Pilot2004 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Witam! Niedawno zacząłem rozglądać się za nowym modelem samolotu, ponieważ pierwsze kroki w lotnictwie rc mam już za sobą. Oczywiście wiem co to są samoloty RTF (gotowe do lotu) i ARF (prawie gotowe do lotu), ale w ofercie sklepów modelarskich są jeszcze samoloty KIT, PNP i BNF. Co oznaczają te trzy skróty, i co znajdę w pudełku jeśli kupię samolot KIT, PNP lub BNF? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Jeśli chodzi o ofertę typu KIT to oznacza, że wszystkie elementy są tylko wycięte i musisz praktycznie sam zbudować od podstaw model. Znajdziesz tam żeberka, podłużnice, wręgi i wszystkie pozostałe akcesoria potrzebne do budowy modelu. Co do pozostałych skrótów to nie spotkałem, więc nie pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Np tu jest fajna tabelka https://www.motionrc.com/blogs/motion-rc-blog/arf-bnf-pnp-rtf-what-does-it-all-mean A tutaj opis po polsku http://www.helikopter-rc.pl/rtf-pnp-arf-jak-rozszyfrowac-skroty-dotyczace-modeli-rc/ Poza tym wydaję mi się, że w opisie modelu często jest napisane co jeszcze potrzeba do ulotnienia. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot2004 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Aha, już rozumiem, dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot2004 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Mam jeszcze pytanie. Co jest lepsze na drugi samolot rc, samolot RTF, czy samolot PNP czyli bez odbiornika, nadajnika, akumulatora i ładowarki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Dobieraj wg sprzętu który masz. Odbiornik przelozysz do kolejnego modelu, dokupisz mu kilka serw i lecisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot2004 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Tak, tylko że ja latam Hobbyzone Duet, odbiornika raczej się z niego nie wyjmie, ale nawet gdyby to aparatura jest jakaś oszałamiająca, gdybym kupował samolot PNP to i tak musiał bym dokupić aparaturę, ładowarkę i akumulator. W moim pytaniu chodziło mi bardziej o to, czy jest sens brać się za składanie elektroniki samemu, czy może kupić od razu samolot RTF gdzie wszystko jest i niczym nie muszę się przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Sprawdzony zestaw RTF to dobry pomysł na start o ile jeszcze nie wiesz czy Cię to hobby wciągnie. Jeżeli myślisz już o lataniu na poważnie to lepiej zainwestować w porządną aparaturę czyli nadajnik z odbiornikiem oraz porządną ładowarkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot2004 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Lubię latać i myślę że modelarstwo jest dla mnie, ale też nie wiem czy dam radę podłączyć elektronikę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Internet jest pełen wiedzy na ten temat np: https://www.youtube.com/watch?v=j61Q3e8AFR4 No i oczywiście zawsze możesz zadać pytanie tutaj na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot2004 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 No tak, a poza tym to podłączanie elektroniki nie jest chyba takie trudne jak się wydaje. Teraz tylko pozostaje mi poprzeglądać oferty sklepów modelarski i wybrać coś odpowiedniego dla mnie. Dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi