Poli25 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Witam, Czy jest ktoś w stanie opisać jak kompilować pliki do hex z repozydium arduino https://github.com/ArduPilot/ardupilot/tree/master/libraries
Avatar Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Witam, Przeglądałeś ten plik jeden katalog wyżej: https://github.com/ArduPilot/ardupilot/blob/master/BUILD.md W nim są zawarte jakieś informacje odnośnie kompilowania projektu. Pierwsze co znalazłem może w jakiś sposób Cię naprowadzi.. Niestety więcej nie pomogę. Pozdrawiam.
czarobest Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Jeśli dobrze rozumiem to może tak: Pokazujesz gdzie zapisać i powinieneś dostać pliki hex:
Poli25 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2019 5 minutes ago, czarobest said: Jeśli dobrze rozumiem to może tak: Pokazujesz gdzie zapisać i powinieneś dostać pliki hex: OK, tylko jak skompilować np kompas lub barometr mając pliki.h i.cpp? Ale dobrze mnie naprowadziłeś
e-mir Opublikowano 20 Grudnia 2019 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Arduino generuje plik hex tylko tymczasowo. Po wyłączeniu plik jest kasowany. Zamiast eksportowania można zrobić tak: w katalogu Arduino/lib jest plik preferences.txt. Gdzieś tak na na wysokości 56-tej linijki powinien być wpis #build.path=build. Poniżej dopisz ścieżkę do katalogu gdzie ma zapisać pliki, np.: build.path=d:\Hex\build Jak dasz "Zweryfikuj" to tam znajdziesz wszystkie wygenerowane pliki. W tym też hex.
Poli25 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 21 Grudnia 2019 A jak skompilować pliki z rozszerzeniem .h i .cpp? w arduino?
e-mir Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Może tak się uda? Otwórz plik .cpp Najlepiej za pomocą programu Notepad++. Skopiuj zawartość do nowego okna w Arduino. Najpierw oczywiście usuń z niego te wszystkie Void-y. Ma być czyste. Teraz "Zweryfikuj" i ... Sam musisz sprawdzić czy zadziała. Nie mam tych twoich plików. Aha, plik .h musi być w katalogu z plikiem .cpp
pjk11 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 1 minutę temu, e-mir napisał: Może tak się uda? Otwórz plik .cpp Najlepiej za pomocą programu Notepad++. Skopiuj zawartość do nowego okna w Arduino. Najpierw oczywiście usuń z niego te wszystkie Void-y. Ma być czyste. Teraz "Zweryfikuj" i ... Sam musisz sprawdzić czy zadziała. Nie mam tych twoich plików. Aha, plik .h musi być w katalogu z plikiem .cpp Co to znaczy usun voidy? A jak funkcja zwraca void to co? Kidys pisali void main() i co ma zmazac maina?
e-mir Opublikowano 21 Grudnia 2019 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Uzupełnienie do poprzedniego wpisu: Nie trzeba wklejać. Wystarczy do nowego sketcha dodać plik (Szkic/ Dodaj plik) i wskazujesz najpierw .cpp potem .h i ew. następne. Tak też dodajesz potrzebne biblioteki (Szkic/ Dołącz bibliotekę)
Rekomendowane odpowiedzi