Michal4x4 Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Dzien dobry, Mam pytanie, bo zdaje się, że całkowicie tematu nie rozumiem. Przeszukiwalem net w poszukiwaniu malego serwa ktore obracaloby sie o kąt 180 st. Byly takie i kilka kupilem, ale ŻADNE nie obraca sie o taki kąt (nawet w przybliżeniu). Czy to znacxy ze te serwa obracają się o 180 st tylko przy użyciu jakiegos specjalnego programatora? Czy nie ma takich serw (małych - mozliwie do 10g wagi) ktore beda sie obracać o circa 180 st prxy użyciu normalnej aparatury rc ( i zastosowaniu ew. EPA)? Kurczę nawet serwo opisane w necie jako osiągające 180 stopni "out of the box" (Hitec hs 40 ) nie zbliza sie do ok 90st, a na uwagę ze coś tu nie tak, sprzrdawca w sklepie sxyderczo powiedzial: "panie w necie tp wszystko piszą". Czy może ktoś mi pomóc w zrozumieniu sprawy, bo nie wiem czy odpuscic sobie czy sxukać dalej. Dzieki, M Ps. w necie też piszą i pokazują jak zmodyfikować normalne serwo aby osiągnąć kąt obrotu 180, ale ja elektronik to slaby jestem i nie dam rady, zatem szukam "gotowca". M
rc.fpv.poland Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Raczej problem z sygnałem sterowania, bo nawet takie nie 180° przeważnie dają radę 180° a nawet więcej A Ty zapewne widziałeś diy 360°. EPA
Michal4x4 Opublikowano 2 Października 2019 Autor Opublikowano 2 Października 2019 Dzięki, ale mógłbym poprosić jaśniej? T0 znaczy że mój nadajniķ ma za malý zakres EPĄ? Mam hitec optic, to jaka aparatura zapewni że te serwa bedą obracać się o 180 st? M
karambolis8 Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 To się na pewno obraca o 180, sam sprawdzałem https://hobbyking.com/en_us/turnigytm-tgy-r5180mg-180-degree-mg-analog-servo-2-0kg-0-12sec-12g.html?wrh_pdp=3
Michal4x4 Opublikowano 2 Października 2019 Autor Opublikowano 2 Października 2019 Dzięki, Ale obraca się tak prz użyciu "normalnej" aparstury rc, tj bez arduino i innych cudów? Sorki za takie pytanie, ale juz kupilem 8 serw 180 st i zadne nie działało tak jak nazwa sugerowała... (ale może to moja wina bo trzeba było sie elektroniki uczyc...) Pzdr, M
karambolis8 Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Tak, działa bez żadnych cudów, podpięte bezpośrednio do odbiornika.
Michal4x4 Opublikowano 2 Października 2019 Autor Opublikowano 2 Października 2019 Dzìęki bardzo! A z tą całą resztą co to ma niby sie obracać 180 a jednak tak nie działa to jakaś ściema producentów czy celowe pomijanie info ze dziala tak ale tylko ze specjalnym programatorem? To juz ostatnie pytanie w tej sprawie obiecuję Pzdr M
karambolis8 Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 A o ile się obracają? Jak np 160-170 to może problem jest w nadajniku, bo wysyła za mały zakres PWM? Może trzeba zajrzeć w aparaturze do menu mikserów, czy limitów wychyleń?
Michal4x4 Opublikowano 2 Października 2019 Autor Opublikowano 2 Października 2019 Nie, ja nie jestem tak wymagający, te ktore kupilem osìagają max 90 stopni M
rc.fpv.poland Opublikowano 3 Października 2019 Opublikowano 3 Października 2019 90° ? Coś jest nie tak, ale nie z serwami. Kup tani tester serw. A EPA L/H na tym kanale ustaw na maxa. Jeśli nadajnik na to pozwala. Możesz też kupić tani "oscyloskop" albo zrobić ze starego tabletu/telefonu z androidem. Też da Ci jakiś pogląd na to co się dzieje. Są też do kupienia tanie analozatory stanów logicznych na usb.
Michal4x4 Opublikowano 3 Października 2019 Autor Opublikowano 3 Października 2019 Dzięki, Z testerem spróbowałem od razu: kicha, wychylenia ~ 90°. Ale teraz powalczyłem z DR oraz EPA i wygląda że mogę ustawić DR nax125% i to połączone z max EPA (też mam max 125%) na jednym tylko serwie (hitec hs 40) dało mi ok 120° wychyleń. No i jeszcze poczytalem w necie o epa i dr w aurorze hiteca (bo sadzilem ze ma większy limit na epa i dr) ale tam się dopiero okazało ze sa jakieś bugi w oprogramowaniu i inna kaszana, więc chyba podziękuję tym elektronicznym wynalazkom i zrobię dzwignię z normalnego serwa i bedxie spokój. Szkoda tylko ze tyle czasu zmarnowalem, chociaż może się czegoś nauczylem, tylko smutna ta wiedza:( W kazdym razie dzięki za zaontetesowanie tematem i pomoc. Pzdr, M Ps Adam, dzięki za pomoc, ale tego serwa HK nie mają aktualnie niestety:(
Rekomendowane odpowiedzi