yarecki61 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Witam.Czy ktoś z kolegów lata tym szybowcem,bo mam jedno pytanie z nim związane. Chodzi mi o SC.tego modelu,czy jest on taki jak na zdjęciu ?. Przy wyposażeniu jakie w nim zamontowałem,muszę doważyć przód jakieś 30g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Odpowiedź brzmi TAK i jest taka sama dla wszystkich modeli fm Multiplex. Jeżeli "złapiesz kreta" to nie będzie to wina środka ciężkości podanego przez wspomnianego producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 OK.Dzięki Piotr.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Swojego też musiałem doważyć. Przy pakiecie 2200mAh także ok. 50g. Tak apropos: Może ktoś posiada rozrysowaną w CAD owiewkę kabinki, bo moja się nieco pokiereszowała nim dogadałem się z Soliusem i warto by było wytłoczyć nową ? . Notabene, to tworzywo jest bardzo kruche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Latam Soliusem i używam pakietu 2200mAh. Przesunięty jest razem z regulatorem maksymalnie do przodu i obyło się bez dodatkowego balastu. Potwierdzam, że to co zaznaczył producent to poprawny środek ciężkości.A propos kabiny. Ostatnio kupiłem drugą, żeby zamontować kamerkę HD. Mam dwie kabinki: jedna z kamerką HD, druga makietowa i bardziej aerodynamiczna. Musiałem zdemontować owiewkę, żeby zmieściła się kamerka i byłem w szoku jak niewiele trzeba by pękła. Myślałem nawet, że to kwestia np. tego, że leżała na słońcu długo, bo kupiłem używaną. Musiałem kupić używaną, bo ceny nowych części sa wysokie.Kompletna kabina to pewnie ponad 100 zl, bo oddzielenie kupuje sie owiewkę, oddziepnie styropoanowy korpus i oddzielnie poastikowe zapięcia. Niby fajnie, bo można dowolną rzecz wymienić, ale 40zl za owiewkę samą to drogo.Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 U mnie regler nie jest na maxa do przodu, pewnie dlatego musiałem dorzucić balastu ?. Oczywiście, jest jeszcze kwestia wagi silnika, piasty i śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarecki61 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Mój silnik Redox 1500/1000 waży około 104gramy,piastę iśmigło mam to co było w zestawie.Pakiet też 2200mAh,wszystko na max z przodu,i muszę doważyć.Gdyby silnik miał około 130gram było by lepiej.Producent dał 3 metalowe kulki do obciążenia w razie czego ogona,no a u mnie jest na odwrót.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Tak się zastanawiam. Nigdy tego nie robiłem, ale czy jeśli zrobimy odlew z gipsu kabiny to taki odlew może posłużyć jako kopyto do próżniowego wykonania kabiny? W jednym z wątków na forum kolega [mention=7718]robertus[/mention] buduje taką skrzynkę. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Godzinę temu, kuzynek napisał: Tak się zastanawiam. Nigdy tego nie robiłem, ale czy jeśli zrobimy odlew z gipsu kabiny to taki odlew może posłużyć jako kopyto do próżniowego wykonania kabiny? W jednym z wątków na forum kolega [mention=7718]robertus[/mention] buduje taką skrzynkę. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Ogólna odpowiedź na pytanie to TAK ale... Gips musisz mieć dentystyczny o małym skurczu to raz, dwa gips musi dobrze wyschnąć. Gips musisz jeszcze wyszlifować do takiego stanu aby nie było absolutnie żadnych porów, i innego świństwa. Ja z formy z gipsu zrobiłem kabinki do Minimoa 3,6m i wyszły prawie dobrze. Dużo też zależy od materiału jaki użyjesz do wytłoczenia i od samej konstrukcji skrzyni do wytłaczania. Ja tu popełniłem mały błąd i wytłoczka wychodziła ciut za cienka. ALe i tak latała w modelu. Tak więc z formy gipsowej da się wytłoczyć kabinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 13 godzin temu, Konrad_P napisał: Tak więc z formy gipsowej da się wytłoczyć kabinkę. Tłoczyłeś oczywiście z pozytywu ? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi