Skocz do zawartości

Diskus czy Ventus z CMPro

paczka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy Modelarze!! Witam Was wszystkich i prosze o rade. Mam dylemat co kupic na dniach. Diskusa czy Ventusa? Prosze o rade i pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

WITAM 8)

Mam takie pytanie jakimi modelami latałeś :?: Bo zależy jak umiesz latać. :wink:

Jak to są twoje początki z lataniem to raczej bym radził coś mniejszego np. Easy Glider.

Opublikowano
chamólce

Sorry Winnetou ale u mnie wyskakuje jakieś podkreślenie na czerwono tego słowa. Nie znam się zbytnio na ortografii ale domyślam się, że najpewniej jest tu jakiś błąd :roll: :wink: .

Gość slawekmod
Opublikowano

Discus lata jakoś tam , ale prędkość lądowania jak F-16.Wiem bo mam Discusa.Porażka.Chociaż mój jest przerobiony i wzmocniony bo rozsypał się ze dwa razy statecznik pionowy.

Opublikowano

Witaj kolego paczka nie ryzykuj z modelami szybowców z CM-PRO o których piszesz bo kończy się to niemiło, no chyba że masz doświadczenie w lotach. Ja też kiedyś kupiłem chińczyka ASW-28 2,5m. rozp. wersja moto i powiem tylko tyle że jest to walka o utrzymanie go przy "życiu" podczas lotu a zwłaszcza przy lądowaniu.Wybór oczywiście należy do ciebie ale osobiście nie polecam nic z tych rzeczy, o których piszesz.

Opublikowano

Ja również popieram przedmówcę. Na rcgroups wątek o discusie (lub to o ventusie było) zaczynał się od przeróbek jakie możesz zrobić by model dłużej służył. Jak dla mnie nie ma sensu kupować modelu, w którym trzeba już na początku ingerować w konstrukcję.

Opublikowano

jeśli chcesz jakas dobra makiete szybowca za niewielkie pieniadze to znajdziesz tutaj

http://modelpartner.ig.pl/sklep/index.php?p=p_17&iPage=2

model jantara za 590zł discusa i ventusa widziałem modele a ventusa prawdziwego widziałem w locie - profanacja zarowno pierwowzoru jak i pojecia szybowiec. odradzam i jeden i drugi - nikt za tyle nie jest w stanie wyprodukowac porzadnej makiety szybowca nawet chinczyki. dlatego dołoz 150zł i kup jantara albo kobre za 645 - jak juz cos robic to porzadnie i robic!

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Przepraszam, czy dobrze zrozumiałem ? Jantar i Kobra (takie jak m.in z modelpartner) to są dobre makiety szybowców ?

- Jurek

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Chłopak od modeli z CM-Pro lepiej lata nawet deska do prasowania z tesco... Kup sobie juz lepiej nastepnego easy glidera bedziesz mial 100 razy więcej frajdy z latania i czegoś sie nauczysz. latanie tymi modelami to walka chyba że mieszkasz nad morzem czy w górach i poczekasz na 15m/s przy ktorych latają juz nawet szybowce o obciązeniu 75g/dm2

Opublikowano
Koledzy Modelarze!! Witam Was wszystkich i prosze o rade. Mam dylemat co kupic na dniach. Diskusa czy Ventusa? Prosze o rade i pozdrawiam serdecznie

Na dniach to kup sobie kropelki na wstrzymanie, bo obydwa powyższe "szybowce" sobie odpuść !!

Opublikowano

a co jest niedobrego w makietach z modelpartner z tego co czytałem to rewelacji nie ma ale latac normalnie sie da - w rc przeglad modelarski był artykuł o zelektryfikowanej cobrze

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Nie wiem co jest dobrego, nie wiem co jest niedobrego....Modelpartner chyba ich nie produkuje tylko sprzedaje ? Pytałem, czy Twoim zdaniem to dobre makiety, z akcentem na makiety ! Ot i wszystko. Teraz widzę, że nie masz swojego zdania tylko powtarzasz co gdzieś wyczytałeś.

- Jurek

Opublikowano
Chłopak od modeli z CM-Pro lepiej lata nawet deska do prasowania z tesco... Kup sobie juz lepiej nastepnego easy glidera bedziesz mial 100 razy więcej frajdy z latania i czegoś sie nauczysz. latanie tymi modelami to walka chyba że mieszkasz nad morzem czy w górach i poczekasz na 15m/s przy ktorych latają juz nawet szybowce o obciązeniu 75g/dm2

Oj toś poszedł po bandzie latam taką fabryką oporu jaką jest LO100 ,obciążenie powierzchni obecnie 81g/dm2 i lata od 8m/s ;) a i na termike się łapie. Wiec nie oceniaj modeli po obciążeniu. Fakt widzialem skrzydla discusa z CMpro i odwzorowanie profilu pozostawiało wiele do życzenia.

Opublikowano

kumpel ma Kobuza 3, 4.5m, 13kg, obc. pow. ok. 100g/dm^2 i nieźle wozi się w termice, na zboczu go nie próbował ale jest taki plan :P zresztą był z nim w Rudzie, więc widziałeś pewnie jak lata.

Opublikowano
kumpel ma Kobuza 3, 4.5m, 13kg, obc. pow. ok. 100g/dm^2 i nieźle wozi się w termice, na zboczu go nie próbował ale jest taki plan :P zresztą był z nim w Rudzie, więc widziałeś pewnie jak lata.

Oj toś poszedł po bandzie latam taką fabryką oporu jaką jest LO100 ,obciążenie powierzchni obecnie 81g/dm2 i lata od 8m/s ;) a i na termike się łapie. Wiec nie oceniaj modeli po obciążeniu.

Panowie, te dwa modele duże są a nie jakieś 2,5 metra. Jest różnica chyba? I pamiętajcie, że duży model może więcej. Stąd obciążenia takie jakie podajecie są normalne dla tak dużych modeli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.