blackriver Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Proponuje podzielic szybowce: przynajmniej na rzutki, zboczowe i termikę, a obecne szybowce zostawic na tematy ogolne i resztę. Prosze modelarzy o opinię, mam również prośbę do moderatorów o zaopiniowanie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Ja dodał bym jeszcze makiety. Niby nie ma ich za wiele, ale w końcu forum ciągle się rozwija. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Caban Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Popieram. A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 tak jak pisał: Tomek_W "Ja dodał bym jeszcze makiety. Niby nie ma ich za wiele, ale w końcu forum ciągle się rozwija." popieram obydwiema rękami i nogami :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Przyda sie jeszcze jakas sciaga - gdzie co jest W szybowcach zboczowych przyda sie podzial na akrobatyczne i scigalki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 To ja proponuje iść na całość i zrobić podobnie jak na rcgroups: Rzutki ( lepiej nazwać DLG i HLG) Makiety i pół makiety Termiczne Zboczowe Warsztat Szybowce Motoszybowce Tu latamy I ewentualnie aby Ci co latają zawodniczo F3J,B,F nie byli pokrzywdzeni to też im można dział zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Hmmm, myślałem, że w szybowcach zawiera się: DLG, termiczne, zboczowe, makiety.....? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Jurku jeśli tak rozumować to po co mamy osobne działa na akrobaty, modele F3A, makiety i modele spalinowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Brawo Rafał - a już myślałem, że nikt nie "skuma"... btw. podział z rcgroups jest - przynajmniej dla mnie - przejrzysty, mają jeszcze dział na F3X (apropos f3-efek)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 a sprawa sie rozchodzi o to ze tylko ok 10% tematow dotyczy czegos konkretnego. Ile jest roznych zdublowanych tematow? i gdyby pojsc za rada Reja to nic robi by nie trzeba było: "po to 2 uszu i 1 usta dano, by mniej mowiono a wiecej słuchano" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielonnn Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 To ja proponuje iść na całość i zrobić podobnie jak na rcgroups:Rzutki ( lepiej nazwać DLG i HLG) Makiety i pół makiety Termiczne Zboczowe Warsztat Szybowce Motoszybowce Tu latamy No taki podział myślę, żeby każdemu odpowiadał... tylko teraz co na to moderatorzy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Przepraszam Rafał, coś wolno myślę. Jeśli ma być grupa: - DLG, HLG; - makiety i półmakiety; - termiczne (myślałem, że to F3J, F3B też można podciągnąć); - zboczowe (myślałem, że to F3F); - motoszybowce; to co ma zawierać grupa szybowce ? Jakich innych ma dotyczyć ? Przepraszam, ni cholery nie "skumam". -Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 A np zapytania o pierwszy szybowiec? Czy jakiś tam rekreacyjny szybowiec? A gdzie Jurku umieścisz "szybole" budowane przez naszą młodzież? Można by powiedzieć że to by był odpowiednik od "czego zacząć" jak w elektrykach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Jurku jeśli tak rozumować to po co mamy osobne działa na akrobaty, modele F3A, makiety i modele spalinowe? taki wymysł obecnych moderatorów, i ni jak nie wiadomo gdzie posta napisać YAK54 z CMPro w założeniach producenta to 3D, a w życiu tego nie lata. Pochlastali tamte działy pal licho ale szybowce niech pozostaną nie tknięte !! !! Czy DLG nie jest modelem termicznym?? chyba sztuka jest załapać się nim z termike mało bo małą ale termike Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 swiadomie lub nie ale motyl zrozumiał co mam na mysli:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Rafał - przecież to("szybole"-brrrr, modele 1 kontaktu ?) wszystko szybowce termiczne, nie ? F3J, F3F które wpisałem w nawiasach przecież tam należą, więc po cholerę oddzielna grupa ? Zresztą pusta albo z 2 wątkami na rok. Nie widzę sensu (większego) na podział. Jeśli ma być aseptycznie i estetyczniej to może wydzielić DLG,HLG, ale mnie nie przeszkadza. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kankrz Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Moim skromnym zdaniem to sie wyglupiacie z tym podzialem. Tresci od tego nie przybedzie z pewnoscia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Nie widzę sensu (większego) na podział. Jeśli ma być aseptycznie i estetyczniej to może wydzielić DLG,HLG Też tak myślę. Jedyną grupą modeli, która jest wyraźnie popularna na forum to rzutki. Reszty, czyli f3j/b czy zbocze, jest zdecydowanie mniej i te działy będą pozostawały puste dłuższy czas. RCgroups generuje o wiele większy ruch, do tego bardziej rozłożony na wszystkie kategorie i tam jest to w pełni uzasadnione. Jeżeli już dzielić, to proponuję rozważyć pomysł podziału ze względu na wielkość. Bo ponoć jednak ma on znaczenie Małe 1,5m 2m i więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Niby jest racja w waszych zdaniach. Głównym powodem podziału, według mnie, jest usystematyzowanie tematów. Narazie wszystko się upycha do jednego worka i trzeba w nim grzebać by coś znaleźć. Prawda jest, że jest tu mały ruch ale można zrobić małe porządki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kankrz Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Jesli juz chcecie koniecznie dzielic to .... Wg moich obserwacji, jest spory ruch w tematach typu , pierwszy model , easy glider , szczotka na 3f... i badz madry i nazwij to inaczej niz (bez obrazy) - tanie i male modele. Moze wiec jakos tak. A moze faktycznie podzielic ze wzgledu na rozpietosc. Tylko co wspolnego maja ze soba Raketenwurm i Easy Glider ? Rozpietosc podobna a problemy , konstrukcja i zakres wiedzy zupelnie inne.. Moze wiec High i Low ? Granica nie jest sztywna - na wyczucie. Acha , jeszcze jedno. Moim zdaniem juz podzial na szybowce i motoszybowce jest sztuczny i niepotrzebny. Taki podzial jest byc moze dobry w urzedzie rejestrujacym statki powietrzne. A w naszym przypadku ? Gdy ktos doklada silnik do modelu , to juz powinien zmieniac dzial ? To w koncu ten sam model ktory pewnie juz ma/mial na grupie swoja historie ! pozdrawiam - Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.