robraf Opublikowano 31 Stycznia 2009 Opublikowano 31 Stycznia 2009 a ja juz zacząłem robic 1m wersję.
rapier Opublikowano 31 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2009 Ja juz kilka dni temu ukonczylem robic formatki do wersjii 1m i teraz czekam tylko na dostep do lasera i zaczynam budowe wiekszej wersjii. Oczywiscie zdam relacje w innym watku.Tu i tak balagan powstal
gajowy Opublikowano 21 Lutego 2009 Opublikowano 21 Lutego 2009 Witam, pytanie do Rapiera: Czy w swoim modelu do napędu sterów zastosowałeś rozwiązanie zaproponowane w zestawie czy popychacze w bowdenach? Jestem w trakcie składania modelu i muszę przyznać, że zestaw jest dopieszczony bardzo starannie. Cała galanteria jest świetnie wykonania i wszystko pasuje. Jeżeli ktoś ma dylemat czy jednak wycinać samemu czy kupić to polecam to drugie rozwiązanie. Co prawda kurs euro nie jest może teraz najbardziej sprzyjający ale gdyby uległ zmianie w dół?
rapier Opublikowano 21 Lutego 2009 Autor Opublikowano 21 Lutego 2009 JAk najbardziej rozwiazanie ze sprezynka i ciegnem. Sprawdza sie idealnie.
gajowy Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 Oto moje maleństwo. Z serwami ale bez odbiornika i zasilania waży w tej chwili 80 g. Tak więc jeszcze waga wzrośnie o jakieś 20g. Oczywiście pochwalę się osiagami po oblocie. Pozdrawiam Gajowy ps. dzięki Rapier za upewnienie mnie co do tych sprężynek - działają rzeczywiście wyśmienicie. Jak Ci się udało uzyskać wagę 78 g ze wszystkim?! :shock:
rapier Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor Opublikowano 22 Lutego 2009 Fajnie sie prezentuje.Widze tylko ze cos pokombinowales ze splywem.
gajowy Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 Niestety tak - ale chwila nieuwagi i przegapiłem dość istotny szczegół na planie :oops: . Ale jak CA złapał nie chciałem już zbyt mocno ingerować. Listwa na spływie została umieszczona w związku z tym w trochę innym miejscu.
Artur Caban Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 Super. Ale jak się tym startuje? A może brakuje kołka? A.
TEQ Opublikowano 22 Lutego 2009 Opublikowano 22 Lutego 2009 Jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości co do tej konstrukcji- to mogę ją śmiało polecić! Modelik faktycznie lata wyśmienicie. Leci jak po sznurku, ciekawy jest sposób sterowania który o dziwo sprawdza się! Przy wadze niemal 80g jest praktycznie nie do zajechania, po mocniejszym rzucie udaje się uzyskać kilkanaście metrów co daje chwilę zabawy. Świetny model żeby wyskoczyć na chwilę na łąkę, porzucać godzinkę i wrócić. Jednym słowem polecam
msegen Opublikowano 24 Lutego 2009 Opublikowano 24 Lutego 2009 Witam. Koledzy, oj kusicie modelem :mrgreen: . Świetny model żeby wyskoczyć na chwilę na łąkę, porzucać godzinkę i wrócić.Jednym słowem polecam Raczej ledwo wrócić do domu po tym rzucaniu. hehe rapier, Jaką Dałeś balsę na żeberka i stateczniki. ?
Barlu Opublikowano 18 Października 2009 Opublikowano 18 Października 2009 Mam pytanie, związane z nano, bo nie mogę się doczytać na planach. W których miejscach należy wzmocnić konstrukcje sklejką [0,6mm]? [na pewno miejsce przykręcania wkrętów] Wnętrze kadłuba oznaczone w planach na niebiesko? Czy to może też jest balsa? Reszta jest czytelna. Bardzo pomocna stronka od rapiera: http://www.rc-network.de/forum/showthread.php?t=70633
Janusz Joe Opublikowano 28 Grudnia 2009 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Witam Ponieważ leży mi jeden odbiornik wolny (AR6100) to postanowiłem sobie coś takiego wystrugać. Zastanawiałem się bardziej nad usterzeniem motylkowym i skrzydłem z klapolotkami. Tyle, że wznios skrzydła wynosi na oko 8° i nie wiem ile powinno być... wydaje mi się, że 3° powinno być ok. Ale na razie zrobię płat bez lotek, potem dorobię następny. Tylko pozostaje kwestia motylka, nigdy w tym nie siedziałem. Zastanawiam się nad poszerzeniem stat. poziomego do 31cm i podniesieniu o 36°, ale nie wiem czy to będzie dobrze...
blackriver Opublikowano 28 Grudnia 2009 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Tu masz arkusz w excelu, co prawda w calach, ale to chyba nie problem :devil: (gwoli przypomnienia 1"=2,54 cm) ;D
Janusz Joe Opublikowano 28 Grudnia 2009 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Bardzo dziękuję, zastanawiam się nad wzniosem skrzydła 5° (tego z lotkami)
modrzej Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 Odświeżę trochę temat... czy 1 deska balsy starczy na cały modelik? Zebra będą cięte laserem więc zużycie automatycznie się zmniejszy... Chcę po prostu zrobić listę co trzeba kupić, żeby później nie płakać, że materiału zabrakło, a nie będę miał dostępu do sklepu modelarskiego przez 2 tygodnie...
ertman_176 Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 Tutaj jest kilka różnych desek balsy
modrzej Opublikowano 4 Lutego 2010 Opublikowano 4 Lutego 2010 w sumie to chyba tylko 2 i 3mm z tego co widzę więc po jednej deseczce z każdej IMO chyba wystarczy?
jakuban Opublikowano 16 Marca 2010 Opublikowano 16 Marca 2010 Mam tego malucha :jupi: Po małych modyfikacjach skrzydła (lotki), lata super. Zmienię kiedyś pakiet na mniejszy bo póki co siedzi tam 2s 360. Waga do lotu poniżej 120g.
Piotr771 Opublikowano 5 Lipca 2015 Opublikowano 5 Lipca 2015 Wybaczcie że odgrzebuje temat z czeluści forum, ale mam pytanie, może ktoś jeszcze pamięta jak ustawiał modelik. Zbudowałem model (waga ~100g), po wyrzucie pięknie szybuje do góry (przy mocniejszym hlg/dlg robi pętlę)... i jak cegła spada w dół . Nie spotkał się ktoś z czymś takim? Może w innym modelu? (jestem początkującym modelarzem, także wybaczcie mi moją niewiedzę i może banalne pytania) Sprawdzałem środek ciężkości i próbowałem coś pokombinować z nachyleniam płata i steru wysokości - bez efektów.
JacekK Opublikowano 6 Lipca 2015 Opublikowano 6 Lipca 2015 A jakie masz ustawienia rzut/lot? Masz w ogóle zaprogramowane to w aparaturze? Bo ustawienia poprawne dla rzutu, absolutnie nie pasują do lotu poziomego. Więcej informacji bo inaczej nie mamy jak Ci pomóc... Jak model szybuje rzucony nie za mocno w poziomie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.