Skocz do zawartości

Biala smierc....

Peter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zeby nie bylo ze sie obijam,w koncu zmoglem niechec do mrozu i wystartowalem moim Easy Cub.

No i dalej bylo standartowo,czyli po 2 km od bazy po prostu zgubilem sie.

A zadnych krwi zapraszam na filmik po zaladowaniu.

Model odnalazla grupa jezdzacych na quadach.Wg moich wskazowek o przypuszczalnym miejscu upadku +/- 1000m

Straty,zamarzniety pakiet x 2 i rozladowane- plus smiglo.

Zima jednak nie jest do latania FPV....

Opublikowano

Witaj, no to poleciałeś. Moze warto rozbudowac model o jakis nadajnik współrzednych(GPS?). Byc może to jakas alternatywa?

Opublikowano

Nie żeby to tamto ale czy nie znasz okolicy? :D Jak u Ciebie ze zmysłem orientacji w terenie?

Kurde tak oglądając to w sumie uważam, że powinieneś sobie obrać za punkt odniesienia jakąś charakterystyczną dominantę terenu, np las albo domy :) Czyli lepiej bacznie przyglądać się okolicy podczas odlatywania co by wiedzieć później jak wrócić :D

Cieszę się, że znalazłeś modelik. Chyba jest trochę wart, co nie?

Opublikowano
Moze warto rozbudowac model o jakis nadajnik współrzednych(GPS?).

Caly czas nad tym mysle.... tylko te $$$

A ja mam pytanie, czy to liczba w prawym górnym rogu to wysokość w metrach ?

Owszem,ale wskazania sa losowe,zamarzl modul GPS'a

Nieskromnie dodam,ze tylko wylatane godziny pozwolily mi sensownie ustawic sie do wiatru i poszukac miejsca ktore bedzie mozna zlokalizowac .Gdyby spadl na srodek pola albo do lasu,znalazbym go na wiosne :shock:

Opublikowano

Tak sobie mysle Peter - do 2 km. bylo ok.

A gdybys mial swiece dymna sygnalizacyjna - czy tez jak to sie tam nazywa - widzialbys z 2 km. ? - nie wiem jak z rozdzielczoscia kamerki ... czy wyrobi.

Ewentualnie moze jakas raca sygnalizacyjna z powolnym opadaniem ?

Opublikowano

A gdybys mial swiece dymna sygnalizacyjna - czy tez jak to sie tam nazywa - widzialbys z 2 km. ? - nie wiem jak z rozdzielczoscia kamerki ... czy wyrobi.

Ewentualnie moze jakas raca sygnalizacyjna z powolnym opadaniem ?

Porządną świecę dymną zobaczysz na pewno z 2km ale pod warunkiem, że będzie to kolor czerwony lub pomarańczowy. Są do kupienia w necie tzw. ekrany dymne- nie tanie ale skuteczne, stosowane do pozoracji pola walki.

Opublikowano

Autkiem , a raczej quadem po polach bylo 4.Z mapy jakos tez tak wychodzi.

A gdybys mial swiece dymna sygnalizacyjna - czy tez jak to sie tam nazywa - widzialbys z 2 km. ? -

Chyba nie,miejsce ladowania bylo zasloniete przez pagorek.

Co do orientacji-nawet latanie na slonce bylo utrudnione,odblyski od sniegu a slonce z prawej.No i jak tu nawigowac...?

Opublikowano
Wojtass_nt,

Porządną świecę dymną

Jaka waga?

Waga tu chyba nie ma znaczenia bo myślałem, o zapalenie jej przez pilota :)

Znalazłem ekrany dymne odpalane zawleczką ale tylko białego koloru.

W zamian za to coś tańszego http://www.bum.bytom.pl/sklep/product_info.php?cPath=32&products_id=591

Ewentualnie coś takiego jako ostatnia deska ratunku http://www.bum.bytom.pl/sklep/product_info.php?cPath=32&products_id=478 :twisted:

Opublikowano
Co do orientacji-nawet latanie na slonce bylo utrudnione,odblyski od sniegu a slonce z prawej.No i jak tu nawigowac...?

...no i chyba dlatego nie odważe sie latac jak Ty Peter - w goglach(?) Wole widziec model, fakt czasem bardzo malutki(odległśc)...

Oczywiscie każdy lata jak chce, to kwestia osobista.

Pozdrawiam

Opublikowano
Chyba nie,miejsce ladowania bylo zasloniete przez pagorek.

Chodzilo mi o swiece na stanowisku dowodzenia :) - pytanie czy kamerka "zobaczyla by" dym - niejasno napisalem ;)

model byl na kilkuset metrach - wiec rozejrzenie sie wokolo daje spora widocznosc - tylko tak jak pisalem - czy kamerka wychwyci dym jako dym czy jakies rozmazanie bedzie...

Opublikowano
czy kamerka wychwyci dym jako dym czy jakies rozmazanie bedzie...

Nawet jeśli będzie to rozmazana smuga czegoś ale w kolorze czerwonym to będzie oczywiste że to jest to czego szukamy :D

Opublikowano
Nawet jeśli będzie to rozmazana smuga czegoś ale w kolorze czerwonym to będzie oczywiste że to jest to czego szukamy

Nigdy w goglach nie latalem :( I nie wiem czy to bedzie, az tak oczywiste - mysle, ze trzeba jakies proby przeprowadzic i wszystko bedzie jasne :)

Opublikowano
model byl na kilkuset metrach - wiec rozejrzenie sie wokolo daje spora widocznosc - tylko tak jak pisalem - czy kamerka wychwyci dym jako dym czy jakies rozmazanie bedzie...

Nie,przy tej rozdzielczosci raczej nie ma szans na zobaczenie dymu-nawet czerwonego,a juz na pewno nie z odleglosci 2 km.

No chyba ze jakas stodola,to pewnie tak...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.