Red Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Panowie... Nawet Adam Słodowy kiedyś pokazywał jak zrobić taki helikopterek na gumę! Tylko nie pamietam czy miał wirnik ogonowy czy to był coaxial... ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Tylko nie pamietam czy miał wirnik ogonowy czy to był coaxial... Miał na kadłubie pod wirnikiem płetwę odchylającą strugi. We wcześniejszych publikacjach był układ dwóch wirników w układzie wzdłużnym, ale widać nie sprawdzał się . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Ale nawet jak byś miał i 500 złotych to i tak sam byś nie zbudował bo niby to 2ch ale zawsze coś trzeba wiedzieć na ten temat.Lepiej już złożyć z części PicooZ , ale już bym wolał kupić bo PicooZ kosztuje 40zł :| .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Ładziak: Coaxiala na gumę można zrobić bez kadłuba. Z papieru zwija się rurkę, w której jest guma. Drugi wirnik przymocowany jest do tej rurki. Sprawdziłem, działa. Wersja Słodowego też została przeze mnie zbudowana i oblatana pomyślnie. W podstawówce książki Słodowego to była moja lektura obowiązkowa . Nawet mój pierwszy silnik eklektryczny był zbudowany z gwoździ, puszki po konserwie, deseczki, kawałka drutu i magnesu. To były czasy... Szkoda, że w dzisiejszych czasach nikt nie pisze takich książek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Bo nie ma już odpowiednich konserw... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Napisać można tyle że kto chciałby je czytać nie wspominając o wydaniu jak już nawet gazet nie czytaja bo za drogie, ba nawet forum nie czytaja które jest dla uzytkowników free bo zajmuje to za duzo czasu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobak Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 A JA MAM INNY POMYSŁ.... jak ja chodziłem na spotkania aeroklubu to składki miesięczne były chyba 9zł to na ciastka tobie jeszcze zostanie (jakieś tam be be czy coś) .... i gwarantuje tobie że tam tobie pokażą jak zrobić coś latającego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Ja proponuję zacząć od prostych rzutek z kartonu, steropianu lub depronu. Pojść do jakiejś większej biblioteki gdzie jest szansa pożyczyć jakieś książki o modelarstwie. Później zbudować jakąś np Jaskółkę lub gumówkę. Zapoznać się z technikami budowy. Modele niesterowane też potrafią cieszyć. Jesteś młody i pozwól swojemu modelarstwu dojrzeć. W tym czasie możesz próbować jakoś dorobić i oszczędzaj. Czas poświęcony prostym modelom nie będzie stracony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Red Opublikowano 16 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 Ja proponuję zacząć od prostych rzutek z kartonu, steropianu lub depronu. Pojść do jakiejś większej biblioteki gdzie jest szansa pożyczyć jakieś książki o modelarstwie. Później zbudować jakąś np Jaskółkę lub gumówkę. Zapoznać się z technikami budowy. Modele niesterowane też potrafią cieszyć. Jesteś młody i pozwól swojemu modelarstwu dojrzeć. W tym czasie możesz próbować jakoś dorobić i oszczędzaj. Czas poświęcony prostym modelom nie będzie stracony. Popieram w 100%. Rzutki to jest to dla młodego modelarza, nie przekona sie dopóki takiej nie zrobi ale w dzisiejszych czasach gdzie bezszczotkowe silniki, regle i gotowe super modele są na wyciągnięcie ręki takie rzeczy wydają się nowicjuszom bezsensowne Co do książek - jako dzieciak żyłem książkami modelarskimi - najbardziej lubiłem ABC Modelarstwa Lotniczego W. Schiera gdzie były plany rzutki XYZ, jako młody mieszkaniec Krzesin ( ) byłem w pełni szczęśliwy mając swojego pseudoMIGa latającego po kuchni i nie tylko, sprawdzając i testując wszelkie układy, wychylenia powierzchni sterowych i widząc, że to naprawdę działa. Były jeszcze inne książki mające same plany rzutek (takie żółte broszurki) np. szybowców takich jak Jantar, rewelacyjnie płynęły w powietrzu! Nie wiem czy dzisiaj takie rzeczy są wogóle do dostania ale na serwisie aukcyjnym widzę np. "LUBIE MAJSTERKOWAC" A.Słodowego a w niej m.in: 11. Latające śmigło................ 32 18. Łodzie żaglowe................ 54 19. Łodzie motorowe............... 58 20. Model statku parowego............. 62 23. Latawiec „wiro-płat".............. 73 24. Bezpieczne wyrzutnie rakiet............ 75 25. Latawiec rombowy z wyciągiem rakiety......... 80 10. Zdalnie sterowana wyrzutnia szybowców........ 146 11. Śmigłowce................. 148 12. Dźwig budowlany............... 153 15. Zdalnie sterowany pojazd księżycowy......... 178 16. Samochody na torze wyścigowym.......... 182 oraz: Część V. WARSZTAT MAJSTERKOWICZA 1. Narzędzia i urządzenia w domowym warsztacie...... 370 2. O technice pracy i zastosowanych materiałach....... 374 3. Jak nitować i łączyć części modeli i zabawek....... 389 4. Lutowanie i odlewanie metali ........... 399 5. Obróbka blachy...............404 6. Technika rysowania podczas projektowania budowy zabawek i sprzętów domowych................ 407 7. Jak malować zabawki.............. 411 8. O technice montażu i sklejania modeli z tworzyw sztucznych . . . 411 9. Naprawa zabawek mechanicznych.......... 413 10. Budowa, obsługa i zasilanie miniaturowych silniczków elektrycznych 418 Ale trzeba przyznać, że w przypadku Słodowego często tytuł przerasta treść (zwłaszcza z wyrażeniem "zdalnie sterowany" hehe), tą są niestety często bardzo proste rzeczy Nie wiem czy mogę ale podam link do czegoś w co mógłby autor wątku zainwestować jedynie 35 zł a naprawdę miła lektura, co prawda bardzo "nie dzisiejsza" jeśli chodzi o najnowsze technologie ale ucząca podstaw http://www.allegro.pl/item529054653_w_schier_miniaturowe_lotnictwo_sekrety_modeli.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.