piotr_w Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Witajcie, mam taki kłopot - zbudowałem kolejny model ESA z odbiornikiem FrSky RX4R i serwami Tower Pro SG-92R. Tym razem użyłem wszystkich 4 wyjść PWM odbiornika - podłączyłem regulator obrotów, ster kierunku, ster wysokości i lotki (2 serwa na jednym wyjściu). Czyli mam 4 serwa zasilane przez odbiornik. I w takiej konfiguracji przy pewnych wychyleniach sterów odbiornika mi się "wiesza" i restartuje i czasem w tej sytuacji serwa lotek przechodzą w bardzo skrajne pozycje. Przy odłączeniu steru kierunku albo wysokości problem nie występuje. Inny egzemplarz odbiornika tego samego typu zachowuje się tak samo. Stąd hipoteza, że odbiornik nie ma wystarczającej mocy na 4 serwa - czy dobrze myślę? Czy RX6R będzie miał większą moc? Inna opcja jaka mi przychodzi do głowy to zasilanie serw poza odbiornikiem, ale w tak małym modelu byłoby to kłopotliwe. Pozdrawiam Piotr
Patryk Sokol Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Odbiornik nie ma żadnej mocy do zasilania czegokolwiek. Jeśli brakuję prądy to winnym będzie regler. Ale żeby się upewnić, że to na pewno to, to zobacz czy jak odepniesz jedno serwo, to efekt zniknie.
Bodzioch Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Energia do zasilania serw jest pobierana z BECa regulatora. Odbiornik tylko jest pośrednikiem i sam też jest zasilany z BECa . Może być BEC za słaby albo jedno z serw jest uwalone . Sprawdź też czy serwa nie buczą w skrajnych pozycjach co by mogło znaczyć że nie mogą osiągnąć wychylenia zadanego z nadajnika. Wtedy trzeba ograniczyć EPA danego kanału.
piotr_w Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Opublikowano 7 Marca 2020 Dzięki za podpowiedzi ! Jak odłączę jedno serwo to nie ma problemu. Problemem nie jest obciążenie serw, bo gdy odłączę je od popychaczy i pracują bez obciążenia to też pojawia się ten problem. BEC/ESC mam faktycznie z tych najtańszych, ale wg opisu powinien mieć 30A: "XXD HW30A 30A Brushless Motor ESC For Airplane Quadcopter" Możliwe, że serwa i silnik przekraczają 30A? Dodam, że silnik chodzi bez śmigła. EMAX CF2822. Ale problem pojawia się często w momencie gdy przy wychylonych serwach zwiększam obroty silnika od 0.
Bodzioch Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Regulator z BEC to dwa w jednym. Prąd BECa jest tutaj ważny bo to on zasila odbiornik i serwa. Możesz zasilić odbiornik i serwa z innego BECa lub pakietu 4,8V. Trzeba też sprawdzić co się dzieje z napięciem 5V podczas pracy serw (pomiar woltomierzem). Zapewne spada dość znacznie skoro się odbiornik restartuje. A napięcie na pakiecie jest stabilne?
piotr_w Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Opublikowano 9 Marca 2020 Dzięki za pomoc. Latam na 3S. Wymieniłem to serwo, które zachowywało się "dziwnie" i teraz jest OK. BTW - jakich mikro-serw używacie? Z tych TowerPro mam w sumie 14 sztuk z czego 3 już uszkodzone....
Qzyn Opublikowano 9 Marca 2020 Opublikowano 9 Marca 2020 Hej, Towerpro jest bardzo dużo podróbek niestety, i to niejednego "producenta" Ja albo używam jeszcze starych, oryginalnych TowerPro z zapasów albo Emax, mają dość sporo serw w klasie mikro i submikro Ceny całkiem przystępne i jeszcze żadne mi nie padło JD
Rekomendowane odpowiedzi