Skocz do zawartości

Dławik w aparaturze

msegen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam pytanie.

Czy mogę używać aparatury bez dławika ( cewki ) , przylutowany jest on na płytce koło kabelka idącego do aparatury ? .

Latać się chce modelem a sprzęt rozwalony .

I jeszcze zdjęcie

th_IMG_0510.jpg

Proszę o pomoc.

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Podaj kolory pasków na tym dławiku...

Opublikowano

skidan, wiem że na odwrót tylko napisałem tak jak na zdjęciu ( od lewej do prawej , tak po polskiemu :) ) .

Teraz do sedna sprawy.

Wciągnąłem wczoraj w to Tatę i Wymyśliliśmy takie coś :

th_sprynka.jpg

sprężynka ma 0,6ohm , ale czy będzie oki ? nie potrzeba żadnego filtra ?

znajomy elektronik powiedział że wystarcz wlutować kabel w miejsce rezystora idący do anteny ,ale troszkę Mu nie dowierzałem.

Opublikowano

Ten rezystor specjalnie uszkodziłeś?To jest jakaś aparaturka zabawka i chciałeś w ten sposób zwiększyć jej zasięg?

Opublikowano

Witam.

olo, rezystor uszkodziłem po przez nieuwagę, aparatura od helikoptera 6 kanałów ( Walkera 22E ) , a o zwiększeniu zasięgu nawet mi do głowy to nie przyszło , starczy taki jaki jest , tylk oaby aparatura działała :wink: .

Opublikowano
Witam.

olo, rezystor uszkodziłem po przez nieuwagę, aparatura od helikoptera 6 kanałów ( Walkera 22E ) , a o zwiększeniu zasięgu nawet mi do głowy to nie przyszło , starczy taki jaki jest , tylk oaby aparatura działała :wink: .

Musze cie zmartwic - z drugiego zdjecia wynika dokladnie , ze to jest dlawik dopasowujacy antene - wiec radze znajdz zamiennik o identycznej idukcyjnosci .

Jesli tego nie zrobisz w najlepszym razie aparatura moze miec znacznie zmniejszony zasiega w najgorszym upalisz koncowke mocy nadajnika bo nie wypromieniuje sygnalu przez niedopasowana antene .

Oczywiscie wcale tak nie musi byc - ale sa szanse na przykry koniec .

Opublikowano

Witam

Jeżeli z drugiej strony ten kabelek jest przylutowany bezpośrednio do rurki anteny, to cewka o która pytasz jest cewką "przedłużająca" antenę.

Jeżeli nadajnik miał by działac poprawnie bez tej cewki , to antena musiała by miec długość dokładnie 1/4 długości fali. Zazwyczaj anteny w nadajnikach są krótsze niż 1/4 długości fali i są sztucznie "przedłużone" pod względem elektrycznym, poprzez dodanie cewki.

Jeżeli chcesz odtworzyć tą cewkę , to nie sugeruj się za bardzo jej rezystancją. (przy 0,6 om, błąd pomiaru zwykłym miernikiem jest zazwyczaj duży) Istotne jest - średnica na jakiej została nawinięta, ilość zwojów, długość cewki (zazwyczaj jest nawinięta zwój przy zwoju), oraz średnica drutu. Drut na cewkę musi być emaliowany - izolowany, a wlutowywane zakończenia cewki należy pozbawić tej izolacji.

Pozdrowienia

PP

Opublikowano
z drugiego zdjecia wynika dokladnie , ze to jest dlawik dopasowujacy antene

Remzibi, z drugiego zdjęcia nie wynika nic!

Msgen w miejsce uszkodzonego rezystora wlutował stalową sprężynę :shock:, a Ty nazywasz to "cewką dopasowującą"?

Dalsze dywagacje dotyczą cewki dopasowujęcj antenę, a oryginalnie był tam rezystor - czy ja czegoś nie rozumiem? Jeśli tak, wyprowadźcie mnie z błędu.

cewka o która pytasz jest cewką "przedłużająca" antenę

Kolega Swift pociągnął temat cewki, a przecież tam był zwykły rezystor.

Opublikowano
Dalsze dywagacje dotyczą cewki dopasowujęcj antenę, a oryginalnie był tam rezystor - czy ja czegoś nie rozumiem? Jeśli tak, wyprowadźcie mnie z błędu.

....Kolega Swift pociągnął temat cewki, a przecież tam był zwykły rezystor.

Potwierdzam Twoja opinie w calej rozciaglosci i zgadzam sie z Toba , ze faktycznie nie rozumiesz - a jesli chodzi o budowe ukladow W.CZ. rzeczywiscie aby sie wypowiadac - trzeba cokolwiek z tego rozumiec .

Proponuje Ci zatem mala eskapade po googlach w celu zrozumienia przez Ciebie zasad budowy nadajnikow W.CZ. jak i doksztalcenia sie w tej materi - aby w nastepnych postach nie dawac juz wiecj takich plam :) .

Prymitywne plemiona w amazoni nie znaja tel. komorkowych ale to nie znaczy , ze takie telefony nie istnieja - prawda ? , bo jednak istnieja - trudno sie z tym nie zgodzic :) .

Taki przypadek wlasnie mamy tutaj , a ja zapewniam Cie , ze to jest cewka dopasowujaca antene ktora istnieje w tym nadajniku :) i napewno nie mozna jej zamienic dolutowana sprezynka :) - tu masz racje .

Msgen - szukaj dlawika o takich samych kolorach kodu kreskowego - to zapewni zdgodnosc z fabryczna indukcyjnoscia .

Opublikowano

Ok, biję się w pierś :oops:.

Oczywiście wiem o cewce dopasowującej za stopniem mocy w. cz. i znam jej funkcję.

Powiedz tylko jednoznacznie: czy ten pęknięty element na pierwszym zdjęciu to był rezystor, czy właśnie ta cewka dopasowująca? Dla mnie na zdjęciu wygląda jak rezystor. Może stąd całe nieporozumienie.

Opublikowano
Ok, biję się w pierś :oops:.

Oczywiście wiem o cewce dopasowującej za stopniem mocy w. cz. i znam jej funkcję.

Powiedz tylko jednoznacznie: czy ten pęknięty element na pierwszym zdjęciu to był rezystor, czy właśnie ta cewka dopasowująca? Dla mnie na zdjęciu wygląda jak rezystor. Może stąd całe nieporozumienie.

Jednoznacznie i bezwzglednie to dlawik(ceweka) dopasowujaca .

Z pierwszego zdjecia faktycznie nic nie wynikalo gdzie ona siedzi i dlatego pytalem o wiecej informacji - ale drugie mowi jednoznacznie o koncowce mocy nadajnika .

Opublikowano

Na pewno jest to dławik ? i jaką nazwę podać kolesiowi ze sklepu żeby skumał o co chodzi , bo jak powiedziałem że potrzebuje dławik to gościu zrobił wielkie oczy i powiedział że takiego czegoś nie ma . :evil:

Remzibi może Ty byś mi ten dławik kupił i wysłał ? koszty wysyłki i dławika pokrywam.

Opublikowano

Witam,jeżeli to ma być dławik to pod emalią z wierzchu powinien znajdować się nawinięty drut.Odskrob z wierzchu emalię i się upewnij,jeżeli go tam niema to jest to rezystor

Opublikowano
problem w tym że nie mam tej części

W sklepie popros o dlawik 600nH (nanoHenr) lub inaczej 0,6uH (mikroHenr) - tolerancja 10% a wiec - 540-660nH jest OK .

Jak gosc za lada zrobi oczy - co zrobi napewno - bo gdyby znal sie na elektronice to nie osmieszal by sie za lada :) , zostaje ci udac sie do jakiegos punktu napraw sprzetu elektronicznego - gdzie gosc wynajdzie takie cos z "dawcow organow" i nie zrobi wielkich oczu na haslo dlawik :) .

Jesli jeszcze ktos dysponuje szeroka wiedza , oparta na dwoch solidnych filarach - zabobonach i przesądach i dalej chce sie dopisac - ze jego szeroka wedza oparta na tychze filarach kaze mu watpic w to ze jest to dlawik dopasowujacy - tu jest takie przedszkole - mozna wejsc i sobie nawet obliczyc wartos danego elementu - http://www.elserw.com/cgi-bin/elink.php?id=3051

:) - ale sie nagadalem :) .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.