dimmus Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 W modelu chce zasilać serwa przez powerbox przy napięciu 7,4V. Mam kill switch na 6V. Power box z odbiornikiem połączony przez s.bus. Czy jak podłączę killSw przez osobny BEC z osobnego zasilania, a tylko jeden przewód sygnałowy poprowadzę z powerboxa to będzie to działać? Ewentualnie jak można sensownie rozwiązać kill swich w tym przypadku? Nie bardzo mogę znaleźć kill swich na 7,4V w rozsądnych pieniądzach, nie bardzo także uśmiecha mi się tak na prawdę kupowanie nowego. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 Będzie działać rozwiązanie które podałeś, do PB tylko przewód sygnału podpinasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Czy aby bez połączenia masowego będzie działać ? A nie lepiej ten bec wstawić między PB a KS i wywalić ten dodatkowy aku , Lub zastosować Jeti SP 06 OPTO działa 3,5-8,4 V i jest w dobrej cenie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Nie sprawdzałem takiego połączenia, bo też mi się wydaje że KS musiałbym połączyć minus i sygnał. W sumie BEC mogę zasilić z PB. A ten przełącznik montuje się na kable zasilające zapłon? Przepraszam za laickie pytania, ale model kupiłem z zamontowanym silnikiem i zapłonem i nawet nie patrzyłem (jeszcze) jak zapłon jest podłączony.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Ten przełączni włącza prąd do zapłonu z innego pakietu (zasilanie zapłonu jest rozdzielone od zasilania sterowania KS) , tym bec-iem zasilasz tylko sterowanie KS . Ale w Twoim przypadku jest bardzo proste rozwiązanie (widziałem w innym temacie jaki posiadasz PB ) tam masz rozdzielone ustawienie zasilania odbiornika i serw , więc ustaw 5V na odbiornik i KS podłącz bezpośrednio do odbiornika i po problemie . PS Na twoim schemacie jest jednożyłowe połączenie PB z odbiornikiem ale tam będą trzy żyły bo potrzeba podać też zasilanie . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Nie wiedziałem że w moim PB tak można . Dzięki za oświecenie. Chyba jednak przeczytam dokładnie instrukcję do niego. Z połączeniem PB i odbiornika na rysunku uproscilem, wiem że są zasilanie i sygnał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Godzinę temu, motfil napisał: Ale w Twoim przypadku jest bardzo proste rozwiązanie (widziałem w innym temacie jaki posiadasz PB ) tam masz rozdzielone ustawienie zasilania odbiornika i serw , więc ustaw 5V na odbiornik i KS podłącz bezpośrednio do odbiornika i po problemie . A gdzie masz taką funkcję w PB competition SRS? nie ma takiej funkcji, własnie przeklikalem całego (chyba że a nie wiem gdzie to proszę mnie poprawić) . mam v26, już jest co prawda v28 ale nie dodali takiej opcji jeszcze. możesz ustalić tylko ogólne napięcie jakie wychodzi z PB. Z tym sygnałem to sam robiłem tak, wiec sprawdzone info podaję. Co prawda nie Killstwitch a moduł do zapalania świec dymnych na 6v i również zasiliłem go przez bec zewnętrzny i tylko żółty kabelek do PB. Działa. Dołóż 50e do KillSwitcha z PB na 7.4. Nie ma co oszczędzacz w modelarstwie bo to się mści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 W przyszłości pewnie kupię kill switch od PowerBoxSystem, ale na razie chcę ulotnić model zanim sezon na dobre się zacznie, a niestety sytuacja finansowa u mnie w pracy nie wygląda za ciekawie, więc puki co chciałbym jak najmniejszym nakładem ulotnić model, ale także bez zbytniego kupowania czegoś co w przyszłości i tak wymienię, bo to takie wyrzucanie $$ w błoto. Na razie chyba faktycznie podłączę KS przez dodatkowy BEC przez PB.W pierwszym poście myślałem o podłączeniu zasilania do BEC z pakietu zapłonu. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Cytat z modelmax podwójnie regulowane napięcie wyjściowe dla odbiorników i serwomechanizmów jeślim tego tam nie ma to szkoda 1500 zł bo takie zasilanie można zrobić na listwie .A jeśli chodzi o sterowanie KS jednym przewodem bez odniesienia to dalej w to wątpię niech wypowiedzą się elektronicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 22 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Też przeglądam manual do competition i nie jest napisane jakie jest napięcie na odbiornik. Znalazłem tylko że przy podłączeniu odbiornika trzeba najpierw ustawić jego typ, bo Spektrum działa na 3,3V i inne ustawienie spowoduje uszkodzenie odbiorników(satelit). Czyli linia zasilania odbiornika chyba jest odseparowana, więc zmierzę napięcie na odbiornik, jest szansa że będzie 5 lub 6V. Dam znać co ustaliłem.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi