Skocz do zawartości

pare pyań na początek od nooba

czar1994

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 47
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

już kupiłem hiteca dzisiaj idę za niego zapłacić i chyba na początek zrobię zefirka gdyż wygląda najprościej z tych 3 podstawowych samolotów na początek :D

Opublikowano

Nie wiem jak z właściwościami lotnymi, ale uwierz mi, że TOTO-0 będzie lepsze (łatwiejsze), sam zrobiłem Zefira i TOTO-0...

i jak miałbym budować jeszcze raz to tylko TOTO. :D

*Jakiego Hiteca ?

Opublikowano
To Ty czytaj.... to była jedna z opcji nie było napisane co czar1994, wybrał. Przepraszam bardzo za OT.

Ja czytam !!! To Ty się zastanów co ty piszesz skoro wyżej podaje link do Flasha 5 (produkt Hiteca) to wiadomo ze pisząc kupiłem Hiteca to ma na myśli tego Hiteca

Opublikowano
Malo kto ma cierpliwosc zeby czekac miesiacami na pierwszy lot..

A ja się właśnie do takich zaliczam, modelarstwem (a właściwie czytaniem czasopism tematycznych, bo nie imałem wtedy komputera) zajmuję się od 2 lat. Teraz mija 3 rok a ja mam dopiero aparaturę, odbiornik, serwa i model. Ale planuję oblot na wiosnę a najpóźniej na lato (wakacje). No cóż jakoś trza żyć, na szczęście jest symulator i już wykonuje pełne 3D, to mam nadzieje że szybko nie rozbije modelu.

PS: nie kłóćcie się!

Opublikowano

Najlepszą opcją jest kupić depron w np. Castoramie. Balsę, sklejkę i listewki w sklepie modelarskim. I samemu wyciąć ostrym nożykiem.

Ilości masz podane w planach KLIK.

Miłej budowy :]

Opublikowano

a ja mam pytanie ile by kosztował osprzęt do takiego cuda...

Myślałem nad kupnem nemo, ale samemu moge sobiecoś takiego zbudować a koszt tego nie powinien przekroczyć 100 zł. i teraz moje pytanie czy w zakładanej cenie 250 zł (350 cena nemo - 100 cena modelu) jestem w stanie kupić kompletną elektronikę która będzie wyższa klasą niż ta przy nemo.

Opublikowano

Na mój gust to 100zł na budowę pustego RWD to o wiele za dużo. W tych pieniądzach to się powinieneś zmieścić z serwami. Niestety największy jest koszt wyposażenia i aparatury.

Opublikowano

tyle to wiem narzazie przeglądam strony i znalazłem coś takiego

Nadajnik EK2-0406 6 kanałów-86,00 zł

OdbiornikEK2-0420 6 kanałów-44,00 zł

Serwo EK2-0508 - E-Sky--------24,00 zł ( razy 3 bo planuje zrobić klapy )

silnik RAY CD2830/12----------- 49,00 zł

do tego jakiś regulator bateryjki i parę innych bajerów i będzie ładna suma

czy jakiś inny zestaw ?

bede wdzięczny za wszystkie sugestie

Opublikowano

no aparatura doszła mi... wygląda bardzo ciekawie. a wręcz byłem zaskoczony jej funkcjami ;d teraz studiuje instrukcje obsługi. teraz tylko czekać aż ojciec będzie mógł mnie zawieść do miasta i kupić zabawki;d jeszcze brakuje mi regulatora i silnika. jakie mi polecacie??

Opublikowano

Bobak: Jak ten RWD ma byś twoim pierwszym modelem to nie kombinuj z klapami. To jest dosyć wolny model. Jak chcesz wersję z lotkami to przydałyby się 4 serwa. Żeby zrobić lotki na jednym będziesz musiał trochę pogłówkować.

Opublikowano

w sumie to planuje zrobić 2 skrzydła jedno z drugie bez... a dowiadywałem się jakiej ceny są materiały deprom 6mm w castoramie jest pakowany po 6m2 i kosztuje w granicach 30 zł natomiast ten 2mm po 16,5 i kosztuje 52 zł. Depron 6mm można kupić w modelarniach ale tego 2m nie da rady, a taka ilość to jak bym otwierał hurtownie tych rdw5 :D

a co do elektroniki zaraz wsiadam w samochód i jadę na Łukasiewicza 16 w Poznaniu i mam nadzieje że tam mi doradzą i stworzą jakiś kosztorys... oczywiście nie omieszkam go zamieścić tutaj :P

Opublikowano

Nie musisz kupować od razu całej paczki. U nas jakoś da się kupować pojedyncze arkusze. Jak nie będą ci tak chcieli sprzedać w Casto to idź do pierwszego lepszego sklepu z panelami podłogowymi.

Opublikowano
tyle to wiem narzazie przeglądam strony i znalazłem coś takiego

Nadajnik EK2-0406 6 kanałów-86,00 zł

OdbiornikEK2-0420 6 kanałów-44,00 zł

Serwo EK2-0508 - E-Sky--------24,00 zł ( razy 3 bo planuje zrobić klapy )

silnik RAY CD2830/12----------- 49,00 zł

do tego jakiś regulator bateryjki i parę innych bajerów i będzie ładna suma

czy jakiś inny zestaw ?

bede wdzięczny za wszystkie sugestie

Sprawdź, czy Nadajnik nie jest przeznaczony do smigłowców (ograniczony zasięg, brak możliwości wyłączenia mikserów). Szukaj najlepiej wersji z literką A po numerze. Jest nieco droższa.

Ale osobiście radziłbym ci poczekać, dozbierać i kupić coś naprawdę porządnego, nawet 4-ro kanałowego.

Apki E-sky są strasznie słabe jakościowo. Bardzo dużo zakłóceń, mały zasięg, częste wariacje elektroniki (samostartujący silnik, trzepoczace serwa itd).

Serwa E-sky też są dalekie od doskonałości. W dodatku to tanie serwa cyfrowe, co przekłada się na zwiększony apetyt na prąd (krótszy lot). Poszukaj Tower Pro SG90 lub SG 91.

http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=467

Osobiście, do pierwszego modelu, lekkiego i powolnego poleciłbym taki silniczek:

http://www.emodel.pl/esklep/tower-241009-p-21.html

Choć pewnie mnie zaraz zbiją za to. :wink:

Ale te silniczki sa tańsze i mają mniejszy apetyt na prąd - a to wymaga tańszego regulatora i mniejszego pakietu zasilającego. Zaś w razie krasy, ewentualna awaria nie boli kieszeni tak bardzo, jak droższy osprzęt.

Serwa możesz kupić 4 i zrobić dwie wersje skrzydła (wymienne) jedną z lotkami, z serwem na każdą lotkę i połączone kablem typu Y.

Drugą bez lotek, ale ze sporym wzniosem - sterowany tylko dwoma serwami - kierunek i wysokość.

Opublikowano

jednak nie robię rwd gdyż mój stary był w modemaking dzisiaj i powiedzieli mu ze jak wlecę w drzewo takim to będę mieć kupę drewna i depronu a nie samolot i jest pomysł żeby kupić jakiś czeski samolot którego nazwy nie znam lecz mam zdjęcia

dsc00209vn0.th.jpg

lepiej to czy rwd??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.