ertman_176 Opublikowano 19 Listopada 2008 Opublikowano 19 Listopada 2008 Witam Poszukuje SI4856 smd Czy ktos zna jakis sklep w polsce w którym dostane ten element ?? Dokładnie ten bo z tego co wiem nie ma zamiennika.
Swift Opublikowano 20 Listopada 2008 Opublikowano 20 Listopada 2008 Witam Dane katalogowe znajdziesz tu: http://www.vishay.com/docs/71881/si4856dy.pdf To jest tranzystor MOSFET z kanałem typu N, o dop uszczalnym napęciu dren-źródło (Uds) = 30v i o prądzie drenu 17A. Wg danych z "Elektrody" nie ma bezpośredniego zamiennika. Według tego co wiem, to elementy tej firmy (VICHAY) sprzedaje POLTRONIC, ale tego tranzystora nie mają w aktualnej ofercie. Zadzwoń, czy napisz do nich może coś wygrzebią, jak rozumiem to potrzebujesz 1 szt. Inna możliwośc to zastąpienie podobnym, N-MOSFET - jeżeli to stopień końcowy regla 3f, to raczej należy wstawic 3 nowe tego samego typu i jeżeli jest miejsce na płytce to niestety pokombinować z wyprowadzeniami, bo te nie muszą się zgadzac z oryginałem. Pozdrowienia PP
ertman_176 Opublikowano 22 Listopada 2008 Autor Opublikowano 22 Listopada 2008 Dziekuje Dane już znalazłem wczesniej. Elektrode też sprawdziłem. Problem wyglądał w skrócie tak że ten tranzystor miał zwarcie i regulator chodził na max obrotach. Po jego demontażu regulator działa tylko ma około 30A. Zadzwonie do Poltronica w poniedziałek. Regulator to szczotka 45A - mlodego modelarza który zwarł końcówki pare razy bo "nie wiedział" że trzeba to odizolować ... A mówiłem mu tym ... Czy uważasz że można by zastąpić mu ten tranzystor tranzystorem w standardowej obudowie lub też dać wiekszy smd ?? EDIT: Już rozmawiałem z tym sklepem - niestety nie spodziewaja sie tego elementu w najbliższym czasie. Napisałem także do Jeti. Zobaczymy...
Swift Opublikowano 24 Listopada 2008 Opublikowano 24 Listopada 2008 Witam Jeżeli koszty naprawy i przesyłki jakie zaproponuje JETI, nie będą satysfakcjonowały Twojego Kolegi, to pozostaje tylko zamiennik. To czy będzie to smd, czy obudowa do montażu przewlekanego , to nie ma znaczenia pod warunkiem zapewnienia warunków chłodzenia jak w oryginale. Dla zachowania symetrycznego obciązenia, wydaje się że należy jednak wymienić wszyskie 3 tranzystory końcowe. Pozdrowienia PP
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.