stema Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 35 minut temu, ByQ napisał: Żeberka wycięte przy pomocy 2 szablonów i oszlifowane w 2 blokach spiętych szpilkami. ... Bardzo dobrze z tymi żeberkami sobie poradziłeś. To faktycznie maleństwa. Ta przednia listwa skrzydła to natarcie, krawędź natarcia, a nie dźwigar. Może poczytaj gdzieś o częściach samolotu? Będzie łatwiej się porozumiewać. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ByQ Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 @stema mój błąd. Pisałem na szybko z telefonu. Muszę rozkminić to skrzydło. Ten plan może posłużyć co najwyżej do ogólnej geometrii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Adam ! żeberka wyszły ładnie jak na pierwszy raz, następnym razem będą idealne / musisz starannie ciąć i układać wzornik/. Jak masz trudności z docięciem " gniazd" na listwę natarcia w żeberku, mogłeś sobie zrobić cały fragment przodu żeberka z "gniazdem" , wystarczy tylko dwa razy nacisnąć końcówką nożyka wystający naddatek i gniazdo gotowe bez poprawek. Nie oszczędzaj odłamywać końcówki nożyka. Do odcinania krzywizn lubię nieraz użyć do tego krzywik? Działaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ByQ Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Zdjęcia żeberek są przed szlifowaniem. Wciąż nie wiem, jak rozwiązać krawędz spływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 1 godzinę temu, ByQ napisał: ... Wciąż nie wiem, jak rozwiązać krawędz spływu. Jeśli starczy grubości żeberek to zrób jak na natarciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 2 godziny temu, ByQ napisał: Zdjęcia żeberek są przed szlifowaniem. Wciąż nie wiem, jak rozwiązać krawędz spływu. Witam Adam trochę dokumentacji może pomoże w budowie wm3v.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ByQ Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 Dzięki Maciej. Tego nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 1 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Nie jest prostą sprawą ciąć takie żeberka i szlifować.Jak pisałem, dokładnie zwymiarować długość żeberka i dokładnie odciąć potrzebny kawałek balsy z deski.Jak dwa razy pociągniesz nożykiem przy wzorniku to żeberko na pewno nie będzie wymagać szlifowania i będzie każde takie same.Listwa spływu musi mieć taki wymiar jak w planie i nie trzeba "cieniować". Klej na styk !Przed rozcinaniem żeberek na listewki bez zdejmowania z deski, musisz wkleić spływ. Przy pomocy linijki znaczysz punkty rozdziału żeberek i żyletką odcinasz fragment żeberka pod listwę 5/8". Przy jej wklejaniu , musisz coś podłożyć, aby zniwelować lukę między żeberkiem a deską.Myślę że nie będzie błędu przy lotkach/ które nie są ruchome/ jak dodatkową listwę będziesz dzielił, albo nacinając żeberka wstawić całą. Nie zapomnij o podłożeniu folii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej.j Opublikowano 1 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 W dniu 29.05.2020 o 21:01, ByQ napisał: Masz rację . Tak zrobię Ale mam znów kilka pytań przedszkolaka 1. jak wycinać tak wąskie żebra? Na planach jest tylko jeno - 13 identycznych w modelu. Wyciąć je np z plastikowej karty i odrysowywać na balsę czy np. zrobić odbitkę x 13, nakleić na balsę i ciąć ? Dobry tutorial na piękne jednakowe żeberka.... http://www.ffscale.co.uk/rees.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ByQ Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Bardzo dziękuję wszystkim za rady. Skrzydełko wyszło fatalnie, więc robię je jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi