Skocz do zawartości

komputer mi padł...

ECO400

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mój wspaniały PC nagle odmówił posłuszeństywa... tzn. włącza się ale na monitorze pojawia się komunikat: PLEASE CHECK THE SIGNAL CABLE.

Poprawiłem kabel od monitora i wszystkie inne kable ale dalej dzieje się to samo...

znacie przyczynę tej awarii :?:

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość Anonymous
Opublikowano

lub zerwany kabel od monitora lub monitor padł albo zimne luty

Opublikowano

Grafike masz na plycie glownej czy osobno? Wiatraki sie kreca a hdd pracuje (moment wchodzenia do windowsa powinien byc slyszlny)?

Opublikowano

Powyciagaj wszystkie karty typu dzwiekowka, sieciowka, odlacz dyski twarde, nagrywarke. Wlacz komputer i sprawdz czy dziala. Jesli nie zadziala nastepnie wyciagnij RAM. Jesli beeper nie bedzie piszczal to plyta glowna raczej padla. Choc ogolnie zaczalbym od pozyczenia od kogos zasilacza i sprawdzaniu na nim.

Pasc mogla kazda z czesci. Jesli komputer nie piszczy i sie wlacza to ciezko nie zagladajac do srodka cokolwiek zdiagnozowac :)

Opublikowano

A miernikiem sprawdź co podaje zasilacz.

żółty 12V

czerwony 5

a 2 czarne to masa.

Często to właśnie zasilacz , 80 % przypadków awarii komputerów.

I nie sugeruj się, że to nie zasilacz, bo komputer się budzi.

Po za tym nos nieocenionym narzędziem serwisowym, powinieneś wyniuchać skąd "extrzy" znaczy się "cap-i" :D

Opublikowano

chodzi Ci o taką srebrną, okrągłą? z tego co wiem to ona tylko trzyma ustawienia BIOSa, jeśli ktoś je zmieniał, chyba że rozmawiamy o czym innym :P

Opublikowano

Te takie cos srebrne okragle to bateria litowa CR2032, ale bateryjka nie CAP-i jak sie popsuje Panowie, idziecie w zlym kierunku ;)

Opublikowano

A możliwości jest tyle ile śrubek w komputerze.

JAk napisał Diem , wytargaj wszystko co można z kompa . zostaw tylko płyte główną , proca i pamięć z grafą. Jak się będzie odpalał ale ni pipczył to najpierw zasilacz podmień a potem grafike. Bios dla pewności też można zworką zresetować. ( nowsze mobo nie resetuja sie po wyjeciu bateryjki )

Metoda prob i bledow niestety tutaj tylko pomoże.

Gość Anonymous
Opublikowano

Za chwilę całego kompa rozbierzesz na czynniki pierwsze i w czasie tych operacji cos na bank popsujesz :) Po kolei: odpalasz komputer, czy twardy dysk normalnie pracuje tak jak przy wczytywaniu systemu tzn. czy system się wczytuje mimo czarnego ekranu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.