pmuchars Opublikowano 12 Grudnia 2008 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Witajcie, Rozpoczynam właśnie budowę makiety Swordfish'a w skali 1:5,5 (rozpiętość skrzydeł 2,5 m) Budowa od zera na podstawie planów, na razie zacząłem od skrzydeł, czekam właśnie na wycięcie laserem żeber. Mam do Was prośbę o pomoc w wyborze silnika do tego modelu (od tego będzie uzależniona konstrukcja kadłuba) Na pewno jestem zdecydowany na benzynowy. Dwa znane mi Swordfish'e zbudowane na podstawie tych samych planów mają silniki żarowe, jeden Laser 300 drugi Laser 360. Modele te ważą ok 14 kg. Wstępnie zastanawiałem się nad silnikiem DL-50. Pytanie czy wystarczy? Pozdrawiam, Piotrek
Slawek_9000 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Opublikowano 12 Grudnia 2008 jeśli chodzi o realizm lotu, to na pewno. Swordfishe były tak wolne, że w czasie ataku na flotę włoską w Tarencie żadnego nie strącili, bo altyrerzyści włoscy dawali za dużą poprawkę na prędkość. Tylko że to bardzo zawiły model, jeśli chcesz go zrobić do zawodów. Mam RC Scale ze Swordfishem, ilość detalików powala, zawijane blachy oprofilowania podwozia itp, mnóstwo odciągów oprofilowanych, mocowanie torped etc. Jak nie masz tego numeru mogę wysłać, jest sporo zdjęć oryginału i sporo zrobionego modelu w dużej skali.
pmuchars Opublikowano 12 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2008 jeśli chodzi o realizm lotu, to na pewno. Swordfishe były tak wolne, że w czasie ataku na flotę włoską w Tarencie żadnego nie strącili, bo altyrerzyści włoscy dawali za dużą poprawkę na prędkość. Tylko że to bardzo zawiły model, jeśli chcesz go zrobić do zawodów. Zdaje sobie sprawę ze nie jest to łatwy model do zrobienia, traktuję to jako projekt na dłuższy czas. Mam RC Scale ze Swordfishem, ilość detalików powala, zawijane blachy oprofilowania podwozia itp, mnóstwo odciągów oprofilowanych, mocowanie torped etc. Jak nie masz tego numeru mogę wysłać, jest sporo zdjęć oryginału i sporo zrobionego modelu w dużej skali. Jeśli chodzi o RC Scale ze Swordfishem to bardzo chętnie. Na razie udało mi się zebrać trochę publikacji (mam Swordfish in Action n 175, Aircraft profile 212, swordfish warpaint n 12 + sporo zdjęć z muzem w Duxford) ale zawsze warto zobaczyć coś jeszcze. Pozdrawiam, Piotrek
pmuchars Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2008 Pojawił się jeszcze jeden problem z tym silnikiem DL-50: jest trochę za duzy żeby schowac go w osłonie silnika modelu. Osłona ma 26 cm średnicy a silnik ma 16 cm od osi silnika do najwyższego punktu czyli wystawałby mi 3 cm poza osłonę. Czy macie propozycje jakiś innych silników, które z jednej strony wystarczyłyby do mojego modelu a z drugiej miały troche mniejsze wymiary od DL-50? Pozdrawiam, Piotrek
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 17 Grudnia 2008 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zerknij na zdz-62 wydaje mi się ze jest nieco mniejszy od tego silniczka Ale głowy nie dam .
pmuchars Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2009 Sprawdzałem wymiary różnych silników i żaden sie nie zmieści w całości. Tak więc chyba pozostanę przy DL-50 a w osłonie silnika będę musiał wyciąć otwór na świecę. Pozdrawiam, Piotrek -------------------------------- http://www.swiat-pacjenta.pl
robintom Opublikowano 9 Stycznia 2009 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Jeśli mocy wystarczy to może Moki 45HD ma tylko jak podaje tabelka 145mm.
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 9 Stycznia 2009 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Może zmień skalę modelu postaraj sie przeskalować model pod silnik czasem 20% może calkowicie zmienić postać rzeczy ...
robintom Opublikowano 9 Stycznia 2009 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Masz jeszcze Revolution R50 ten ma tylko 4.8" i ma pochyloną świecę
pmuchars Opublikowano 14 Stycznia 2009 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2009 Przeskalowanie odpada z dwóch powodów: 1) już teraz model jest dość duży 2) budowa już się rozpoczęła (na razie robię skrzydła) Pozdrawiam, Piotrek -------------------------------- http://www.swiat-pacjenta.pl
armand Opublikowano 14 Stycznia 2009 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Redukrot na mniejszy silnik + dodatkowo podniesie realizm.
kkdarch Opublikowano 14 Stycznia 2009 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Witam Spróbuj coś takiego: http://img90.imageshack.us/img90/3658/obrazy3026dx4.jpg Najlepiej z przełożeniem 1:2 wtedy założysz śmigło nawet 26" ,a jak zrobisz większe przełożenie to strasznie kopie (wiem z doświadczenia).Ten silnik na zdjęciu to Alpina 45ccm i testowałem go ze śmigłem 24x10 i nie miał co robić.
Henryk S. Opublikowano 21 Marca 2011 Opublikowano 21 Marca 2011 Piotrek co z budową modelu? Minęło już dwa lata od ostatniego wpisu.
pmuchars Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Opublikowano 30 Marca 2011 W ostatnim okresie nie miałem czasu się tym zajmować (praca, przeprowadzka) , ale budowa trwa. Mam ambitne plany żeby skończyć w tym roku Swordfisha'a ale czy się to uda to zobaczymy Obecnie jestem mniej więcej na takim etapie: Co do silnika to zdecydowałem sie na DLE-55. Po przeprowadzce w końcu będę miał miejsce na modelarnię i mam nadzieję że prace ruszą. Ostatnio kupiłem już nawet przyczepkę do transportu Swordfish'a więc i model trzeba skończyć. Pozdrawiam, Piotrek
young Opublikowano 30 Marca 2011 Opublikowano 30 Marca 2011 dle to rozsądna cenowo propozycja i powinneś być zadowolony, mocy starczy, sprawdź tylko jakie śmigło dopasujesz - względem wysokości zawieszenia podwozia 23" czy jednak 22"
Adam 10 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Witam, Zadanie bardzo ambitne, podziwiam, model i oryginał są bardzo ładne. Czy będziesz nim startował w PP i MP F4 C,G lub H? Pozdrawiam. Adam W. Dęblin
pmuchars Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Cześć, Na razie to trzeba zbudować ten model a od prawie roku utknąłem z budową z powodu braku czasu. Co do zawodów to jeszcze nie wiem, może będę próbował jakiś startów, ale na razie nie wiem czy w klasie C czy H. Pozdrawiam, Piotrek
9mrx Opublikowano 11 Lipca 2011 Opublikowano 11 Lipca 2011 Cześć ! Piękny samolot i będzie piękny model . Czekam na plany z RC Model World skala 1-7.6 ( 1830 mm ). Według jakich blanów budujesz . Pozdrawiam. Krzysztof
pmuchars Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Opublikowano 12 Lipca 2011 Cześć, Plany kupiłem od modelarza z Kanady który brał udział w pracach przy renowacji jednego ze Swordfish'ów. Opracował przy okazji plany. Oprócz tego jest trochę poprawek na podstawie informacji od dwóch innych modelarzy z Europy którzy zrobili te modele na podstawie tych samych planów i potem startowali w F4C. Obaj byli ze swoimi Swordfish'ami na mistrzostwach świata we Włocławku. Pozdrawiam, Piotrek
9mrx Opublikowano 12 Lipca 2011 Opublikowano 12 Lipca 2011 Witam ! Dzieki za odpowiedź. Jeżeli znajdziesz chwilę czasu proszę o kontakt na podany e-mail sp9mrx@wp.pl Pozdrawiam. Krzysztof
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.