Skocz do zawartości

Laminowanie

Kwasiu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdecydowałem się na model extry z planów jednego kolegi z forum. Są tam elementy z balsy laminowanej i tu pojawia się moje pytanie jak laminujecie balsę?? Czytając na forum wszyscy mają inne metody i nie wiem jak to zrobić aby wyszło lekko i mocno ??

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

zależy jaki to ma być element konstrukcji ... ale przy laminowaniu balsy najważniejsze jest wcześniejsze jej zaimpregnowanie żeby nie wypiła żywicy.

Opublikowano

elementy wycinaj dopiero po laminowaniu, będzie dużo łatwiej rozkładać tkanine a potem lepiej bedzie sie obrabiać.

Opublikowano

Laminowanie balsy jednostronnie:

1 malowanie cieniutko balsy Caponem

2 po wyschnięciu nanosisz żywicę na balsę wałkiem z gąbki

3 nakładasz tkaninę szklaną (nitki skosem do słoi)

4 przesączasz tkaninę wałkiem (prawie suchym)

5 nakładasz delaminaż w postaci cienkiej tkaniny stylonowej

6 wyciskasz to wszystko jeszcze raz suchy wałkiem

7 nadmiar żywicy usuwasz przy pomocy papieru toaletowego

8 pozostawiasz do stwardnienia (jak się deformuje to musisz przycisnąć przez folię )

9 na koniec usuwasz przez oderwanie tkaninę stylonową

i gotowe.

Jeszcze dodam, że stół lub deska na której to robisz, powinna być pokryta folią, żeby to wszystko się nie przykleiło :D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Trochę odkopię temat.

Po co to impregnowanie balsy?

Czy przy laminowaniu nie chodzi o to, żeby balsa tą żywicę wchłonęła?

Opublikowano
Witam.

Trochę odkopię temat.

Po co to impregnowanie balsy?

Czy przy laminowaniu nie chodzi o to, żeby balsa tą żywicę wchłonęła?

Chodzi o to, żeby balsa żywicy nie piła właśnie...

Przy laminowaniu przesącza się tkaninę szklaną, a nie balsę.

Opublikowano

To niby co się stanie jak balsa ją wchłonie?

I jeszcze chciałem zapytać: jaka powinna być minimalna temperatura otoczenia przy laminowaniu?

Opublikowano

Waga będzie bardzo duża, balsa zrobi się krucha i przy odrobinie pecha odessie nawet z tkaniny. Balsa pije lepiej jak gąbka i ile w nią wlejesz, tyle w nią wlezie.

Jak laminujesz epidianem to wystarczy Ci 20st. Celsjusza do normalnego utwardzenia. LH-160 potrzebuję 25st, bo inaczej cuda się dzieją, a przy L-285 to nie ma się czym martwić.

Opublikowano
Tą żywicą nic nie zalaminujesz...

Sam sobie poszukaj dlaczego.

Patryk!

A dlaczego nie - zalaminuje to po czym smaruje żywicę - a co z tego wyjdzie to ZUPEŁNIE inna sprawa :rotfl: :rotfl:

Opublikowano

Guzik prawda.

Obecnie Epidian nie jest ani najlepsza, żywicą ani najtańszą... Poza tym jest paskudny w użyciu, okropnie śmierdzi, łatwo się zagotowuje itd. Zdecydowanie z tańszych żywic polecam LH-160, lub jeśli masz więcej funduszy L-285.

Obie te żywice kupisz tutaj:

www.havel-composites.com

A Epidian sobie odpuść, bo tylko się zniechęcisz.

Opublikowano

To jeszcze mi tylko powiedz, dlaczego wywaliłem w błoto ponad 30zł na swoją żywicę.

Ale ta temperatura dla LH-160 mi nie odpowiada.

Nie osiągnę przecież w jakiejś piwnicy 25 stopni.

Opublikowano
To jeszcze mi tylko powiedz, dlaczego wywaliłem w błoto ponad 30zł na swoją żywicę.

Ale ta temperatura dla LH-160 mi nie odpowiada.

Nie osiągnę przecież w jakiejś piwnicy 25 stopni.

wywaliłeś w błoto ( sam tak twierdzisz ) bo nie myślisz

nie odróżniasz kleju od żywicy do laminowania

to tak jakby próbować w kuchni zastąpić mleko twarogiem

inna sprawa ze szukasz żywicy do przerobu w niskich temperaturach by na siłę ją zaadoptować do warunków a nie przystosować warunki do wykonania konkretnej pracy

tutaj się powstrzymam od komentarza ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.