suchar222 Opublikowano 4 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Witam. Łódka zanętowa Sprzęt : APM 2.6 , gps N8M + telemetria Aparatura Radiolink10 II Podłączenie: Odbiornik 1->1AMP input Odbiornik 3->3 AMP input Odbiornik 5->7 AMP input Odbiornik 7->8 AMP input silnik 1 ->1 AMP output Silnik 2 ->3 APM outout Lewy drążek pływanie do przodu/do tyłu Prawy drążek skręcanie prawo/lewo Przełącznik 3 pozycyjny (SWC) W mission planner zakładka failsafe reaguje Radio 8 (1090/1506/19922) Flight Modes: MANUAL/LEARNING/RTL Przełącznik 2 pozycyjny (SWB) W mission planer zakładka failsafe reaguje Radio 7. Łódka pływa skręca, tryb RTL działa. Słyszałem że jest możliwość dodawania punktów trasy z poziomu aparatury i żeby łódka płynęła do zaznaczonego punktu. Po takiej konfiguracji i podłączeniu nie wiem jak to włączyć. Czy tryb LEARNING służy do tzw. Nauki ? Czyli włączam tryb LEARNING, płynę do wyznaczonego miejsca i go wyłączam. Wracam łódką do brzegu włączam tryb AUTO i sama powinna płynąć do wcześniej pokazanej trasy? Dobrze to rozumiem? Po co jest ten przełącznik SWB wpięty w APM skoro nie zmienia żadnych trybów? No chyba że czegoś nie zauważyłem. Mam zamiar w końcu doprowadzić Łajbę to stanu WSZYSTKO DZIAŁA Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 11 godzin temu, suchar222 napisał: włączam tryb AUTO Jakoś nie widać tego w twoim opisie, że któryś przełącznik włącza ten tryb. 12 godzin temu, suchar222 napisał: Czyli włączam tryb LEARNING, płynę do wyznaczonego miejsca i go wyłączam. Błąd. Płyniesz w LERNING ( lub włączasz go w ostatniej fazie płynięcia) i przełączasz SWB (Reaguje kanał 7). Dopiero teraz jest zaznaczony punkt. Po odpłynięciu włączasz tryb auto i łódka dopiero wtedy płynie do zaznaczonego punktu. Jeżeli nie ma zaznaczonych punktów łódka przechodzi w tryb HOLD. Czyli staje i czeka:) 12 godzin temu, suchar222 napisał: Flight Modes: MANUAL/LEARNING/RTL Lepsze jest zamiast rtl AUTO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchar222 Opublikowano 5 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 A w jaki sposób mogę włączyć auto? U mnie przycisk 3 pozycyjny reaguje na Light mode1 (manual) , 4 (Learning) ,6 (RTL) Czy w jakiś sposób mogę podpatrzeć dodane punkty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchar222 Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 No dobra wszystko rozumiem. A jak bym zmiksował kanał żeby ustawiać auto? Mam jeszcze taki problem że łódka w trybie RTL wraca w dziwny sposób. Płynie zygzakiem /\/\/\ W taki sposób że prawy silnik działa .... za chwilę wyłącza się i pracuje lewy, A prawy przestaje. I tak na zmiane.... Jakieś porady ? Sugestie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Możesz w tym przypadku miksować w dowolny sposób kanały odpowiedzialne za zmianę trybu pływania. Co do problemu to powinieneś zacząć od sprawdzenia kompasu i zgodności z faktycznymi stronami świata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchar222 Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Czy umiejscowienie gpsu na dziobie łódki może robić taki problem? Czy kompas mogę sprawdzić w następujący sposób?: Porównanie w mission planner kompasu z kompasem w telefonie? (Samsung s9+) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Bardzo dobre ułożenie ale te gpesy mają to do siebie, że chińczyk umieszcza strzałkę w dowolnym kierunku nie zawsze zgodnym z prawdziwym. Musisz w środku sprawdzić czy literka L jest skierowana w odpowiednim kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchar222 Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 A odpowiedni kierunek to ??? Równolegle do łodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi