Malker Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Być może kolega nie odczytał i miał na myśli tą co podałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Gdzie znalazles mx-12 za ta cene? Tutaj, promocja już zniknęła, ale przestrzeliłem tylko o 29zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czar1994 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 już kupiłem hiteca dzisiaj idę za niego zapłacić i chyba na początek zrobię zefirka gdyż wygląda najprościej z tych 3 podstawowych samolotów na początek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Nie wiem jak z właściwościami lotnymi, ale uwierz mi, że TOTO-0 będzie lepsze (łatwiejsze), sam zrobiłem Zefira i TOTO-0... i jak miałbym budować jeszcze raz to tylko TOTO. *Jakiego Hiteca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 *Jakiego Hiteca ? *taka aparaturka http://allegro.pl/item521011147_hitec_flash_5_sys_x_zestaw_przesylka_0zl_gratis.html Czytaj poprzednie posty ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 To Ty czytaj.... to była jedna z opcji nie było napisane co czar1994, wybrał. Przepraszam bardzo za OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czar1994 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 przepraszam że niezrozumiale napisane ale dla osób w temacie było to raczej zrozumiałe :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaliN Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 To Ty czytaj.... to była jedna z opcji nie było napisane co czar1994, wybrał. Przepraszam bardzo za OT. Ja czytam !!! To Ty się zastanów co ty piszesz skoro wyżej podaje link do Flasha 5 (produkt Hiteca) to wiadomo ze pisząc kupiłem Hiteca to ma na myśli tego Hiteca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody25 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Malo kto ma cierpliwosc zeby czekac miesiacami na pierwszy lot.. A ja się właśnie do takich zaliczam, modelarstwem (a właściwie czytaniem czasopism tematycznych, bo nie imałem wtedy komputera) zajmuję się od 2 lat. Teraz mija 3 rok a ja mam dopiero aparaturę, odbiornik, serwa i model. Ale planuję oblot na wiosnę a najpóźniej na lato (wakacje). No cóż jakoś trza żyć, na szczęście jest symulator i już wykonuje pełne 3D, to mam nadzieje że szybko nie rozbije modelu. PS: nie kłóćcie się! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czar1994 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2009 prace idą na przód... wydrukowałem dzisiaj plany RWD5 i okazało się że ten samolot będzie 2-3x większy niż sobie wyobrażałem i mam 2 opcje: 1.kupić depron w http://www.rcabc.com/index.php?cPath=12_43 lub podobnym 2.zamówić wycięcie części u jakiegoś "plastikowca" jeżeli opcja 1 będzie lepsza to ile i czego kupić (balsa, sklejka, depron) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2009 Najlepszą opcją jest kupić depron w np. Castoramie. Balsę, sklejkę i listewki w sklepie modelarskim. I samemu wyciąć ostrym nożykiem. Ilości masz podane w planach KLIK. Miłej budowy :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobak Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 a ja mam pytanie ile by kosztował osprzęt do takiego cuda... Myślałem nad kupnem nemo, ale samemu moge sobiecoś takiego zbudować a koszt tego nie powinien przekroczyć 100 zł. i teraz moje pytanie czy w zakładanej cenie 250 zł (350 cena nemo - 100 cena modelu) jestem w stanie kupić kompletną elektronikę która będzie wyższa klasą niż ta przy nemo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Na mój gust to 100zł na budowę pustego RWD to o wiele za dużo. W tych pieniądzach to się powinieneś zmieścić z serwami. Niestety największy jest koszt wyposażenia i aparatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobak Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 tyle to wiem narzazie przeglądam strony i znalazłem coś takiego Nadajnik EK2-0406 6 kanałów-86,00 zł OdbiornikEK2-0420 6 kanałów-44,00 zł Serwo EK2-0508 - E-Sky--------24,00 zł ( razy 3 bo planuje zrobić klapy ) silnik RAY CD2830/12----------- 49,00 zł do tego jakiś regulator bateryjki i parę innych bajerów i będzie ładna suma czy jakiś inny zestaw ? bede wdzięczny za wszystkie sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czar1994 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 no aparatura doszła mi... wygląda bardzo ciekawie. a wręcz byłem zaskoczony jej funkcjami ;d teraz studiuje instrukcje obsługi. teraz tylko czekać aż ojciec będzie mógł mnie zawieść do miasta i kupić zabawki;d jeszcze brakuje mi regulatora i silnika. jakie mi polecacie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Bobak: Jak ten RWD ma byś twoim pierwszym modelem to nie kombinuj z klapami. To jest dosyć wolny model. Jak chcesz wersję z lotkami to przydałyby się 4 serwa. Żeby zrobić lotki na jednym będziesz musiał trochę pogłówkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobak Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 w sumie to planuje zrobić 2 skrzydła jedno z drugie bez... a dowiadywałem się jakiej ceny są materiały deprom 6mm w castoramie jest pakowany po 6m2 i kosztuje w granicach 30 zł natomiast ten 2mm po 16,5 i kosztuje 52 zł. Depron 6mm można kupić w modelarniach ale tego 2m nie da rady, a taka ilość to jak bym otwierał hurtownie tych rdw5 a co do elektroniki zaraz wsiadam w samochód i jadę na Łukasiewicza 16 w Poznaniu i mam nadzieje że tam mi doradzą i stworzą jakiś kosztorys... oczywiście nie omieszkam go zamieścić tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Nie musisz kupować od razu całej paczki. U nas jakoś da się kupować pojedyncze arkusze. Jak nie będą ci tak chcieli sprzedać w Casto to idź do pierwszego lepszego sklepu z panelami podłogowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 tyle to wiem narzazie przeglądam strony i znalazłem coś takiego Nadajnik EK2-0406 6 kanałów-86,00 zł OdbiornikEK2-0420 6 kanałów-44,00 zł Serwo EK2-0508 - E-Sky--------24,00 zł ( razy 3 bo planuje zrobić klapy ) silnik RAY CD2830/12----------- 49,00 zł do tego jakiś regulator bateryjki i parę innych bajerów i będzie ładna suma czy jakiś inny zestaw ? bede wdzięczny za wszystkie sugestie Sprawdź, czy Nadajnik nie jest przeznaczony do smigłowców (ograniczony zasięg, brak możliwości wyłączenia mikserów). Szukaj najlepiej wersji z literką A po numerze. Jest nieco droższa. Ale osobiście radziłbym ci poczekać, dozbierać i kupić coś naprawdę porządnego, nawet 4-ro kanałowego. Apki E-sky są strasznie słabe jakościowo. Bardzo dużo zakłóceń, mały zasięg, częste wariacje elektroniki (samostartujący silnik, trzepoczace serwa itd). Serwa E-sky też są dalekie od doskonałości. W dodatku to tanie serwa cyfrowe, co przekłada się na zwiększony apetyt na prąd (krótszy lot). Poszukaj Tower Pro SG90 lub SG 91. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=467 Osobiście, do pierwszego modelu, lekkiego i powolnego poleciłbym taki silniczek: http://www.emodel.pl/esklep/tower-241009-p-21.html Choć pewnie mnie zaraz zbiją za to. :wink: Ale te silniczki sa tańsze i mają mniejszy apetyt na prąd - a to wymaga tańszego regulatora i mniejszego pakietu zasilającego. Zaś w razie krasy, ewentualna awaria nie boli kieszeni tak bardzo, jak droższy osprzęt. Serwa możesz kupić 4 i zrobić dwie wersje skrzydła (wymienne) jedną z lotkami, z serwem na każdą lotkę i połączone kablem typu Y. Drugą bez lotek, ale ze sporym wzniosem - sterowany tylko dwoma serwami - kierunek i wysokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czar1994 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 jednak nie robię rwd gdyż mój stary był w modemaking dzisiaj i powiedzieli mu ze jak wlecę w drzewo takim to będę mieć kupę drewna i depronu a nie samolot i jest pomysł żeby kupić jakiś czeski samolot którego nazwy nie znam lecz mam zdjęcia lepiej to czy rwd?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.