Łukaszasw27 Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Panowie, chcę wprowadzić w świat naszego hobby nowego kolegę, mam taranisa oraz stare radio hitec flash5 na kwarce. Czy jest możliwość ich połączenia w trybie instruktor- uczeń? Proszę napiszcie jaki konkretnie kabel kupić i jak to zrobić. Jeśli komuś zalega, chętnie kupię.
latacz Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 wg mnie bez szans. -nawet różne nadajniki tego samego producenta nie zawsze dają się połączyć . Hitec Flash 5 na kwarce -to prawdopodobnie stary nadajnik z lat 90ych ? i pewnie flash 5x ? (miałem taki...) Jeśli tak -to to możesz spiąć tylko z innym flash 5 lub z flash 4. Taranis i stary hitec flash 5 - te dwa radia dzieli 20 lat technologi... Pewnie "teoretycznie" dałoby się dorobić jakiś interfejs -ale taniej i prościej będzie radio zmienić...
Łukaszasw27 Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Opublikowano 28 Lutego 2020 Dzięki za odpowiedź, trudno trzeba będzie kupić drugiego taranisa
Marek_Spy Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Da sie, należy niestety zrobic interface ale który ma byc master a ktory slave? Należy połączyć tak żeby dochodził sygnał PPM ze slave do master z możliwością przelączania Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
Łukaszasw27 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Opublikowano 29 Lutego 2020 Uczeń będzie miał hiteca. Da się to zrobić szybko bez kombinowania gotowym kablem ?
Marek_Spy Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Raczej nie chyba ze ma wyjście PPMWysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
pjk11 Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Na 100% ma wyjscie PPM. Mialem kiedys Flasha z modulem FS-RM002 ktory musiał mieć dla siebie + - i PPM. Mam tez Lasera 4 z modułem FrSKY DHT który też potrzebuje + - i PPM i działa.
latacz Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 a czy taranis przyjmie komendy ppm z flasha ? czy wymienia informacje protokołem "komputerowym' ? Nie mam pojęcia jak z taranisem -czy ma gniazdo trainer -czy dane wymienia po wi-fi? Pracując w trybie ucznia flash 5 zasilany był z nadajnika master a nie z własnego pakietu.Miał PPM. Nie sądzę, żeby ktokolwiek produkował kabel gotowca dla nadajnika z przed 20 kilku lat pasujący jednocześnie do współczesnego innej firmy. Na pewno należy co najmniej samodzielnie wykonać przewód z wtyczkami odnajdując odpowiednie piny w gniazdach. Prawdopodobnie z przełącznikiem na tym kablu. wartość starego flash 5 to góra kilkadziesiąt zeta... kabel, wtyczki + czas na wykonanie kosztują więcej. Po prostu nie warto takiej rzeźby. Chyba,ze komuś się bardzo nudzi.
Marek_Spy Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Nie bierzesz pod uwagę satysfakcji a PPM sie nie zmieniło i gdzie ty widziales w taranisie WI-FI? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
latacz Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 z taranisem nie wiem -pisałem, że nie mam pojęcia jak w taranisie ... -od lat bawię się hitecami (poza krótkimi romansami z graupnerem bodajże mc12 i jakimiś taniutkimi hype, kyosho które do modeli bywały w komplecie )
Rekomendowane odpowiedzi