Skocz do zawartości

Extra 330 RcFactory, wznoszenie przy locie "na plecach"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z modelem Extry 330 od RcFactory 1m. Problem polega na tym, że przy locie na plecach, zamiast lekko opadać, model sam robi pętlę - przód unosi się. kombinowałem z ustawieniem silnika, dawałem skłon w dół, potem w górę, i po wytrymowaniu SW do lotu normalnego po zmianach kąta skłonu i po obróceniu na plecy dalej tak samo. Lotki wychylałem w górę i w dół (klapolotki) - dalej lipa. Jedyne co daje jako taki efekt, to przesunięcie SC bardzo na przód, wtedy w zasadzie leci prosto na brzuchu i na plecach, ale praktycznie nie da się wtedy prawidłowo np roling hariera zrobić.

Ta sama przypadłość w locie na nożu, zamiast w miarę prosto lecieć, to zatacza okrąg i to dosyć ciasny.

Przypadłość niweluje w znacznym stopniu niedawno zamontowany żyroskop - ale to ponoś oszustwo ;).

Czy ktoś miał podobny problem z tego typu modelem i poradził sobie? ewentualnie co proponujecie jeszcze zrobić.

Opublikowano

Jak model się zachowuje w locie do góry, pełna moc ? Odchyla się od osi pionowej? Jeśli tak to korekta zaklinowania silnika, potem cg, a jak to nie pomoże to zostaje mixer gazu z wysokością. To że się odchyla w locie na żyletke oznacza zły cg. Rolling harrier hmm, szybciej machać sterami ????

Opublikowano

Dzięki za wytłumaczenie krok po kroku. Nie wpadłem na sprawdzenie najpierw w locie pionowym. Tylko chyba najpierw trzeba stery precyzyjnie na "0" ustawić i bezwietrzną pogodę dorwać.

Nad szybszym machaniem sterami cały czas pracuję ;). Serwa jeszcze muszę wymienić, bo mam turnigy jakieś tam i jedno kst 215 na SW. KST pracuje płynnie, a TGY działają trochę skokowo.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Serwa to podstawa, jak nie centrują to da się latać ale krzywo ???? ja mam Veloxity też z rcfactory, serwa savox 0255mg dodatkowo puszczone przez bec'a na 6v. Polecam inwestować w serwa, człowiek się mniej denerwuje, a model lepiej lata.

Opublikowano

Te turnigy są całkiem fajne, centrują bardzo dobrze, ogólnie jestem z nich zadowolony, 4 sztuki kosztują tyle co jedno kst, a to już inna liga :). Też założyłem osobny BEC 6V, jak będą wszystkie KST, to chyba pokuszę się jeszcze o BEC 7,4V żeby wykorzystać ich możliwości, ale na razie są ważniejsze pragnienia modelarskie :P.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Serwa to podstawa, jak nie centrują to da się latać ale krzywo ja mam Veloxity też z rcfactory, serwa savox 0255mg dodatkowo puszczone przez bec'a na 6v. Polecam inwestować w serwa, człowiek się mniej denerwuje, a model lepiej lata.

Zgadzam się z kolegą  właśnie wymieniłem SG92R na savoxy 0265 i model lata prosto . Koniec z  trymowaniem co lot .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.