Ares Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Witam. Zimą zacząłem budowę modelu z czeskich planów z lat 80 tych. Na razie model jest na etapie takim jak na zdjęciach . wyposażenie: serwa Hitec hs-65 odb. sanwa reg. ztw 45A silnik: Emax Gt 2815/07 pakiet: redox 3600mAh dane modelu: rozp. 1100mm dł: około 800mm waga: planowana na około 1100g.
Ares Opublikowano 23 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2020 Długo nic nie pisałem bo albo nie było czasu a jak czas się znalazł to wolałem coś porobić przy modelu niż uzupełniać relację na bieżąco, jednak z kronikarskiego obowiązku wypada napisać i pochwalić się oblotem modelu. Dziś w godzinach popołudniowych oblatałem "Kajako".Model lata wspaniale , jest dość szybki i bardzo zwrotny( profil dwuwypukły naca 2415) , charaktetystyką lotu przypomina nieco modele do aircombatu ( 1:12) jednak jest zdecydowanie prostszy w pilotażu. Bardzo trudno go przeciągnąć a jeśli to już nastąpi opuszcza nos i po rozpędzeniu się jest znów sterowny. Wykonuje poprawnie podstawowe figury akrobacji ,także w moim hangarze będzie modelem do "nabijania łapy" , w każdej wolnej chwili będzie można trenować pilotaż. Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło niskie zużycie prądu: na jednej baterii 3s 3600mAh wykonałem 2 loty po około 5,5 min. Ubyło tylko 1500mAh ! Także myślę, że można śmiało latać 2 razy po 6 a nawet 7 minut. Mam 2 pakiety i ładuję z auta na polu , myślę o kupnie jeszcze 2 szt. pakietów wtedy będę mógł sobie latać do woli a jak będzie mi mało to najwyżej się podładuje ?.Jako że to górnopłat zaprogramowałem sobie mix lotki-ster kierunku , zdecydowanie lepiej się wykonuje zakręty ale bez mix-a oczwiście też można latać. Ogólnie jestem bardzo zadowolony i z niecierpliwością czekam na kolejne loty:) Aha , model do lotu waży 1180g co daje ob.pow.noś. 48,5g/dm2. Myślę ,że nie jest źle ale jak na model o rozp. 110cm to dość dużo. Mnie to absolutnie nie przeszkadza . Pozdrawiam wszystkich , no i obowiązkowo fotki ( niestety byłem sam także zdjęcia takie sobie?) 1
jethrotull Opublikowano 25 Czerwca 2020 Opublikowano 25 Czerwca 2020 Bardzo fajny. Jaka technologia wykonania płata?
Ares Opublikowano 25 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2020 Dzięki;) płat wykonany w technologi rdzenia styro kryty balsą 1mm, nie posiada dźwigarów. Łącznik skrzydła z tkaniny szklanej.
Ares Opublikowano 25 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2020 Sory ,że tak post pod postem ale dziś były kolejne loty więc postanowiłem napisać kilka słów. Wiało zdecydowanie słabiej niż przy oblocie , szczególnie wieczorem także mogłem dokładniej sprawdzić model. Na szczęście nie trzeba nic zmieniać ani regulować.Jest super! Wykonałem 8 lotów. Spróbowałem wykonać korkociąg . Model po ściągnięciu gazu i steru wysokości nie wchodzi w korka , natomiast po wychyleniu steru kierunku wchodzi w coś co nazwałbym raczej stromą spiralą niż korkociągiem tak więc samolot bardzo bezpieczny .Osobiście dla mnie to zaleta. Sukcesywnie z każdym lotem wydłużałem czas , dzisiaj było 2 razy po 8 min na jednym pakiecie.Ubyło około 2 ah wiec jest jeszcze sporo energii. Jestem zwolennikiem pozostawiania w pakiecie dość dużego marginesu energii , ponieważ wpływa to znacząco na trwałość drogich w sumie akumulatorów . No ale bez przesady oczywiście .Wystarczy aż nadto jak zostanie 20% Potrenowałem tez loty ma plecach , pomimo że to wysoki górnopłat z 1 stopniowym wzniosem " idzie" bardzo dobrze i stabilnie. Beczki też spoko, wiadomo to nie typowy akrobat ale naprawdę jak na tak mały samolot jest o.k. Z lądowaniem mam o tyle problem że na polu na którym latam jest dość wysoka trawa i model będąc nad ziemią kilkanaście centymetrów zachacza o co wyższe źdzbła i "klapie" na ziemię. Niestety tego nie da się wyeliminować, kosić trawy nie mogę bo to nie moja łąka. No ale to akurat nie dotyczy modelu:) No to jeszcze na koniec mojego nudnawego postu fotki z dzisiaj : model i jego zadowolony pilot? 1
Rekomendowane odpowiedzi