak w oryginale. Dla zachowania symetrycznego obciązenia, wydaje się że należy jednak wymienić wszyskie 3 tranzystory końcowe. Pozdrowienia PP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.