Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Deszczowy dzień sprzyja spędzaniu czasu w warsztacie. 
Miałem dzisiaj w planie dokończyć natarcie i przygotować popychacze powierzchni sterowych.
Żeby było śmiesznie, poległem już przy próbie sensownego ogarnięcia popychacza steru kierunku/hamulca. 

Nie mogłem sobie przypomnieć, jaki miałem zamysł przy rysowaniu obecnego mocowania serw, więc gimnastykowałem się z wykorzystaniem bowdena do napędu powierzchni sterowej, jednocześnie zastanawiając się, czy byłem trzeźwy i co miałem w głowie rozwiązując tę kwestię w dany sposób :D 

W końcu przyszła chwila olśnienia - w założeniu to miał być prototyp do złożenia w "miesiąc", więc estetyczne rozwiązania wyleciały przez okno na etapie projektowania, a serwa wraz ze sztywnymi popychaczami miały być w pełni widoczne na górnej powierzchni skrzydła. Geometria "statecznika" pozwala na takie rozwiązanie.  

IMG_20250425_184127.thumb.jpg.68e92e21bfbc2a5f1eeb241d679537a4.jpgIMG_20250425_184133.thumb.jpg.cc29009f17175b38700bebbf22876513.jpg

Jednak, ze względu na fakt, że model powstaje "w bólach", zdecydowałem się zmienić podejście i w pełni ukryć serwomechanizmy oraz popychacze.

W przypadku lotek wiąże się to z przeróbką mocowania serwa i użyciem bowdena.

Natomiast w przypadku "sterów kierunku" rozwiązania są dwa: zamocować serwo wg projektu i użyć przekładni kątowej lub to, na które się zdecydowałem - przeróbka mocowania serwa i krótki popychacz. Niestety wiąże się to ze zdjęciem folii i doklejeniem wzmocnienia pod mocowanie dźwigni.

IMG_20250425_183949.thumb.jpg.1b7d98eedcc39aa1190dfe06ea6bda09.jpg

Biorę się za naniesienie zmian w projekcie i przeróbki w obecnym skrzydełku.

• Lubię to 3
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.