Patryk Sokol Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Mawiano też o niej Gwiazda Wieczorna. W wielu kulturach nie rozumiano, że to jest ten sam obiekt i uważano że Wenus o zmierzchu, to inny obiekt niż Wenus przed świtem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Ogólnie polecam np. Stellarium, można sobie bardzo pomóc . Tak to wyglądało o tej godzinie według Stellarium: Jowisz byłby wtedy mniej więcej tam: A no i oczywiście trudno nie zgodzić się z Patrykiem, że warto popatrzeć na Jowisza czy Saturna jeśli ma się chociaż lornetkę . Fajne przeżycie, już nie mówiąc o zobaczeniu pasów w atmosferze czy pierścieni w przypadku Saturna, ale tutaj już raczej potrzeba teleskopu. Tutaj moja dawna, bardzo amatorska, próba z fotką Jowisza przez Mak'a 90, na żywo widać trochę lepiej . Księżyców nie ma, bo przy robieniu zdjęcia, Jowisz jest tak jasny, że aby go nie prześwietlić musiałem robić taką ekspozycję, że się nie załapały. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Ostatnio, z racji tego, że mój teleskop to duże bydle (10" Newton GSO na montażu Dobsona), kupiłem sobie lornetkę i statyw do astronomii (bo tego nie muszę wyciągać z auta, więc w każdej chwili sprzęt jest gotów na obserwację). Efekt jest zadziwiająco przyjemny. Tzn. przez tę lornetkę:https://deltaoptical.pl/lornetka-delta-optical-starlight-15x70-2 I przy dobrych warunkach można dojrzeć zarysy pasów na Jowiszu i zobaczyć kształt Saturna z pierścieniami (tzn. widać, ze w jednej osi jest spłaszczony). Czekam teraz na okazję, aby zlookać jakieś obiekty mgławicowe, bo ta lornetka ma spore pole widzenia, ale lato i bliskość Warszawy nie sprzyja. Aczkolwiek - to bydle to nie jest coś co większość ludzi ma na myśli myśląc o lornetkach No i statyw to raczej mus. A i księżyc przez tę lornetkę ogląda się super. Jednak brak konieczności zamykania jednego oka zmienia dużo w komforcie patrzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Godzinę temu, Patryk Sokol napisał: Ostatnio, z racji tego, że mój teleskop to duże bydle (10" Newton GSO na montażu Dobsona), kupiłem sobie lornetkę i statyw do astronomii (bo tego nie muszę wyciągać z auta, więc w każdej chwili sprzęt jest gotów na obserwację). Efekt jest zadziwiająco przyjemny. Tzn. przez tę lornetkę:https://deltaoptical.pl/lornetka-delta-optical-starlight-15x70-2 I przy dobrych warunkach można dojrzeć zarysy pasów na Jowiszu i zobaczyć kształt Saturna z pierścieniami (tzn. widać, ze w jednej osi jest spłaszczony). Czekam teraz na okazję, aby zlookać jakieś obiekty mgławicowe, bo ta lornetka ma spore pole widzenia, ale lato i bliskość Warszawy nie sprzyja. Aczkolwiek - to bydle to nie jest coś co większość ludzi ma na myśli myśląc o lornetkach No i statyw to raczej mus. A i księżyc przez tę lornetkę ogląda się super. Jednak brak konieczności zamykania jednego oka zmienia dużo w komforcie patrzenia. Tak też kojarzyłem że i przez lornetkę się da zobaczyć, ale nigdy nie miałem okazji. Lornetka wygląda nieźle szczególnie biorąc pod uwagę co przez nią widzisz, mój Mak to w zasadzie taka lornetka jeśli chodzi o aperturę (90mm) i w zasadzie nadaję się głownie do planet i księżyca (ale wygląda to nieźle ) szczególnie że ogniskowa to 1250mm . Może będę musiał o takiej lornetce pomyśleć, żeby chociaż podczas jakiegoś wyjazdu móc zobaczyć coś innego . 55 minut temu, mr.jaro napisał: Miejmy swiadomosc, ze one tam sa, tyle, ze ich na fotce nie widac. Astronomia interesowala mnie jedynie na tyle, na ile trzeba sie bylo o niej w szkole uczyc. Na fotce paski widoczne. Ciekawe! No tak , można powiedzieć że jest tam dużo dużo więcej . Tak jak pisałem na żywo jest to widoczne sporo ładniej i jak ktoś ma okazję to polecam chociaż raz zerknąć przez teleskop. A zdjęcie (w zasadzie film) robione zwykłą lustrzanką, z balkonu z okolic Łodzi, do tego z maleńkiego teleskopu na tanim montażu więc i tak byłem bardzo zadowolony, że coś widać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi