ryszardg Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Witam W Taranisie potencjometr w skrajnych położeniach wychyla serwo od -100 do +100 ,a jak zrobić żeby w krańcowych ustawieniach potencjometru wychylał od 0 do +100 .Może nie fachowo opisane ale mam nadzieję że ktoś zrozumie i podpowie .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinolesno Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Witam W Taranisie potencjometr w skrajnych położeniach wychyla serwo od -100 do +100 ,a jak zrobić żeby w krańcowych ustawieniach potencjometru wychylał od 0 do +100 .Może nie fachowo opisane ale mam nadzieję że ktoś zrozumie i podpowie .PozdrawiamNa chyba ostatniej stronie menu masz zakresy pracy poszczególnych kanalow, mozesz tam je reversowac, nadawac wage kazdemu wychyleniu itdWysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszardg Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Nie wiem czy o te ustawienia chodzi, tu próbowałem ale bez efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Nie wiem czy dokładnie co chcesz jest możliwe. Jeżeli zamiast -100 ustawisz 0 będziesz miał regulację od 0 do 100% ale lewa strona ruchu potencjometru ( -100 -0 ) będzie miało 0. Impulsy zaczną płynąć do serwa po przekroczeniu środka potencjometru. Może to Ci wystarczy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszardg Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Tak udało mi się ustawić ale o ile to możliwe to bym chciał wykorzystać cały zakres. W tym trybie kanał 9 (CH9) służy do ustawienia czułości aplikowanej korekty(stabilizacji),wg wzoru korekta0%-100% = ABS(CH9-M), gdzie 0% (ok. 1500μs) to brak korekty, a ±100% (czyli ok. 1000μs lub 2000μs) to maksymalna korekta.Przy standardowym przyporządkowaniu do potencjometru w aparaturze RC wartość środkowa będzie zatem odpowiadała brakowi korekty (!), a regulowaniepotencjometru w lewo lub prawo (nie ma znaczenia w którą stronę) będzie zwiększałokorektę proporcjonalnie do100%. Warto zatem ustawić na kanale krzywą, która będzie powodowała,że potencjometr wyregulowany maksymalnie np. w lewo będzie ustawiał kanał na 1500μs (brakkorekty), a wyregulowany maksymalnie w prawo na 2000μs (maksymalna korekta). Chwiałbym to zrobić ale nie wiem jak .Teraz wartości skrajne to 1000μs i 2000μs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Ustaw sobie taką krzywą i załącz na kanale z potencjometrem. Wydaje mi się że działa jak chciałeś. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Przy takim ustawieniu jak podał kolega wcześniej potrncjometr działa w całym zakresie. Tyle że ja np. mam na dwóch punktach i jest OK 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszardg Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Wielkie dzięki ,tak zrobiłem wszystko pięknie działa.??? Nie widzę przycisku POMÓGŁ 20200106_193731.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 18 minut temu, ryszardg napisał: Nie widzę przycisku POMÓGŁ Nie ma POMÓGŁ ale jest zielona strzałka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi