Skocz do zawartości

PZL-M28 Bryza/Skytruck

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Tak-Humbrole nie żrą styropianu i depronu, Pactra żle sie trzyma depronu (chyba że przetrzemy cały model papierem ściernym to sie złapie ,zobacz mojego avatara-wszystkie walniete Humbrolami)

Co do fotek to jak pisałem brak mi takich z widokiem z góry!

No i sie nie dowiedziałem czym rozcieńczyć humbrole by nie żarło depronu i nadal nie mam malowania Skytrucka z widoku od góry.

Opublikowano

faktycznie przeprowadziłem testa na kwałaku depronu i dwóch rozpuszczalnikach do emali

1/ humbrol Enamel Thinners

2/ rozcienczalik Wamod II

i nie zeżarło sorrki myślałem ze ten rozpuszczanik też jest tak agresywny ! nie wiadomo tylko jak się zachowa na kleju ?

Opublikowano

Dzięki Marcus ale te malowanie z "żółtym" ma inne rozmieszczenie plam.Mam fotki od dołu i myśle że identycznie plamy sa rozmieszczone od góry-wnioskuje ze stat.pion lewa i prawa strona jest tak samo malowana .

Opublikowano
Dzięki Marcus ale te malowanie z "żółtym" ma inne rozmieszczenie plam.Mam fotki od dołu i myśle że identycznie plamy sa rozmieszczone od góry-wnioskuje ze stat.pion lewa i prawa strona jest tak samo malowana .

Myślę, że masz rację.

Zresztą jeśli nikt nie widział Bryzy z góry to możesz pomalować go jak chcesz i powiedzieć- tak ma być :]

Opublikowano

Nie wydaje mi się żeby było słuszne malowanie maskowania według jakiegoś wzoru. Próbowałem pomalowac Hakwera i szukałem właśnie wzorów malowania maskowania i co?

Każdy jest inny nawet w tej samej eskadrze. Więc trochę wyobraźni i fantazji farbki i do dzieła. Zrób podobnie a skoro wzorów jest w necie jak na lekarstwo to będzie ok.

Opublikowano

702c5dc8b9a8eb0bm.jpg

miał być samolot a wyszła skrzynka ;)

Jednak malowanie zrobiłem tylko na podstawie zdjęć a właściwie na nie dosłownej interpretacji.Ostatnio model robiłem troche w pośpiechu (będzie prezentem na czyjeś urodziny) więc nie dopieściłem go tak jak bym chciał.

Co do rozpuszczalnika WAMOD II to nie jest niestety tak całkiem obojetny depronowi-nie żre go ale depron(a właściwie izolacja pod panele z PRACTIKERA lub OBI) robi sie pod palcami ciastowaty.Nie wiem jak po wymieszaniu z farbą ale radze uważać.

Opublikowano

Samolot jest u nowego właściciela ale obiecał że na pierwszy lot zabierze aparat (TO DZIŚ).Martwie sie jedynie tym że to niedoświadczony "pilot" ,pół biedy było by gdybym go sam wyregulował w locie ale jemu sie śpieszyło i niechciał czekać na moją asyste.

Mam nadzieje że jednak polata bo starałem sie opracować go w miare statecznym; wprowadziłem małe zmiany w płatowiec typu powiekszenie statecznika poziomego i oddalenie go troche od skrzydeł. Miał być jeszcze lekki wznios skrzydeł wymuszony zastrzałami ale tego nie zdążyłem zrobić.

I jeszcze jedno,wszyscy modelarze zaraz mnie wyzwą od czci i wiary:model jest sterowany tylko silnikami :twisted: mam wiadro maneli po chinskich pseudo modelach więc dla osoby nieobeznanej z RC było to chyba najleprze rozwiązanie: jeśli model zrobiłem prawidłowo powinien latać sam (przynajmniej zarobiłem na normalne manele do modeli :faja: )

W poniedziałek dowiem sie jakie były losy/loty Bryzy i zdam relacje.

tu przykładzik innego mojego modelu zrobionego w identyczny sposób na chinszczyżnie .
Opublikowano
I jeszcze jedno,wszyscy modelarze zaraz mnie wyzwą od czci i wiary:model jest sterowany tylko silnikami
może nie wyzwą ale jak ja miałem taką zabawkę to po rzuceniu sama leciała gdzie chce więc będzie dosłownie tak jak pisałeś
jeśli model zrobiłem prawidłowo powinien latać sam
:P
Opublikowano

Kupny chinski model faktycznie lata sam a właściwie tam gdzie chce ale jak wdiać na filmiku płatowiec zrobiony samemu jest bardziej posłuszny (szerzej rozstawione silniki zwiększają efekt zakretu a odrobine więcej gram wagi sprawia że model nie miota sie na wietrze) jedyna wada takiego układu "sterująconapędowego" to słaba ingerencja pilota w wysokośc lotu.

Opublikowano

Otrzymałem taki mini klip z lotu mojej Bryzy .

Lata ponoć nieżle ale z tego co widze to ewidentnie brak mu wzniosu skrzydeł (jak go rozbiją to przerobie :) )

Na dłuższych lotach robili zdjęcia zamiast filmować więc to co zobaczycie wywoła u was tylko niedosyt :cry:

PS : nadal jest cały :shock:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.