jacekplacek Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 mam mocno zużyty model halowy z EPP RC Precise z DW Hobby, nadawałby się do przeróbki na U-control z czego są linki ? z dratwy szewskiej, bo chyba nie z żyłki wędkarskiej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 A co miałby się nie nadać :-))) Wrzuć jakieś zdjęcia modelu. Linki: http://www.sklep-robinhooda.pl/nici-brownell-b50-dacron-na-cieciwy-szpula-1-4-lbs.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 to taki model, a te linki to nie mogą być ze zwykłej dratwy szewskiej ? bo ta cięciwa łuku jest bardzo droga, chyba , że mi ktoś odsprzeda te 12m w rozsądnej cenie https://www.morele.net/dwhobby-3d-precise-kit-epp-dw-eppe-k-1499430/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Linki muszą być cieniutkie i leciutkie - jak ten model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Tu masz taniej - 60 stóp. https://www.ebay.com/itm/SIG-SH-440-1-2A-Dacron-Flying-Line-for-Control-Line-Airplane-C-L-Aircraft-Cox/254629237010?hash=item3b4915d112:g:rucAAOSw~mBdqhVG https://www.ebay.com/itm/2x-Cox-010-020-049-051-Dacron-CL-Control-Line-60-Feet-010-020-049-051/391479184503?epid=939460376&hash=item5b25fa4c77:g:XHEAAOSws6ZaA4Mh Tylko ta przesyłka... Albo tutaj 10 szpulek - 54 stopy każda: https://www.ebay.com/itm/10x-Cox-010-020-049-051-Dacron-CL-Control-Line-54-Feet-010-020-049-051/391479177519?hash=item5b25fa312f:g:xrwAAOSwC~ZdXGGa cały zestaw: https://www.ebay.com/itm/Cox-049-Control-Line-Model-Airplane-C-L-Starter-Field-Kit-049-Engine-Standard/371651879172?hash=item56882da104:g:5SAAAOSwceZct2xA lub zestaw de luxe: https://www.ebay.com/itm/Cox-049-Control-Line-Model-Airplane-C-L-Starter-Field-Kit-049-Engine-Deluxe/371651879188?hash=item56882da114:g:wmsAAOSwG4pct2x7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 1 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 model jest halowy, więc będzie latał na silniku elektrycznym 3f może nieco cięższym i silniejszym niż wcześniej jak latał RC, ale na pewno nie będę go robił na silnik spalinowy, spalina na hali to chyba jednak było by przegięcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Ja w podobnym modelu używałem linek zakupionych w sklepie wędkarskim jak na załączonych fotkach.Są cieniutkie i wytrzymałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 8 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 a to są żyłki do wędki ? nie są zbyt rozciągliwe ? W.Schier pisał by takich nie stosować, bo uniemożliwiają poprawne sterowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 To nie są żyłki do wędki. Jest to włókno węglowe. Jak pisałem powyżej sam takich używałem w modelu halowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 10 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 a jak robicie napęd, silnikiem elektrycznym, tak jak w RC halowym, czy inaczej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Myślę sobie że p.Schier nie myślał o b.lekkich modelach halowych tylko o dużej uwięzi z silnikami spalinowymi .W tamtym czasie nikt nie myślał o takich modelach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 11 godzin temu, jacekplacek napisał: a jak robicie napęd, silnikiem elektrycznym, tak jak w RC halowym, czy inaczej ? Zajrzyj tutaj: Ten temat jest zaraz pod Twoim... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 a gdzie odbiornik i nadajnik RC ? co to jest ten loger i gdzie to kupić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 Nie używa się odbiornika i nadajnika RC, tylko sam regulator + timer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 5 godzin temu, jacekplacek napisał: a gdzie odbiornik i nadajnik RC ? co to jest ten loger i gdzie to kupić ? Jacek Ty chyba nie lubisz czytać... Odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania są podane we wskazanym wątku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 Regulator - SPIN 11, timer można kupić u Igora Burgera znanego modelarza ze Słowacji. Timery są w dwóch odmianach, tańszy - prostszy nie reguluje obrotami silnika gdy model zmienia położenie i tzw aktywny, który reguluje obrotami silnika gdy zmienia położenie ale jest dużo droższy. W załączeniu fotki od spodu i od góry modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 nie rozumiem dlaczego skoro juz mam regulator halówki 10A, muszę kupować jakiś inny specjalny do uwięziówki, czym one się różnią ? czy zamiast odbiornika RC jest ten timer ? ale po co timer zmienia obroty silnika, ja latałem w F2B i F2D, żadnej regulacji nie było i nikt nie narzekał, ustawiało się obroty na maxa i w górę, bardziej przejmuje się tym jak ten silnik elektryczny wyłączyć, ale może wystarczy zwykły BEC w regulatorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 Jacek, czytanie naprawdę nie boli :-))) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 .Napisałem jak jest wyposazony model halowy latający na uwiezi nie pisałem , ze coś musisz kupować. Resztę Twojego wpisu dotyczacego latania w F2B pozostawiam bez komentarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 ten loger czy timer też sobie daruję, wstawię 2g odbiornik, który już latał w tym modelu i dam gazu z nadajnika, przepisy mnie nie dotyczą bo nie wybieram się z tym na zawody, tylko szkoda mi wyrzucać ten używany model, a na uwięzi najpewniej jeszcze trochę polata kółko w modelu na uwięzi też wystarczy jedno, po środku pod kadłubem, miałem taki balsowy model Perkoz na silnik 1,5cm3, który fabrycznie miał przewidziane to rozwiązanie a używacie klap, czy tylko steru wysokości ? w tym Precise są duże lotki krawędziowe, to nic nie będę musiał przerabiać, tylko porobię odpowiednie dźwignie i popychacze dziękuję wszystkim, w szczególności Markowi i Pawłowi za pomoc, myślę że już z resztą jakoś dam radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi