sławek Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Niedawno w Małym Modelarzu wyszedł model PZL 28 i tak mnie naszło...... oto efekt 3 godzinek pracy,trochę odbiega od pierwowzoru ale tak jest jak plany robi sie bezpośrednio w depronie bez rozrysowania wcześniej części :wink: Chciałbym go zbudować maksymalnie lekkim ale i z jakąś rozsądną wytrzymałością. Napotkałem problem o którym nie pomyślałem przy rozpoczynaniu prac: posiadam depron 6mm i 3mm -,skrzydło ma szerokości 13cm a na końcach ~9cm ,rozp 110cm i nie bardzo wiem jak wykonać takie wąskie skrzydła w depronie ,tym bardziej że profil ma być wklęsły ! Jakieś pomysły?
Wojtass_nt Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Wow :ślini się: ! A może by tak kolega pomyślał o wykonywaniu 2 egzemplarzy jednocześnie?? :mrgreen: :mrgreen:
Raffik Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 ja wlasnie dlatego ide sobie dzis kupic MM juz go mialem w reku ale dojrzalem Storcha i poslinilem sie bardziej... bede podgladal prace nad tym modelem bo jest fajowski i tez chce miec 2 silnikowca... ps. co do skrzydel... moze ktos by ci wycial ze styro takie wlasnie skrzydlo?
Barlu Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Też właśnie pomyślałem o tym co raffik, skrzydła ze styro. Jeśli nie wiesz gdzie tego szukać to w cyber-fly wycinają. Albo sam wytnij: http://modelarz.com/artykuly.php?id_art=23&w=d&ta=1 (ramka oczywiście może mieć inne wymiary)
sławek Posted January 9, 2009 Author Posted January 9, 2009 Wojtass- to praktycznie skrzynka,rozrysuj boki wprost z rzutu uwzględnij dodanie parę mm dodatkowo na długości bo wiadomo że zwężenia skrócą boki ,na dziób klocki twardszego styro od wewnątrz przyklej płaskie listewki w miejscach pod skrzydła (pod nimi wkleimy kołeczki do mocowania płata na gumy ) gotujemy na wolnym ogniu i kadłub gotowy :rotfl: resztę opisze przy kolejnych postępach ,ale na razie stoję-czekam na pomysły ze skrzydłem. A wycinarkę to robie,robie i jakoś nie mogę,brak transformatorka ,drutu :czyli wszystkiego co najważniejsze . :cry:
Osa Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Napotkałem problem o którym nie pomyślałem przy rozpoczynaniu prac: posiadam depron 6mm i 3mm -,skrzydło ma szerokości 13cm a na końcach ~9cm ,rozp 110cm i nie bardzo wiem jak wykonać takie wąskie skrzydła w depronie ,tym bardziej że profil ma być wklęsły ! Jakieś pomysły? Witam w klubie problemów... ja mam podobne problemy ze statecznikiem poziomym w Catalinie chociaż ja mam łatwiej bo profil dwupukły niesymetryczny. Uparłem się z tym profilem i teraz mam kłopot. Może spróbuj dać dźwigar oklejony dwustronnie listewkami sosnowymi Tylko, że to strasznie mozolne wycinanie....
sławek Posted January 9, 2009 Author Posted January 9, 2009 Przy tak wąskim skrzydle i wklęsłym profilu konstrukcyjne depronowe skrzydło będzie miało za niski dźwigar ,pozostaje chyba rzeczywiście wycięcie w styro. A tak przy okazji: może ktoś ma schematy malowania Skytrucka takie jak w MM?
f-150 Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 Sławek,jaka jest grubość profilu na w środku i na końcu skrzydła?Mam pewien pomysł.
Wojtass_nt Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 Sklej kilka płatów depronu i szlifując nadaj mu profil?
sławek Posted January 10, 2009 Author Posted January 10, 2009 Właściwie nie wyliczałem grubości profilu-miał być ala wygięta płyta depronu .Możemy przyjąć że około 10mm w środku i ~5mm na końcu. Zastanawiam sie jeszcze nad pójściem w inną stronę: gruby profil płasko wypukły ,umożliwi mi on zrobienie jakiegoś rozsądnego dźwigara ale obawiam sie że stracę wtedy możliwość szybowania a na tej cesze mi zależy . Dodam że zastrzały mam zamiar zrobić pracujące czyli nie "dekoracja"
hubert_tata Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 Dźwigar w postaci listewki między dwie płyty depronowego poszycia.
sławek Posted January 10, 2009 Author Posted January 10, 2009 Problem w tym że mam albo za gruby albo za cienki depron (6 i 3) wklejając listewke w cienki depron uzyskam wprawdzie jakąś wytrzymałość ale płat bedzie za "miekki" i może wpaść we flatter
f-150 Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 Jeżeli chcesz zachować profil wklęsło-wypukły to jako spód daj depron 6 mm,dźwigar wytnij z depronu 6mm (schodzący do zera na końcówce skrzydła)i wzmocnij go naklejając pręt węglowy 3mm. Górne poszycie zrób z 3mm depronu giętego na gorąco np.suszarką. I teraz zostaje ci przy pomocy klocka i papieru ściernego wyprofilowanie wklęsłości.Skrzydełko jest wąskie więc roboty nie jest tak dużo.
Barlu Posted January 10, 2009 Posted January 10, 2009 Zamiast drutu oporowego dobrze dać strunę E ewentualnie H( od elektryka lub akustyka (gitar) :] Dlatego iż się nie rozciąga. Transformator, pożycz od kogoś transformator lub autotransformator (za radą Sławka użyłem autotransformatora i nie żałuję, regulacja temperatury drutu to świetna sprawa )
sławek Posted January 10, 2009 Author Posted January 10, 2009 i zmajstrowałem coś takiego (jak sie nie sprawdzi wsadzę wycinane cnc) .Mogłem wprawdzie lepiej wypełnić wnętrze skrzydła ale co tam , i tak jest to do przyjęcia. Wcześniej zrobiłem płat z jednej warstwy grubszego depronu,wkleiłem listewkowe wzmocnienia i okleiłem papierem na wikol ,niestety papier podczas schnięcia poodklejał sie w spodniej części skrzydła i wyszła maniana ale płat był nad podziw sztywny (przy okazji profil mu sie wyprostował nie chcąc bawić sie w odrywanie papieru itp zrobiłem te oto skrzydełko
sławek Posted January 11, 2009 Author Posted January 11, 2009 podwozie przednie: kółko nawet nie pamiętam po czym,kawałek drutu stalowego przyczepionego do 2 beleczek sosnowych. W styropianowym dziobie wycieta wnęka na ten zespół "belkowy" i w nią wstawione podwozie, z kawałka wkładu do długopisu "goleń" Czyli model ze śmieci Teraz biore sie za belke podwozia głównego i trzeba pomyśleć o rozbieralnym mocowaniu do niej zastrzałów. Nadal prosze o schematy malowania lub skan/fotki MM ze SKYTRUCKIEM ,na necie brak fotek kamuflażu od góry .
a_skot Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 ...nie chcąc bawić sie w odrywanie papieru itp zrobiłem te oto skrzydełko Wzmocniłbym krawędź natarcia bukowym wałeczkiem. Przyrost wagi niewielki a korzyści ewidentne
sławek Posted January 14, 2009 Author Posted January 14, 2009 Aparat trochę przekłamał kolory i nie widać że to "białe"na krawędzi natarcia to sosnowa listewka (a wygląda jak depron ) A tak przy okazji : czym rozcięczyć Humbrole tak by nadal nie rozpuszczały styropianu??!! przymiarki .
Marcus Posted January 17, 2009 Posted January 17, 2009 Co do malowania, to jeśli dobrze pamiętam jest tam takie Ale ciężko jest znaleść inne foty ;/
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.