Gość tom_tom Opublikowano 27 Lutego 2007 Opublikowano 27 Lutego 2007 ja nie wiem. Latam na nich szybowcami i jedynie elektryczną Katanką Mini - tam takich drgań nie ma... Może tu jest pies pogrzebany ??? Tomek
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 27 Lutego 2007 Opublikowano 27 Lutego 2007 Wiem, że takie są opinie. Mam 2 Eletrony i dwie starsze 4-ki. Nie postraszyły mnie ani razu... Zgoda, od 15 chyba lat spalinówki nie tknąłem. Zawsze w elektrykach. Moi chłopcy specjalnie kupili 7-mki do F3J i kilka razy się stłukli. Na oryginalnych kwarcach, na Hradeckich...Sprawdzałem im wszystko w modelach przed i po stłuczce. Nie było do czego się przyczepić. Dla odmiany mam takiego Simpropa, który straszy mnie od początku, odlecisz trochę dalej i szkubie wysokością - i co mu zrobisz ? Był w serwisach, z Norbertem w Tychach przesiedzieliśmy kilka godzin nad nim i oscyloskopem...Wszystko O.K. Jak powietrze jest trochę wilgotniejsze, zrobi kilka rundek to se szkubnie franca ! Drugi taki sam - chodzi jak szwajcarski zegarek. Mam go w takim 1,5m HLG, lata pomału ale trzeba uważać. Jak szkubnie 2m nad ziemią to jest zawsze jakieś naprawianie. Coś trzeba robić, nie ?
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 27 Lutego 2007 Opublikowano 27 Lutego 2007 Od gąbki lepszy - styropian. Lepiej tłumi drgania.
Gość tom_tom Opublikowano 27 Lutego 2007 Opublikowano 27 Lutego 2007 u nas też zawsze używało się styropianu - można go wydłubać jak sie chce i zrobić łoże w kadłubie dla wszystkiej elektroniki Tomek
marcin133 Opublikowano 27 Lutego 2007 Opublikowano 27 Lutego 2007 Dodam tylko iż Sanwa VG6000 (zapewne chodź mogę się mylić - poprawić - również modele RD6000 oraz RD8000) mają lotki na kanałach 2 i 6 -- Hitec Optic 6 - kanał 1 i 6. Podaję bo to dość popularne nadajniki a informacja może być dla Ciebie istotna przy wyborze odbiornika. W mich modelach spalinowych używam dwa odbiorniki Hitec HFD-08RD, jeden HFS 04MG oraz jeden Sanwa RX-831, pomijając dawne problemy z odbiornikiem Sanwy (powstałe ewidentnie z mojej winy) nie odnotowałem żadnych problemów. Jeśli to ja miałbym kupować kolejny odbiornik zdecydowałbym się na HFD-08RD. Nie mam żadnego Rex`a :? a pewnie każdy doradza i wybiera to co już ma sprawdzone Niepojące są natomiast wątki pojawiające się na forach traktujące właśnie o problemach z Rex`em w większej liczbie niż na temat odbiorników innych marek. No ale to też może być błędny obraz jeżeli te odbiornik są faktycznie bardzo popularne no i zważywszy na ich przystępną cenę trafiają często w ręce niedoświadczonych modelarzy.
Stefanek0910 Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Opublikowano 28 Lutego 2007 Chyba jednak się zdecyduje na tego Hiteca Hitec - HFS 05 MC. Poczytałem troche o Rex'ach i do elektryków są podobno b.dobre jak na swoją cene. Ale mało kto używa ich w spalinkach...
pawel Opublikowano 28 Lutego 2007 Opublikowano 28 Lutego 2007 Witam Latalem na odbiorniku HFS-04Mi czarnym w zestawieniu z nadajnikiem Graupnera X412. Dwumetrowym Wicherkiem kilka razy wychodzilem "prawie w chmury do znikniecia" ale po wczesniejszej probie na ziemi ze zlozona antena. Probowalem tego na odludziu - lasy pola itp. Pozdrawiam
Stefanek0910 Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Opublikowano 28 Lutego 2007 Zdecydowałem się na Hiteca HFS 05 MC. Nowy w pudełku za 90zł. W piątek powinien do mnie dotrzeć. Sprzedający miał kilka takich ale ja załapałem się na ostatni. Lata na takich samych i twierdzi że prawie 2km zasięgu mają. Czyli gdzieś ponad kilometr w rzeczywistości ma :wink:
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 28 Lutego 2007 Opublikowano 28 Lutego 2007 Jeżeli to nie tajemnica - gdzie kupiłeś ten odbiornik ?
Stefanek0910 Opublikowano 1 Marca 2007 Autor Opublikowano 1 Marca 2007 Nie jest to żadna tajemnica. Niestety nie kupisz już za tą cene takiego (przynajmniej z tego żródła) bo ja kupiłem to od osoby prywatnej która sprowadziła kilka sztuk zza granicy. Nie wiem dokldnie co i jak. Poprostu znalazłem ogłoszenie zadzwoniłem i okazalo się że było aktualne
Stefanek0910 Opublikowano 2 Marca 2007 Autor Opublikowano 2 Marca 2007 Odbiornik właśnie doszedł :mrgreen: Jak się okazało jest HFS-05MG. Ale mi to nie przeszkadza. Szczerze mówiąc to nigdy nie widziałem live odbiornika i rozmiary mnie zaimponowały. Taki malutki Wszystko jest, tzn pudełko instrukcja (tylko że po niemiecku i angielsku :/ ) kawałek podkładki (chyba służy do tłumienia drgań :roll: ) ) zwijak do anteny i naklejki Hitec :mrgreen: Jak się bliżej przyjże to pewnie będe miał pare pytań
Stefanek0910 Opublikowano 2 Marca 2007 Autor Opublikowano 2 Marca 2007 No i przyszedł czas nap ierwszy dylemat... odbiornik jest 5-cio kanałowy (ja i tak co najwyżej moge wykorzystać 4), jest Ch1 ch2 ch3 ch4 i ch 6. Jeżeli chcę podlączyć zasilanie to do ch6???? I który kolor kropek to + a który sygnał???
Way Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 CH6 to kanał szósty. Jak zasilanie podłaczysz to kaplica. Zajrzyj tutaj http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=1125 i kliknij na fotke. Zasilanie oznaczoine jest B/D. Nie masz czegoś takiego?
Stefanek0910 Opublikowano 2 Marca 2007 Autor Opublikowano 2 Marca 2007 Nie ma nic takiego napisane:/ Mógł by mi ktoś kto ma podobny odbiornik, powiedzieć gdzie podłączyć zasilanie??? Wygląda identycznie jak ten: http://www.rcuniverse.com/product_guide/receiverProfile.cfm?receiver_id=133
marcin133 Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 CH6 to kanał szósty. Jak zasilanie podłaczysz to kaplica. Waylander a jak podłączasz zasilanie np. z BEC`a regulatora ?? -> pod CH3 Możesz podłączyć zasilanie pod CH6.
marcin133 Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 I który kolor kropek to + a który sygnał??? Schemat wtyczki standardu JR (taka Cię interesuje) poczytaj także ten artykuł http://www.rcmodel.easyisp.pl/allegro/wtyczki/wtyczka.pdf są opisane standardy wtyczek.
Boogie Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 Z boku tego odbiornika jest wszystko ladnie opisane. A co do zasilania mozesz go podlaczyc pod dowolny wolny kanal, ew. poprzezk kabel Y i serwo.
Stefanek0910 Opublikowano 2 Marca 2007 Autor Opublikowano 2 Marca 2007 OK dzięki już wszystko rozumiem Na opakowani i w instrukcji nie pisze nic na temat czym zasilać. Chodzi mi konkretnie czy może być 5 celi do tego modelu???
Radek K Opublikowano 2 Marca 2007 Opublikowano 2 Marca 2007 - MINUS (czarny lub brązowy) + PLUS (czerwony) S SIGNAL (zółty lub biały)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.