Michal4x4 Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Dzien dobry, Mam pytanie, bo zdaje się, że całkowicie tematu nie rozumiem. Przeszukiwalem net w poszukiwaniu malego serwa ktore obracaloby sie o kąt 180 st. Byly takie i kilka kupilem, ale ŻADNE nie obraca sie o taki kąt (nawet w przybliżeniu). Czy to znacxy ze te serwa obracają się o 180 st tylko przy użyciu jakiegos specjalnego programatora? Czy nie ma takich serw (małych - mozliwie do 10g wagi) ktore beda sie obracać o circa 180 st prxy użyciu normalnej aparatury rc ( i zastosowaniu ew. EPA)? Kurczę nawet serwo opisane w necie jako osiągające 180 stopni "out of the box" (Hitec hs 40 ) nie zbliza sie do ok 90st, a na uwagę ze coś tu nie tak, sprzrdawca w sklepie sxyderczo powiedzial: "panie w necie tp wszystko piszą". Czy może ktoś mi pomóc w zrozumieniu sprawy, bo nie wiem czy odpuscic sobie czy sxukać dalej. Dzieki, M Ps. w necie też piszą i pokazują jak zmodyfikować normalne serwo aby osiągnąć kąt obrotu 180, ale ja elektronik to slaby jestem i nie dam rady, zatem szukam "gotowca". M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rc.fpv.poland Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Raczej problem z sygnałem sterowania, bo nawet takie nie 180° przeważnie dają radę 180° a nawet więcej A Ty zapewne widziałeś diy 360°. EPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Dzięki, ale mógłbym poprosić jaśniej? T0 znaczy że mój nadajniķ ma za malý zakres EPĄ? Mam hitec optic, to jaka aparatura zapewni że te serwa bedą obracać się o 180 st? M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 To się na pewno obraca o 180, sam sprawdzałem https://hobbyking.com/en_us/turnigytm-tgy-r5180mg-180-degree-mg-analog-servo-2-0kg-0-12sec-12g.html?wrh_pdp=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Dzięki, Ale obraca się tak prz użyciu "normalnej" aparstury rc, tj bez arduino i innych cudów? Sorki za takie pytanie, ale juz kupilem 8 serw 180 st i zadne nie działało tak jak nazwa sugerowała... (ale może to moja wina bo trzeba było sie elektroniki uczyc...) Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Tak, działa bez żadnych cudów, podpięte bezpośrednio do odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Dzìęki bardzo! A z tą całą resztą co to ma niby sie obracać 180 a jednak tak nie działa to jakaś ściema producentów czy celowe pomijanie info ze dziala tak ale tylko ze specjalnym programatorem? To juz ostatnie pytanie w tej sprawie obiecuję Pzdr M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 A o ile się obracają? Jak np 160-170 to może problem jest w nadajniku, bo wysyła za mały zakres PWM? Może trzeba zajrzeć w aparaturze do menu mikserów, czy limitów wychyleń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Nie, ja nie jestem tak wymagający, te ktore kupilem osìagają max 90 stopni M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rc.fpv.poland Opublikowano 3 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 90° ? Coś jest nie tak, ale nie z serwami. Kup tani tester serw. A EPA L/H na tym kanale ustaw na maxa. Jeśli nadajnik na to pozwala. Możesz też kupić tani "oscyloskop" albo zrobić ze starego tabletu/telefonu z androidem. Też da Ci jakiś pogląd na to co się dzieje. Są też do kupienia tanie analozatory stanów logicznych na usb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 3 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 Dzięki, Z testerem spróbowałem od razu: kicha, wychylenia ~ 90°. Ale teraz powalczyłem z DR oraz EPA i wygląda że mogę ustawić DR nax125% i to połączone z max EPA (też mam max 125%) na jednym tylko serwie (hitec hs 40) dało mi ok 120° wychyleń. No i jeszcze poczytalem w necie o epa i dr w aurorze hiteca (bo sadzilem ze ma większy limit na epa i dr) ale tam się dopiero okazało ze sa jakieś bugi w oprogramowaniu i inna kaszana, więc chyba podziękuję tym elektronicznym wynalazkom i zrobię dzwignię z normalnego serwa i bedxie spokój. Szkoda tylko ze tyle czasu zmarnowalem, chociaż może się czegoś nauczylem, tylko smutna ta wiedza:( W kazdym razie dzięki za zaontetesowanie tematem i pomoc. Pzdr, M Ps Adam, dzięki za pomoc, ale tego serwa HK nie mają aktualnie niestety:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi