Skocz do zawartości

Platforma DARKARLL,a

darkarll

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , po uporaniu się z różnymi problemami , takimi jak zakłucenia odbiornka i sygnału video , udało mi się odbyć pierwszy lot z którego jestem zadowolony . Wszystko działa tak jak trzeba więc postanowiłem opisać to co zbudowałem . Moja platforma to oczywiście ES , silnik ROBBE BL 2827/26 , regulator ROBBE 8 A , śmigło 8/4, odbiornik 149 DP , nadajnik Futaba 9C, zasilanie silnika 3S1300, nadajnika i kamerki 3S600 , nadajnik 2,4Ghz 500mW,

odbiornik standardowy z rangevideo , antena panelowa 8db 60st , podgląd narazie w 10 calowym TV , no i brak OSD waga modelu do lotu 730 gr , temat wciąga mnie coraz bardziej tak że gogle i OSD pojawią się lada chwila , nie mam jeszcze koncepcji na zapis Video - może jakieś propozycje :?:

kilka fotek

a32992ad6b6e97b7med.jpg

3bfbc027cafbb94amed.jpg

94117a43f8a18bedmed.jpg

71e7157e05f274fcmed.jpg

Opublikowano

fajny sprzęcik :) zastanawia mnie tylko ten 8A regulator... nie jest za mały :?:

Ile Ciebie kosztowało przy dzisiejszym kursie dolara sprzęt FPV (nadajnik, odbiornik i kamerka) :?:

Opublikowano

kamerka z "odzysku" nadajnik i odbiornik odkupiony od kolegi IRC kilka miesięcy temu , ceny nie pamiętam , silnik na pełnych obrotach pobiera około 6 A

Opublikowano

Witaj.

Ciesze sie ze trafiles w koncu do tego dzialu.

odbiornik 149 DP

B. dobry wybor.

no i brak OSD

Nie bede spamowal :oops: ale kol. Remzibi ma najtanszy chyba na swiece.Zglos sie do niego to Cie wprowadzi w tajniki.

wciąga mnie coraz bardziej tak że gogle i OSD pojawią się lada chwila

Jakie ?

Pytam dlatego bys nie popelnil takich ktore sprawiaja klopoty.

No i czekamy na filmik....

Opublikowano
kamerka z "odzysku" ( ciach...)

co znaczy z odzysku? internetowa?

kamerka z telewizji przemysłowej

a co do OSD to już zamówione u remzibi a gogle już " klepnięte " na angielskim ebayu

vuzix AV 920

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam , OSD zamontowane i przetestowane w locie ,działa oczwiście bez zarzutów .youtube niestey tak skompresowało film że poza OSD nic nie widać :D , w wolne chwili wrzuce na vimeo może będzie lepie , chociaż zamglenie było spore i rewelacji pewnie nie będzie http://pl.youtube.com/watch?v=atOGMUI20Ts

a Tutaj to samo miesce latem , hmmm o wiele przyjemniejszy widok :|

Opublikowano

Witam

pieniążki zainwestowane w OSD szybko sie wróciły :D , po kilku minutach lotu ES zniknął w chmurze , zniknął także obraz z kamerki ( prawdopodobnie zaparował obiektyw), powrót do bazy tylko po wskazaniach GPS , na początku odrobina paniki ( co widać na filmie) ale lot zakończył się lądowaniem w bazie :jupi: , stres był tym większy , ponieważ poprzedniego dnia na 300 m miałem duże zakłócenia obrazu z kamery i sterowania modelem , w skutek czego model uciekł i został znaleziony na drzewie , odbiornik zamontowałem w innym miejscu , zmieniłem antenę od TX i poprowadziłem antenę od odbiornika po skrzydle ( była przedtem wzdłuż kadłuba ), no i pełen sukces !!! FILM

Opublikowano

Jak nic przydałby się jeszcze sztuczny horyzont.

Albo mi się wydaje, albo prędkościomierz wskazuje czasami prędkość 14 km/h. Realny ten pomiar?

PS. Ba, wskazanie prędkości to nawet 8 km/h :) Jak się spieszę to posiadam większą prędkość marszu...

Opublikowano
Jak nic przydałby się jeszcze sztuczny horyzont.

Albo mi się wydaje, albo prędkościomierz wskazuje czasami prędkość 14 km/h. Realny ten pomiar?

PS. Ba, wskazanie prędkości to nawet 8 km/h :) Jak się spieszę to posiadam większą prędkość marszu...

w końcu to ES , średnia prędkość tego model na pół gazu to około 25 km/h , od bazy oddalałem się z wiatrem wtedy prędkość była około 50 km/h, a wracałem pod wiatr , GPS mierzy prędkość względem ziemi , względm wiatru było ze dwa razy tyle ,

Opublikowano

no musze przyznać że zrobiło mi się przez chwile " cieplutko" aż w końcu ktoś krzyknął " jest , widze go , leci w naszą strone , tak trzymaj " ;D prawie jak powracający bombowiec z nocnej akcji podczas II wojny światowej :rotfl:

Opublikowano

A tak to wyglądało na ziemi:

Przygotowania do startu

1.jpg

Lot pełen wrażeń :lol:

2.jpg

aż w końcu ktoś krzyknął " jest , widze go , leci w naszą strone , tak trzymaj "

To duże uproszczenie, to wyglądało raczej tak: " Jest widać go! a nie już go nie widać, zawróć, o jest znikł dobra jest lecisz dobrze tak trzymaj!" :wink:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

No nie ma to tamto , z czystym sumieniem mogę powiedzieć że latam FPV :jupi:

narazie ne zapuszczam sie dalej niż 700m , ale powolutku odległości będą powiększane , zapis na V-mate więc jakość nagrania taka sobie , starty metodą tradycyjną , ale lądowana w goglach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.